ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021

Ασφαλιστικά μέτρα κατά του Facebook από 4 έλληνες δημοσιογράφους


Ασφαλιστικά μέτρα κατά του Facebook αναμένεται να εκδικαστούν αύριο, Τετάρτη 3 Νοεμβρίου, στα ελληνικά δικαστήρια με αίτημα την ελευθερία της έκφρασης και του λόγου, την διαφάνεια και.. τη λογοδοσία επι ελληνικού εδάφους.
Οι δημοσιογράφοι Ευγενία Λουπάκη, Άρης Χατζηστεφάνου, Λεωνίδας Βατικιώτης και Γιάννης Ανδρουλιδάκης, προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη επειδή το Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης με το συστηματικό μπλοκάρισμα των λογαριασμούς τους, αναπτύσσει απροκάλυπτη λογοκριτική πρακτική, συχνά αναίτια, με πρόθεση να περιοριστεί η επιδραστικότητα τους, κατά μια άποψη.
Παράλληλα με την προσφυγή ζητείται από τους δημοσιογράφους, εκτός από το «ξεκλείδωμα» των λογαριασμών τους, η επαναφορά των «επιλήψιμων» αναρτήσεων τους, η διαφάνεια, η λογοδοσία και η φυσική εκπροσώπηση του Facebook επι ελληνικού εδάφους. 
Επίσης να αναρτηθεί η απόφαση στην επίσημη ιστοσελίδα του Oversight Board, του εποπτικού συμβουλίου του Facebook που σύστησε το ίδιο το Μέσο ώστε να «διασφαλίζεται ο σεβασμός στην ελευθερία της έκφρασης διαμέσου ανεξάρτητης κρίσης», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην αρχική σελίδα του ελεγκτικού οργάνου.
Με την προσφυγή τους στην Δικαιοσύνη οι Έλληνες δημοσιογράφοι θέλουν να υπογραμμίσουν ότι δεν υπάρχει η παραμικρή διαφάνεια για την λήψη τέτοιων ή ανάλογων αποφάσεων από την εξωχώρια εταιρεία (με έδρα την Ιρλανδία), να συμβάλουν στην προσπάθεια να τεθούν κανόνες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και να αποκτήσουν φυσική εκπροσώπηση καθώς μέχρι τώρα ότι αφορά στο Facebook επι ελληνικού εδάφους η ίδια η πλατφόρμα έχει αναθέσει την διαχείριση υποθέσεων του το αφορούν σε εταιρεία δημοσίων σχέσεων. Και αυτή είναι η πολιτική της εταιρείας σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές.
«Εφόσον δεν υπάρχει φυσική εκπροσώπηση, είτε μονοπρόσωπη είτε πολυπρόσωπη αντιπροσωπευτική του Facebook, δεν υπάρχει λογοδοσία», τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν και άλλες προσφυγές. Εικάζεται ότι μια από τις επόμενες θα είναι της δημοσιογράφου και συγγραφέως Έλενας Ακρίτα, η οποία στο πρόσφατο παρελθόν είχε υποστεί «φίμωση» δύο φορές από το Facebook.
«Το Facebook έφθασε να «κατεβάζει» μέχρι και αναρτήσεις οργανισμών Ενημέρωσης», επισήμανε πηγή της ΕΣΗΕΑ.
Στο μεταξύ, στις Βρυξέλλες, σε προχωρημένο στάδιο επεξεργασίας βρίσκεται νομοθετικό κείμενο που θα διαμορφώσει το κανονιστικό πλαίσιο επι ευρωπαϊκού εδάφους για τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, καθώς η συζήτηση για το πόσο ανεξέλεγκτα ενεργεί το Facebook αλλά και τα άλλα σόσιαλ μίντια είναι διεθνής.
Στην Αθήνα, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση της υπόθεσης (οι δημοσιογράφοι εκπροσωπούνται από τους Γιώργο Κατρούγκαλο και Λουκά Αποστολίδη) καθώς υπάρχει ανάλογο νομικό προηγούμενο στην Πολωνία.

Χρήστος Ιερείδης / topontiki