ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021

Το πιστοποιητικό δεν μπορεί να έχει ημερομηνία λήξης


Το πιστοποιητικό δεν μπορεί να έχει ημερομηνία λήξης. Αυτό είπαν στην Εφ.Συν. πηγές της Κομισιόν μετά την αίσθηση που έχουν προκαλέσει οι πληροφορίες για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης.. να ανανεώνει το πιστοποιητικό εμβολιασμού μόνο ύστερα από την τρίτη δόση. Η κουβέντα είναι πολύ πρώιμη και οποιαδήποτε απόφαση θα βασιστεί στα επιστημονικά στοιχεία του ΕΜΑ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πάντως, σε καμία περίπτωση όμως, οι Βρυξέλλες δε θα αφήσουν να συμβεί το εξής παράλογο: στην Ελλάδα να θεωρείται πλήρως εμβολιασμένος αυτός που έχει κάνει 3 δόσεις και σε άλλα κράτη μέλη αυτός που έχει κάνει τις 2 δόσεις.
Η Εφ.Συν. ρώτησε τον εκπρόσωπο της Ευρωπαικής Επιτροπής για το αν υπάρχει κάποια τέτοια συζήτηση στην ΕΕ όπως επικαλούνται ελληνικά ΜΜΕ. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι, «σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν έχει ημερομηνία λήξης».
«Τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίζουν την διάρκεια που θα έχουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού όπως γίνεται και με τα πιστοποιητικά για τεστ. Όπως ανέφερε και χθες υπάρχουν συζητήσεις για πιθανή επικαιροποίηση του κανονισμού περί ελεύθερης μετακίνησης και τα θέματα όπως η διάρκεια του πιστοποιητικού ή της ενισχυτικής δόσης είναι μέρος των συζητήσεων εντός αυτού του πλαισιου».
Ωστόσο, τόνισε, είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουμε σε συμπεράσματα. Ο εκπρόσωπος κατέληξε σημειώνοντας πως στόχος της ΕΕ παραμένει ο ίδιος, δηλαδή να διασφαλιστεί μια συντονισμένη προσέγγιση για την ελεύθερη μετακίνηση στην ΕΕ και να υπάρχει καλός συντονισμός και σαφείς κανόνες για τους πολίτες.
Μαρία Ψαρά / ΕφΣυν