ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020

Αφιέρωμα της ΕΡΤ στον Ντίνο Χριστιανόπουλο

Με σειρά αφιερωμάτων τιμούν η ΕΡΤ2, η ΕΡΤ3 και το Δεύτερο Πρόγραμμα τη μνήμη του ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου, που «έφυγε» από τη ζωή την Τρίτη 11 Αυγούστου 2020, σε ηλικία 89 ετών.
ΕΡΤ3 - Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020, ώρα 22:00: «Ντίνος Χριστιανόπουλος - Θεμέλιος Θεσσαλονίκης Λίθος» - Ντοκιμαντέρ παραγωγής ΕΡΤ3 2012.
Το ντοκιμαντέρ για τον Ντίνο.. Χριστιανόπουλο παρακολουθεί την Ιστορία της Θεσσαλονίκης τον 20ό αιώνα μέσα από τα μάτια και το έργο του ποιητή. Ακολουθεί τα βήματά του στα στενά της πόλης όπου έζησε και μεγαλούργησε.
Η σκηνοθέτις Αθηνά Κρικέλη σημειώνει: «Ο Nτίνος Χριστιανόπουλος είναι μια Θεσσαλονίκη από μόνος του. Αρχικό μας μέλημα ήταν να δημιουργήσουμε ένα αφιέρωμα για τον ίδιο, όμως πολύ σύντομα ανακαλύψαμε πως ο ποιητής είναι η ίδια η πόλη, αν αυτή είχε τη δυνατότητα να πάρει μορφή θα περιέγραφε τις ιστορίες της με τις καταπληκτικές λεπτομέρειες και τον μοναδικό τρόπο αφήγησης του Ντίνου Χριστιανόπουλου. Ήταν συγκλονιστική εμπειρία των συνεργατών μου κάθε φορά που ολοκλήρωναν κάποια συνέντευξη μαζί του. Περιέγραφαν τις στιγμές, γοητευμένοι, μαγεμένοι θαρρείς. Δύσκολη υπόθεση ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, όχι γι’ αυτό που είναι αλλά και για όλα αυτά που γνωρίζει για την πόλη, θα χρειαζόμασταν μια ολόκληρη ροή προγράμματος για να καταγράψουμε τη ζωή και τις σκέψεις του».
Για τον ποιητή μιλούν ο ερμηνευτής-μουσικός παραγωγός Δημήτρης Νικολούδης, ο συγγραφέας Περικλής Σφυρίδης και ο φιλόλογος, διδάσκων στο ΑΠΘ Δημήτρης Κόκορης. Περιλαμβάνονται σπάνιες φωτογραφίες, αποσπάσματα ταινιών αρχείου και άλλα ντοκουμέντα που βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας.
ΕΡΤ3 - Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020, ώρα 23:00: «Κάθε φορά που βρέχει μοναξιά»
Μουσικό-θεατρικό αφιέρωμα στον Ντίνο Χριστιανόπουλο, που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στις 13 Μαρτίου 2018 και μαγνητοσκοπήθηκε από την ΕΡΤ3.
Μια εκδήλωση- φόρος τιμής στον αγαπημένο ποιητή της Θεσσαλονίκης.
ΕΡΤ3 - Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020, ώρα 24:00: «Μουσικά πορτραίτα- Το αιώνιο παράπονο του Ντίνου Χριστιανόπουλου» - Από το Αρχείο της ΕΡΤ3
Ντοκιμαντέρ, παραγωγής ΕΡΤ3 2000.
ΕΡΤ3 - Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020, ώρα 00:30: «Η παρέα του Τσιτσάνη, με τον Ντίνο Χριστιανόπουλο» - Από το Αρχείο της ΕΡΤ3
Ντοκιμαντέρ, παραγωγής ΕΡΤ3 2000.
ΕΡΤ2 - Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020, ώρα 20:00: «Μονόγραμμα: Ντίνος Χριστιανόπουλος»
Ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος μιλάει στο «Μονόγραμμα» για όλη του την πορεία, για τη ζωή του, για τα ποιήματά του, για τις πνευματικές του ανησυχίες.
«Εγκαταλείπω την ποίηση δε θα πει προδοσία, δε θα πει ανοίγω ένα παράθυρο για τη συναλλαγή. Τέλειωσαν πια τα πρελούδια, ήρθε η ώρα του κατακλυσμού, όσοι δεν είναι αρκετά κολασμένοι πρέπει επιτέλους να σωπάσουν, να δουν με τι καινούργιους τρόπους μπορούν να απαυδήσουν στη ζωή».
