ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

Μεγάλο προβάδισμα στον Μπόρις Τζόνσον δίνει το exit poll

Αυτοδυναμία με διαφορά 86 εδρών φαίνεται να λαμβάνει ο Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με τα πρώτα exit polls που δημοσιεύθηκαν στη Μεγάλη Βρετανία. Βάσει των πρώτων εκτιμήσεων (αφορά μόλις 140 εκλογικά κέντρα), οι Συντηρητικοί του διορισμένου πρωθυπουργού λαμβάνουν 368 έδρες και οι Εργατικοί 191.
Σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, 45.000.000 ψηφοφόροι εκλέγουν..
την νέα κυβέρνηση, επιλέγοντας 650 βουλευτές. Από αυτούς οι οι 533 εκλέγονται στην Αγγλία, οι 59 στην Σκωτία και οι 18 στη Βόρειο Ιρλανδία.
Ήταν οι τρίτες γενικές εκλογές που διεξήχθησαν από το 2015 και οι πρώτες εδώ και 100 ολόκληρα χρόνια που έλαβαν χώρα τον μήνα Δεκέμβριο. Παρόλο που ο Μπόρις Τζόνσον έθεσε ως βασικό του προεκλογικό ζήτημα την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπήρξαν και άλλα θέματα που καθόρισαν την ψήφο των Βρετανών πολιτών. Ανάμεσά τους το ζήτημα της χρηματοδότης του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας
Παρόλο που λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και της βροχόπτωσης σε κάποιες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, υπήρξαν φόβοι ότι το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές θα ήταν χαμηλό, οι Βρετανοί πολίτες προσήλθαν στις κάλπες.
Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να αποχωρήσει από την ΕΕ τον ερχόμενο Φεβρουάριο, τρισίμισι χρόνια μετά το δημοψήφισμα για το Brexit.
Η πλειοψηφία που φαίνεται να εξασφαλίζει ο Μπόρις Τζόνοσν ενδέχεται να επιταχύνει τις διαδικασία αποχώρησης της χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία ένα δεν υπάρξει συμφωνία θα συμβεί de facto και de jure την 1η Φεβρουαρίου 2020.