ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020

Συνελήφθη ο ακτιβιστής μεγιστάνας των media Τζίμι Λάι στο Χονγκ Κονγκ

Ο μεγιστάνας των ΜΜΕ του Χονγκ Κονγκ Τζίμι Λάι συνελήφθη σήμερα και έγιναν έρευνες των αρχών σε εγκαταστάσεις του ομίλου του με βάση το νέο αμφιλεγόμενο νόμο για την ασφάλεια της αυτόνομης αυτής περιοχής της Κίνας. Ο 71 ετών Λάι, συνελήφθη στο σπίτι του νωρίς το πρωί (τοπική ώρα), ενώ στην αστυνομία οδηγήθηκαν και άλλα κορυφαία στελέχη του ομίλου του..Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ έκαναν λόγο για επτά συλλήψεις προσώπων τα οποία βαρύνουν υποψίες για απάτη και αθέμιτη σύμπραξη με ξένες δυνάμεις — ένα από τα αδικήματα που μπήκαν στο στόχαστρο με τον νέο νόμο για την εθνική ασφάλεια, ο οποίος επιβλήθηκε στα τέλη του Ιουνίου από το Πεκίνο.
Ο νόμος δίνει στις αρχές νέες εξουσίες να καταστέλλουν τέσσερις τύπους αδικημάτων εναντίον της κρατικής ασφάλειας: τις συνωμοσίες με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης, την υποστήριξη της απόσχισης, την τρομοκρατία και την αθέμιτη σύμπραξη με ξένες δυνάμεις.
Ο Τζίμι Λάι είναι ο ιδιοκτήτης του Next Media, του ομίλου στον οποίο ανήκει ιδίως η εφημερίδα Apple Daily και το περιοδικό Next, δύο τίτλοι που τάσσονται ανοικτά υπέρ της δημοκρατίας και επικρίνουν με σφοδρότητα το Πεκίνο.
Δεκάδες αστυνομικοί ήταν παρόντες στην έδρα του ομίλου του Τζίμι Λάι και δημοσιογράφοι της Apple Daily μετέδωσαν απευθείας μέσω Facebook πλάνα από τις έρευνες της αστυνομίας.
Για πολλούς από τους πολίτες του Χονγκ Κονγκ που συμμετέχουν στο κίνημα υπέρ της δημοκρατίας ο Λάι είναι ήρωας, αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, ο μόνος ιδιοκτήτης εφημερίδας που τολμά να σηκώνει κεφάλι στο Πεκίνο, τον οποία κινεζικά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν συχνά «προδότη» και υποκινητή του κινήματος αμφισβήτησης του 2019.
Οι κατηγορίες περί αθέμιτης σύμπραξης με ξένη δύναμη εντάθηκαν πέρυσι, όταν ο Λάι είχε συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο καθώς και με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.
Δύο εβδομάδες προτού επιβληθεί ο νόμος για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, ο Τζίμι Λάι διαβεβαίωνε το Γαλλικό Πρακτορείο κατά τη διάρκεια συνέντευξης που του παραχώρησε πως ήταν «έτοιμος» να πάει στη φυλακή.
- από την efsyn