Από την έκδοση της πρώτης ποιητικής του δουλειάς «Εποχή των ισχνών αγελάδων» (ποιήματα εμπνευσμένα από την Ιστορία, την Αγία Γραφή και το Βυζάντιο) μέχρι σήμερα ακολούθησε μια πορεία που σηματοδότησε τα Ελληνικά Γράμματα και το πνευματικό γίγνεσθαι της αγαπημένης του Θεσσαλονίκης, όπου γεννήθηκε το 1931.
Το έργο του Χριστιανόπουλου δεν περιορίζεται μόνο σε ποιητικές συλλογές που ακολούθησαν την «Εποχή των ισχνών αγελάδων», όπως: τα «Ξένα γόνατα», «Ποιήματα», «Ανυπεράσπιστος Καημός», «Το κορμί και το σαράκι», «Μικρά Ποιήματα», «Νεκρή Πιάτσα» κ.ά. Έχει εκδώσει διηγήματα («Κάτω βόλτα», «Οι ρεμπέτες του ντουνιά»), ενώ έχει δημοσιεύσει και δοκίμια, κριτικές, μεταφράσεις, μελέτες και βιβλιογραφίες.
Σημαντικό έργο του είναι η δημιουργία των εκδόσεων «Διαγώνιος» και η Πινακοθήκη που λειτουργεί χρόνια τώρα με την ίδια επωνυμία.
Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη αυτοβιογραφική παρουσίαση-αφιέρωμα της εκπομπής «Μονόγραμμα» στον ποιητή. Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος διαβάζει ποιήματά του, όπως η «Ιθάκη», «Ρήμαγμα», «Εγκαταλείπω την ποίηση» και το περίφημο κείμενό του «Εναντίον», που ευρηματικά συνθέτει την αφήγηση των βιογραφικών αναφορών του.
Παραγωγός: Γιώργος Σγουράκης.
Σκηνοθεσία: Κώστας Στυλιάτης.
Διεύθυνση φωτογραφίας: Στάθης Γκόβας.
Ηχοληψία: Χρήστος Μπίρης.
Μίξη ήχου: Κώστας Σκιαδάς.
Διεύθυνση παραγωγής: Ηρώ Σγουράκη.
Έτος παραγωγής: 1991
Το Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7 για τον Ντίνο Χριστιανόπουλο
Με το άκουσμα του θανάτου του ποιητή το Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7 φιλοξένησε αφιερωματικές εκπομπές με ιστορίες από τη ζωή του Ντίνου Χριστιανόπουλου αλλά και την ποίησή του. Ακούστε σε podcast τα αφιερώματα του Μιχάλη Γελασάκη και της Μαρίας Κοζάκου.
«Αδέσποτες νότες»
Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Ντίνου Χριστιανόπουλου, το απόγευμα της Τρίτης 11 Αυγούστου, οι «Αδέσποτες νότες» με τον Μιχάλη Γελασάκη αφιέρωσαν το μεγαλύτερο μέρος τους στη μνήμη του ποιητή.
Στην εκπομπή ακούγονται βιογραφικά του στοιχεία, ενώ τηλεφωνικά ο Φώτης Απέργης αφηγείται την ιστορία του τελευταίου δίσκου του Μάνου Χατζιδάκι «Τα τραγούδια της αμαρτίας», σε ποίηση κυρίως του Ντίνου Χριστιανόπουλου, όπως του την είχε αφηγηθεί ο ίδιος ο Χατζιδάκις στην τελευταία συνέντευξή του και λίγο αργότερα ο λογοτέχνης Θωμάς Κοροβίνης μιλάει για την ιστορία του τραγουδιού «Τι να τα κάνω τα τραγούδια σας», για τη γνωριμία του με τον ποιητή, τη σημαντικότητά του στα γράμματα και για άλλες πτυχές της προσωπικότητάς του.
Παράλληλα, ακούγονται απαγγελίες με τη φωνή του ποιητή και τραγούδια που γράφτηκαν πάνω σε στίχους του.
Για να ακούσετε την εκπομπή, πατήστε εδώ.
«Transistor»
Ακούστε το αφιέρωμα στον ποιητή Ντίνο Χριστιανόπουλο από τη Μαρία Κοζάκου στο πρώτο μέρος της εκπομπής «Transistor», την Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020, μια μέρα μετά την «αναχώρηση» Χριστιανόπουλου. Τα παιδικά του χρόνια στη Θεσσαλονίκη, οι επιρροές του, η ένδεια του πολέμου, η υποκρισία και ο καθωσπρεπισμός της μεταπολεμικής περιόδου, οι συνοδοιπόροι του.
Ήταν «αιρετικός» ο Ντίνος Χριστιανόπουλος; Όχι. Ήταν κανονικός ο Ντίνος Χριστιανόπουλος σε μια εποχή που διψούσε για αιρετικούς.
Για να ακούσετε την εκπομπή, πατήστε εδώ.