ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Τα «αν» και τα «μηδέν» της ελευθερίας

Λίγες ημέρες πριν από τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δυο φορείς με αντικείμενο τον πολιτισμό, ο Ερμείας, Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης των Δικαιωμάτων των Παραγωγών Κινηματογραφικών Έργων και το Κέντρο Παιδαγωγικής και Καλλιτεχνικής Επιμόρφωσης Σχεδία, μη κερδοσκοπικός φορέας με στόχο την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω της τέχνης, συνεργάζονται για τη..
διοργάνωση διήμερου κινηματογραφικών προβολών και συζητήσεων με τίτλο Τα «αν» και τα «μηδέν» της ελευθερίας. Στην εκδήλωση θα προβληθούν δυο έργα σταθμοί στην ιστορία του κινηματογράφου: το Zéro de Conduite (Διαγωγή Μηδέν) του Jean Vigo και το If (Αν) του Lindsay Anderson, που έχουν κοινό θέμα το δικαίωμα και την ανάγκη των νέων για ελευθερία.
Η διήμερη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί (με ελεύθερη είσοδο για το κοινό) στον κινηματογράφο ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ στις 30 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου 2019.
Θα προλογίσουν τις ταινίες και θα συζητήσουν με το κοινό οι:
Σοφία Τσιώλη - Δρ. Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας & Μεθοδολογίας της Έρευνας και Βίκη Μίχου - Πολιτική Επιστήμων - Zéro de Conduite
Όλγα Θεμελή - Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης και Τάκης Σπετσιώτης - Σκηνοθέτης - If.
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
➤ Σάββατο 30 Νοεμβρίου, 11.00 π.μ
Jean Vigo - Zéro de Conduite (Διαγωγή Μηδέν)
Η ταινία γυρίστηκε το 1933 και μέχρι το 1946 - αρκετά χρόνια μετά το θάνατο του δημιουργού της - ήταν απαγορευμένη από τη Γαλλική λογοκρισία. Περιγράφει το πώς το αυταρχικό κλίμα ενός οικοτροφείου στην εποχή του μεσοπολέμου στη Γαλλία τελικά οδηγεί στην εξέγερση των μαθητών.
Ο Jean Vigo ξορκίζει τα επώδυνα προσωπικά του βιώματα με χιουμοριστική ματιά και σουρεαλιστικά στοιχεία και συνθέτει μια ανατρεπτική ταινία σταθμό στην ιστορία του κινηματογράφου που επηρέασε πολλούς μεταγενέστερους δημιουργούς. Ένας από αυτούς ήταν ο Lindsay Anderson που 35 χρόνια μετά, γύρισε το If, τη δική του κατάθεση για το δικαίωμα των νέων στην ελευθερία.
➤ Κυριακή 1 Δεκεμβρίου, 11.00 π.μ.
Lindsay Anderson – If (Αν)
Ο Lindsay Anderson, από τους πιο σημαντικούς εκφραστές του Free Cinema στην Μεγάλη Βρετανία, γύρισε το If το 1968, δηλαδή τη χρονιά της εξέγερσης της νεολαίας στη Γαλλία, που έμεινε γνωστή ως ο «Μάης του ‘68».
Πρόκειται για ένα σουρεαλιστικό δοκίμιο για τους αυταρχικούς μηχανισμούς που μπορεί να οδηγήσουν τους νέους στην εξέγερση. Ο ίδιος ο τίτλος μαρτυρά το αμφίσημο της υπόθεσης της ταινίας, που σκηνοθετικά ο Lindsay Anderson το υπογραμμίζει με το παιχνίδι ανάμεσα στο ασπρόμαυρο και το έγχρωμο. Τα πράγματα ίσως να έγιναν έτσι, ίσως όχι. Το σημαντικό δεν είναι η εξέλιξη των γεγονότων, αλλά το ουσιαστικό νόημα των πραγμάτων.

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:
Ερμείας
Ο Ερμείας είναι Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων Παραγωγών Κινηματογραφικών Έργων που ιδρύθηκε το 1995, εγκρίθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1997 και έκτοτε λειτουργεί νόμιμα. Ασχολείται με τη διαχείριση και την προστασία των συγγενικών δικαιωμάτων των παραγωγών κινηματογραφικών έργων, διοργανώνοντας παράλληλα πολιτιστικές δράσεις με έμφαση στην εγχώρια και διεθνή κινηματογραφική παραγωγή.
Σχεδία
Το Κέντρο Παιδαγωγικής και Καλλιτεχνικής Επιμόρφωσης Σχεδία είναι ΜΚΟ που δρα αδιάλειπτα από το 1987 μέχρι σήμερα στον τομέα της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με ιδιαίτερη έμφαση στα δικαιώματα παιδιών και νέων. Κύριο αντικείμενό του είναι οι κοινωνικές παρεμβάσεις για την ενδυνάμωση ευάλωτων ομάδων μέσω της καλλιτεχνικής έκφρασης και καινοτόμων προσεγγίσεων άτυπης εκπαίδευσης, καθώς και η προώθηση της παιδαγωγικής έρευνας και του καλλιτεχνικού πειραματισμού.
Κινηματογράφος ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ
Λεωφ. Συγγρού 106 , ΤΚ 11741, τηλ. 210 9230081