ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

Το ατόπημα του κυρίου υπουργού

Την επίθεση κατά μέτωπο επιλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση εναντίον του κράτους καταστολής που έχει εγκαθιδρύσει η κυβέρνηση της Ν.Δ., με αποκορύφωμα τα όσα συνέβησαν την Παρασκευή και τα οποία έκαναν τον γύρο του Διαδικτύου προκαλώντας την κοινή γνώμη για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν πλέον τα σώματα ασφαλείας.
Η επίθεση αυτή αρχίζει σήμερα με επίκαιρη επερώτηση που..
αναμένεται να καταθέσουν επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -μεταξύ των οποίων η τέως υπουργός ΠροΠο Ολγα Γεροβασίλη και ο αρμόδιος τομεάρχης του κόμματος Γ. Ραγκούσης- και στην οποία θα κληθεί να απαντήσει ο υπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης στη Βουλή.
Το περιεχόμενο της ερώτησης αναμένεται να επισημαίνει πάμπολλα παραδείγματα του κράτους καταστολής που έχουν σημειωθεί και απασχόλησαν την επικαιρότητα, όπως τα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ, η επέμβαση της αστυνομίας στον κινηματογράφο για την ταινία «Τζόκερ», η εισβολή σε κλαμπ όπου είχαν θέσει σε καθεστώς ομηρίας σχεδόν πάνω από 150 νέους ανθρώπους, αλλά και τα όσα συνέβησαν την Παρασκευή με την επαίσχυντη εικόνα, όπου άντρες των ΜΑΤ έχουν περικυκλώσει ένα άτομο, το έχουν σχεδόν γδύσει από τη μέση και πάνω και του τραβούν το εσώρουχο.
Παράλληλα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να φέρουν και στοιχεία-καταγγελίες, τόσο από την Περιφέρεια της Αττικής όσο και από την υπόλοιπη Ελλάδα που αναφέρουν αύξηση της εγκληματικότητας. Ανακοινώσεις έχουν εκδώσει οι εμπορικοί σύλλογοι Κορυδαλλού και Νίκαιας, ενώ υπάρχουν σχετικές καταγγελίες από την Πάτρα και αλλού, σύμφωνα με τις οποίες οι διαρρήξεις των καταστημάτων έχουν αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα.

Τι δεν «είδε»

Χθες, ο υπουργός ΠροΠο δεν άφησε αναπάντητη την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ περί ακραίας καταστολής, όπου κατήγγειλε τόσο την αστυνομία όσο και την κυβέρνηση για τα όσα συνέβησαν την Παρασκευή. Ο κ. Χρυσοχοΐδης, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, δεν είδε πουθενά άγρια καταστολή, αλλά ούτε και εξευτελισμό διαδηλωτών από τα ΜΑΤ. Μάλιστα, χαρακτηρίζει «ψέμα» τα περί ακραίας καταστολής. Οσον αφορά το γεγονός ότι η Αθήνα την Παρασκευή έμοιαζε -και ήταν- μια πόλη υπό ομηρία από τις αστυνομικές δυνάμεις, ανέφερε τα εξής:
«Δυστυχώς οι συνθήκες και η απειλή αναταραχής επέβαλαν να κινητοποιηθούν πολύ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Φυσικά η ηγεσία της αστυνομίας και η κυβέρνηση θα ήταν ικανοποιημένες εάν οι διαδηλώσεις γίνονταν με παρουσία ελάχιστων αστυνομικών και όχι 3.500. Η αστυνομία έχει άλλες προτεραιότητες να ικανοποιήσει προς όφελος των πολιτών.
Οταν όμως κάθε χρόνο σε επετείους όπως η 17η Νοέμβρη και η 6η Δεκεμβρίου, υπάρχουν ευρείας τάξης επεισόδια και καταστροφές, τότε αυτή η κυβέρνηση και η αστυνομία πρέπει να βάλουν ένα τέλος. Στις φετινές επετείους οι εκδηλώσεις και οι διαδηλώσεις έγιναν, αλλά η Αθήνα δεν κάηκε! Οι περιουσίες των πολιτών, η ειρήνη της πόλης διαφυλάχθηκαν αλλά και το κίνημα της νεολαίας περιφρουρήθηκε και δεν αμαυρώθηκε από επεισόδια»
Σύμφωνα επίσης με την ίδια ανακοίνωση, «οι άντρες των ΜΑΤ δεν ‘‘εξευτέλισαν διαδηλωτές στους δρόμους της Αθήνας’’, συνέλαβαν υπεύθυνους για επιθέσεις στο κέντρο των Εξαρχείων, με τις μολότοφ και τις πέτρες στα χέρια. Η διαδήλωση άλλωστε είχε τελειώσει περίπου δύο ώρες πριν. Οι σκηνές βίας στα Εξάρχεια δεν είναι κίνημα νεολαίας, γιατί δεν διεκδικεί τίποτα άλλο πέραν της τυφλής βίας, της δυνατότητας να σπάει και να καίει.
Οι 12 που συνελήφθησαν, το βίντεο που κυκλοφορεί είναι από εκεί, όχι από τις διαδηλώσεις. Με σακίδια γεμάτα πέτρες, με τα μάρμαρα της πλατείας πάλι σπασμένα, με μολότοφ. Αν αυτό εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ κίνημα νεολαίας, ας το ξανασκεφθεί».
Το ατόπημα στο οποίο πέφτει εδώ ο υπουργός είναι τεράστιο. Υποστηρίζει πως οι σκηνές των βίντεο και των φωτογραφιών δεν προέρχονται από τη διαδήλωση -άρα δεν είναι διαδηλωτής ο νεαρός που βρίσκεται ημίγυμνος στα χέρια των ΜΑΤ- αλλά προέρχονται από επεισόδια στα Εξάρχεια. Αυτό που δεν απαντά ο υπουργός είναι ποιο Σύνταγμα και ποιος νόμος δίνει το δικαίωμα στην αστυνομία να φέρεται έτσι σε προσαχθέντα, ασχέτως αν είναι διαδηλωτής ή όχι.
Προς το τέλος της δήλωσής του ο κ. Χρυσοχοΐδης ουσιαστικά αυτοαναιρείται. Γιατί, ενώ προηγουμένως δεν έχει δει ούτε ακραία καταστολή ούτε εξευτελισμούς ανθρώπων στα χέρια των ΜΑΤ, αναφέρει: «Κι αν υπάρχουν, στις δύσκολες συνθήκες οδομαχιών, περιστατικά υπέρβασης από την αστυνομία, υπάρχουν θεσμοποιημένες διαδικασίες για να ελεγχθούν οι όποιες υπερβάσεις. Η δημοκρατική νομιμότητα στην Ελλάδα δεν αμφισβητείται και οι διαδικασίες που τη διασφαλίζουν επίσης δεν αμφισβητούνται».
Το κερασάκι στην τούρτα είναι η κυβερνητική κάλυψη των όσων γίνονται από την αστυνομία, καθώς η ανακοίνωση του υπουργού καταλήγει ως εξής: «Η αστυνομία και η κυβέρνηση σέβονται τη νομιμότητα. Και την εξασφαλίζουν με μεγάλο κόπο απέναντι σε μειοψηφίες βίας, που άλλοι αναγορεύουν σε κίνημα νεολαίας, δυσφημώντας βαθιά το τελευταίο».