ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

ΕΡΤ: Ομολογούν ότι δόθηκε οδηγία για να «θαφτούν» τα πλάνα Λιγνάδη - Μητσοτάκη


Ο διευθυντής ενημέρωσης της ΕΡΤ, Φώτης Καφαράκης, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Νατάσας Γκαρά και Μάριου Κάτση, παραδέχτηκε την ύπαρξη.. οδηγίας για προτίμηση «προσωπικών φωτογραφιών» του κατηγορουμένου για βιασμό κατά συρροή Δημήτρη Λιγνάδη. Όσον αφορά το χαρτάκι για το κορωνοπάρτι Μητσοτάκη στην Ικαρία, ανέφερε ότι είθισται τέτοια χαρτάκια να αναρτούν οι παραγωγοί.

Ο διευθυντής της ΕΡΤ, παραδέχθηκε την ύπαρξη οδηγιών σε ανώνυμα χαρτάκια, όπως και στο κορωνοπάρτι του Μητσοτάκη στην Ικαρία, παραδεχόμενος εμμέσως την ύπαρξη του και για την Ικαρία, κάτι που δεν είχε άλλωστε αμφισβητήσει και ο υφυπουργός Θεόδωρος Λιβάνιος στη Βουλή. Όπως αναφέρει συγκεκριμένα ο Φώτης Καφαράκης, «άτυπα τέτοια χαρτιά είθισται να αναρτούν οι παραγωγοί -όχι μόνο στην ΕΡΤ αλλά σε όλα τα κανάλια- όταν αλλάζουν βάρδια για να ενημερώσουν τους συναδέλφους τους που τους αντικαθιστούν σχετικά με την οπτικοποίηση των θεμάτων»

Όσον αφορά την οδηγία να μην προβάλει η ΕΡΤ φωτογραφίες του Κυριάκου Μητσοτάκη και της υπουργού Λίνα Μενδώνη με τον κατηγορούμενο πλέον για βιασμούς κατά συρροή, Δημήτρη Λιγνάδη, αναφέρει συγκεκριμένα ότι «η μόνη οδηγία που όντως εδόθη ήταν να προτιμηθούν προσωπικές φωτογραφίες του ηθοποιού, όπως συμβαίνει παγίως με τα πρόσωπα που ελέγχονται ή και ακούγεται ότι θα ελεγχθούν από τη Δικαιοσύνη με πλέον πρόσφατο παράδειγμα και αυτό του κ. Χαικάλη»

Η απάντηση του διευθυντή ενημέρωσης της ΕΡΤ, εκθέτει την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τον υφυπουργό της. Θ. Λιβάνιο που μπορεί να μην είχαν αρνηθεί την ύπαρξη της οδηγίας, ωστόσο είχαν κάνει λόγο για προβοκάτσια. Υπενθυμίζεται ότι ο Θ. Λιβάνιος είχε αναφέρει ότι το χαρτάκι κολλήθηκε από κάποιον «κακόβουλο, ανόητο ή προβοκάτορα».

Αναλυτικά η απάντηση του διευθυντή ενημέρωσης της ΕΡΤ, Φώτη Καφαράκη:

Σχετικά με την υπ'αριθμ. 3988/08-02-2021 ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελα να σας ενημερώσω τα εξής:
Η είδηση για το γεύμα του Πρωθυπουργού στην Ικαρία και την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μεταδόθηκε για πρώτη φορά στο δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ1 το Σάββατο 6/2/21 στις 21.00. Η μετάδοση της είδησης αυτής έγινε δίχως να έχει προηγηθεί κυβερνητική αντίδραση, όπως αναληθώς αναφέρεται στην Ερώτηση.
Θα πρέπει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι με την εξαίρεση του τηλεοπτικού σταθμού Open, η ΕΡΤ ήταν το μοναδικό κανάλι που μετέδωσε το Σάββατο την συγκεκριμένη είδηση. Επισημαίνεται ότι κατά πάγια τακτική της, και λόγω του θεσμικού της ρόλου, η ΕΡΤ δεν μεταδίδει άγνωστης προέλευσης οπτικοακουστικό υλικό από το διαδίκτυο χωρίς προηγουμένως να έχει ελέγξει την αξιοπιστία του- ιδιαίτερα όταν το υλικό αυτό αφορά σε πρόσωπα με σημαντική θεσμική ιδιότητα. (Για τον ίδιο λόγο άλλωστε στις Ειδήσεις της ΕΡΤ δεν προβλήθηκε διαδικτυακό υλικό από πρόσφατη επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Πάτρα, παρά τις εκατοντάδες σχετικές αναρτήσεις και την σχετική επικριτική ανακοίνωση της ΝΔ).
Για δική σας ενημέρωση, θα ήθελα να σας επισημάνω ότι στο παρελθόν (επί της προηγούμενης Διοίκησης) για το θέμα της παρουσίας του τότε Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο σκάφος της κυρίας Παναγοπούλου η ΕΡΤ είχε παρουσιάσει την είδηση με καθυστέρηση δύο ημερών, και αφότου είχε προηγηθεί σχολιασμός του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου.
Σχετικά με τους καθ όλα αναληθείς ισχυρισμούς περί 'Πρωτοφανών φαινομένων λογοκρισίας και απόκρυψης ειδήσεων' θα ήθελα επίσης να σας υπενθυμίσω ότι πολύ πρόσφατα η ΕΡΤ ήταν από τα ελάχιστα μέσα που προέβαλαν από την πρώτη στιγμή την φωτογραφία του Πρωθυπουργού στην Πάρνηθα- ενώ σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε και τότε ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλοντας όλα σχεδόν τα ΜΜΕ για απόκρυψη της φωτογραφίας απέφυγε να σχολιάσει το γεγονός ότι η ΕΡΤ την προέβαλε.
Ως προς το χαρτί που αναρτήθηκε στο γραφείο των Παραγωγών, και κατόπιν των αναφορών από τους συναδέλφους που εργάστηκαν το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Φεβρουάριου 2021, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι πρόκειται για ένα ανυπόγραφο κείμενο με δήθεν οδηγίες που άλλωστε ουδέποτε εφαρμόστηκαν, όπως φάνηκε και στην πράξη. Είναι προφανές ότι υπήρξε παρανόηση μεταξύ των συντελεστών των δελτίων σχετικά με την οπτικοποίηση του θέματος. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπήρξε καμία εντολή και από πουθενά για απόκρυψη της είδησης, καθώς αυτή αναδείχθηκε σε όλα ανεξαιρέτως τα δελτία μας. Η ίδια παρανόηση άλλωστε αφορούσε στο ίδιο χαρτί και την περίπτωση του Δημήτρη Λιγνάδη και την καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ ότι δήθεν δόθηκε εντολή στους δημοσιογράφους της ΕΡΤ να μην τον «συνεμφανίσουν» σε φωτογραφία είτε με την κ. Μενδώνη είτε και με τον πρωθυπουργό. Η μόνη οδηγία που όντως εδόθη ήταν να προτιμηθούν προσωπικές φωτογραφίες του ηθοποιού, όπως συμβαίνει παγίως με τα πρόσωπα που ελέγχονται ή και ακούγεται ότι θα ελεγχθούν από τη Δικαιοσύνη με πλέον πρόσφατο παράδειγμα και αυτό του κ. Χαικάλη.
Σημειώνω τέλος ότι άτυπα τέτοια χαρτιά είθισται να αναρτούν οι παραγωγοί -όχι μόνον στην ΕΡΤ αλλά σε όλα τα κανάλια- όταν αλλάζουν βάρδια για να ενημερώνουν τους συναδέλφους τους που τους αντικαθιστούν σχετικά με την οπτικοποίηση των θεμάτων. Κατόπιν ωστόσο της παρανόησης που σας ανέφερα και έμελλε να μετεξελιχθεί ακόμη και σε πολιτικό θέμα, έχω δώσει εντολή στους παραγωγούς να υπογράφουν τις σχετικές ενημερώσεις τους, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον παρανοήσεις -σκόπιμες ή μη.
Στη διάθεση σας για οποιαδήποτε πρόσθετη διευκρίνιση. ·
Με εκτίμηση,
Φώτης Καφαράκης,
Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης ΕΡΤ"

 - πηγή: avgi.gr