ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019

Η "Σφαγή των Καλαβρύτων" στην Αφύλαχτη Διάβαση

Το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, τιμώντας την 76η επέτειο του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων στις 13 Δεκεμβρίου 1943, θα μεταδώσει ένα συγκλονιστικό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ στα πλαίσια της εκπομπής "Αφύλαχτη Διάβαση" το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, 12:00-13:00.
Το ντοκιμαντέρ στηρίζεται σε τρεις βασικές προφορικές μαρτυρίες, τριών παιδιών του 1943:..
της Ειρήνης Λεχουρίτη, του Νίκου Κολιόπουλου και του Γιώργου Δημόπουλου. Οι αυτόπτες μάρτυρες του Ολοκαυτώματος περιγράφουν τις σπαρακτικές στιγμές από τη στιγμή που οι Ναζί πάτησαν το πόδι τους στα Καλάβρυτα, το πρωί της 9ης Δεκεμβρίου έως τη στιγμή που έπαψαν να ηχούν τα τρία μυδραλιοβόλα στον λόφο Καπή. Η "Επιχείρηση Καλάβρυτα" (Unternehmen Kalavryta) είχε μόλις ολοκληρωθεί με 700 νεκρούς, σχεδόν όλος ο ανδρικός πληθυσμός της ακμαίας κωμόπολης της Αιγιαλείας.
Παράλληλα, στο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ ξετυλίγεται η αντιστασιακή δράση των κατοίκων της Αιγιαλείας και έρχονται στο φως άγνωστες πτυχές της Μάχης της Κερπινής, όταν αντάρτες αιχμαλώτισαν και εκτέλεσαν περί τους 80 Γερμανούς στρατιώτες.
Έρευνα/τεκμηρίωση/παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης
Συντονιστείτε! Πρώτο Πρόγραμμα: 91.6 και 105.8.
Info
Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2019, ώρα 12:00-13:00
Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»
«Η Σφαγή των Καλαβρύτων»
Live Streaming: webradio.ert.gr/proto
Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ:
http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi