ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 14 Μαΐου 2022

Θεωρεί πως αδικήθηκε ο Ζούλας...


Επιστολή του προέδρου της ΕΡΤ προς το Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ


Ο πρόεδρος της ΕΡΤ Κωνσταντίνος Ζούλας θεωρεί πως αδικήθηκε στο θέμα του δήθεν ανταποκριτή στη Μόσχα και έστειλε μία μακροσκελέστατη επιστολή προς την πρόεδρο του Πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ Δήμητρα Γκουντούνα.
Το θέμα αφορά την ομόφωνη και αυτεπάγγελτη δίωξη από το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό όργανο της ΕΣΗΕΑ τόσο του ίδιου του Κωνσταντίνου Ζούλα αλλά και τριών επιτελικών στελεχών της ΕΡΤ, των Φώτη Καφαράκη, Γιάννη Τρουπή και Άννα Παπασωτηρίου. Θυμίζουμε το γεγονός της δίωξής τους: ο δημοσιογράφος Αχιλλέας Πατσούκας σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίστηκε στην οθόνη με σήμανση ότι μεταδίδει τις πληροφορίες του από τη Μόσχα, ενώ στην πραγματικότητα βρισκόταν στην Αθήνα.
Ο Κωνσταντίνος Ζούλας εξηγεί τι συνέβη με τον Αχιλλέα Πατσούκα: «Ουδένας δόλος -πόσο μάλλον συμπαιγνία- παραπλάνησης των πολιτών υπήρξε από πλευράς της ΕΡΤ και ότι σε έκτακτες συνθήκες, όπως είναι η διαρκής τηλεοπτική μετάδοση ενός συγκλονιστικού γεγονότος, όπως είναι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μπορούν να προκύψουν και κάποια λάθη. Oπως π.χ να εμφανιστεί τεχνικά μια εσφαλμένη τηλεοπτική ένδειξη (σούπερ) για τον τόπο που μεταδίδει κάποιος δημοσιογράφος το ρεπορτάζ του. Ή και ότι στη ροή διαδοχικών συνδέσεων με ανταποκριτές σε ξένες χώρες ακόμη και ένας έμπειρος κεντρικός παρουσιαστής ειδήσεων μπορεί εκ παραδρομής να πει ότι “συνδεόμαστε με τον ανταποκριτή μας στη Μόσχα”, ενώ εν προκειμένω όλο το δημοσιογραφικό επιτελείο της ΕΡΤ γνώριζε πολύ καλά ότι ο συνάδελφός κ. Πατσούκας είχε αντικειμενικό πρόβλημα να βρίσκεται στη Ρωσία και ότι βρισκόταν στην Αθήνα. Εξού και σε όλα τα ρεπορτάζ του εμφανιζόταν ως “δημοσιογράφος” και όχι ως “ανταποκριτής στη Μόσχα”».
Θεωρεί δε πως καλώς ήταν στην Αθήνα ο δημοσιογράφος, ούτως ή άλλως αυτό έπρεπε να γίνει: «Θα τολμήσω καθ υπέρβασην των αρμοδιοτήτων μου να σας απαντήσω ο ίδιος κ. Γκουντούνα κάνοντας μια υπόθεση. Ακόμη και αν ο κ. Πατσούκας είχε κατορθώσει να βρίσκεται στη Ρωσία στην έναρξη του πολέμου, η Γενική Διεύθυνση Ενημέρωσης της ΕΡΤ θα όφειλε, κατά την ταπεινή μου γνώμη, να του ζητήσει να επιστρέψει αμέσως στην Αθήνα. Να κάνει δηλαδή ό,τι ακριβώς έκαναν και όλα τα μεγάλα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα, όπως το CNN, το BBC, το ZDF, το ARD και τόσα ακόμη, αφότου ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέδωσε στις αρχές Μαρτίου έναν εξωφρενικό νόμο απειλώντας όλους τους ξένους ανταποκριτές με φυλάκιση έως 15 έτη “αν δεν μεταδίδουν την αλήθεια". Δηλαδή -μη γελιόμαστε κα Γκουντούνα- την προπαγάνδα της Μόσχας».
Και καταλήγει: «Ως εκ τούτου σας στέλνω την εν λόγω επιστολή όχι ως απολογητικό υπόμνημα, αλλά επειδή έχω απόλυτη συναίσθηση της σοβαρότητος του ρόλου μου ως προέδρου της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Και ειλικρινώς σάς εύχομαι, συνειδητοποιώντας τη σοβαρότητα και του δικού σας ρόλου, να πράξετε ό,τι σας υπαγορεύει και η δική σας αξιοπρέπεια. Η δημοσιογραφική, αλλά και η προσωπική. Εξυπακούεται ότι επιφυλάσσομαι για κάθε νόμιμο δικαίωμά μου για τα περαιτέρω».
- από το e-tetradio