ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 11 Αυγούστου 2020

Ο Ηλίας Μόσιαλος επιστημονικός συντονιστής της Πανευρωπαϊκής Επιτροπής για την υγεία

‘Με χαρά αποδέχθηκα την πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να συμμετάσχω ως Επιστημονικός Συντονιστής και μέλος της Πανευρωπαϊκής Επιτροπής για την υγεία, υπό τον πρώην Ιταλό πρωθυπουργό Mario Monti, για την επανεξέταση των πολιτικών προτεραιοτήτων υπό το πρίσμα των πανδημιών’. Aυτό αναφέρει ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, Ιδρυτής και Διευθυντής..
του Τμήματος Πολιτικής Υγείας του LSE, και εξηγεί περί τίνος πρόκειται:
Κοπεγχάγη, 11 Αυγούστου 2020- Διεθνής Επιτροπή του ΠΟΥ για τα συστήματα υγείας μετά την πανδημία με Πρόεδρο τον Μάριο Μόντι και Επιστημονικό Συντονιστή τον Ηλία Μόσιαλο
Το Γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη συγκαλεί μια πανευρωπαϊκή επιτροπή για την υγεία για να επανεξετάσει τις πολιτικές προτεραιότητες και την αναδιάταξη των συστημάτων υγείας υπό το πρίσμα των πανδημιών. Πρόεδρος της Επιτροπής θα είναι ο καθηγητής Mario Monti, Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Bocconi, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος και Επιστημονικός Συντονιστής ο Ηλίας Μόσιαλος.
«Έχω την τιμή να προεδρεύω της νέας πανευρωπαϊκής επιτροπής για την υγεία και την αειφόρο ανάπτυξη », δήλωσε ο καθηγητής Monti. «Αυτή η πανδημία έχει επιδεινώσει τις ανισότητες και τις διαιρέσεις που παραλύουν τις κοινωνίες μας και εμποδίζουν την πρόοδο στην αειφόρο ανάπτυξη. Θεωρώ την απόφαση του ΠΟΥ να συστήσει αυτήν την ανεξάρτητη επιτροπή υψηλού επιπέδου ως προοδευτικό βήμα προς τη διαμόρφωση μιας πιο αποτελεσματικής, ολοκληρωμένης προσέγγισης για την υγεία και την ευημερία, ως θεμέλιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Είμαι χαρούμενος που η Επιτροπή θα μπορέσει να βασιστεί σε έναν Επιστημονικό Συντονιστή του επιπέδου του Καθηγητή Ηλία Μόσιαλου, Ιδρυτή και Διευθυντή του Τμήματος Πολιτικής Υγείας του LSE. "
Τα μέλη της επιτροπής επελέγησαν από τον ΠΟΥ σε συνεργασία με τον Μάριο Μόντι. Η Επιτροπή θα απαρτίζεται από πρώην αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, διακεκριμένους επιστήμονες και οικονομολόγους και ηγέτες της επιχειρηματικής κοινότητας και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Ενδεικτικά αναφέρονται οι Sylvie Goulard (Αναπληρώτρια Διεθύντρια της Τράπεζας της Γαλλίας, πρώην Υπουργός Άμυνας, πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), Guler Sabanci (πρόεδρος της Sabanci Holding και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος Sabanci), Helle Thorning-Schmidt (πρώην πρωθυπουργός της Δανίας), Igor Shuvalov (πρόεδρος του State Development Corporation, πρώην πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας) και Tarja Halonen, Πρώην Πρόεδρος της Φινλανδίας.
Αφού συλλέξει και εξετάσει τα σχετικά στοιχεία, η Επιτροπή θα εξάγει συμπεράσματα από τους τρόπους με τους οποίους τα συστήματα υγείας διαφορετικών χωρών ανταποκρίθηκαν στην πανδημία COVID-19 και θα διατυπώσει συστάσεις για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας των συστημάτων υγείας και κοινωνικής φροντίδας. Η Επιτροπή, με την υποστήριξη ενός επιστημονικού συμβουλευτικού συμβουλίου, θα επιδιώξει επίσης να διαμορφώσει μια συναινετική πολιτική επί αυτών των συστάσεων και να αναβαθμίσει την υγεία και την κοινωνική μέριμνα ως κοινωνικές και πολιτικές προτεραιότητες, κρίσιμες τόσο για τη βιώσιμη ανάπτυξη όσο και για την κοινωνική συνοχή. Η Επιτροπή πρόκειται να ολοκληρώσει τις εργασίες της και να υποβάλει την τελική της έκθεση έως τον Σεπτέμβριο του 2021.