ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

Αφιέρωμα της ΕΡΤ στην 46η επέτειο του Πολυτεχνείου

Η ΕΡΤ τιμά την 46η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, με ειδικά αφιερώματα, μετάδοση ιστορικών ντοκιμαντέρ από το Αρχείο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, καθώς και με ραδιοφωνικές εκπομπές από το Πρώτο και το Δεύτερο Πρόγραμμα. Ειδικότερα, η ΕΡΤ1 θα μεταδώσει:
➤Την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019 στις 17:00, το σχετικό επεισόδιο της εκπομπής «Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ» με..
τον Χρίστο Βασιλόπουλο, το οποίο εστιάζει στη διασπάθιση δημοσίου χρήματος και την καταπιεστική καθημερινότητα στα χρόνια της χούντας.
➤Το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019 στις 16:00, θα μεταδοθεί η εκπομπή «ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ» με τη Μαριλένα Κατσίμη, με προσκεκλημένο τον καθηγητή Βαγγέλη Καραμανωλάκη, σε μια ξενάγηση στους δρόμους της Αθήνας και την ιστορία των φοιτητικών κινημάτων.

➤Την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019, στις 17:00, ακολουθεί το ντοκιμαντέρ «ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΦΑΚΟ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΠΕΡΑΤΕΡ» του Δημήτρη Παπαναγιώτου, που παρουσιάστηκε το 1978 και είναι βασισμένο σε ντοκουμέντα επαγγελματιών οπερατέρ, οι οποίοι κατέγραψαν με την κάμερά τους τα γεγονότα.

➤Στις 22:00, θα μεταδοθεί το επετειακό αφιέρωμα «ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ», παραγωγής 1982, με θέμα το χρονικό της κατάληψης του Πολυτεχνείου της Αθήνας, εξετάζοντας ταυτόχρονα τις παράλληλες εξεγέρσεις στην Πάτρα, στα Γιάννενα και στη Θεσσαλονίκη.

➤Στις 23:00, ακολουθεί η επετειακή εκπομπή «ΘΥΜΑΜΑΙ», σε σκηνοθεσία Σταύρου Στρατηγάκου και ρεπορτάζ Ηλία Γκρη. Ο Γιάννης Κομνηνός και η Ανθή Μυρογιάννη, ξεδιπλώνουν μπροστά στο φακό την προσωπική και οικογενειακή τους τραγωδία, αφού έχασαν τα παιδιά τους στα δραματικά γεγονότα του τριημέρου.

Το Πρώτο Πρόγραμμα


Με μνήμες, ντοκουμέντα και αφηγήσεις από την εξέγερση του Πολυτεχνείου το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας συμμετέχει το Σαββατοκύριακο στον εορτασμό της επετείου.

➤Το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019 στις 08:00 η εκπομπή «Σελίδες του Σαββάτου» με τον Νότη Ανανιάδη φιλοξενεί τον Στέλιο Λογοθέτη -μέλος τότε της Συντονιστικής Επιτροπής του Πολυτεχνείου- και τον τ. Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Νίκο Βούτση, φοιτητή στο Πολυτεχνείο το 1973.

➤Στις 12:00, ο Θωμάς Σίδερης παρουσιάζει στο πλαίσιο της εκπομπής «Αφύλαχτη Διάβαση» ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για το αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα την περίοδο 1972-1973. Στο στούντιο δύο εικοσάχρονοι της γενιάς του Πολυτεχνείου, ο Ολύμπιος Δαφέρμος και ο Σάμης Γαβριηλίδης.

➤Στις 16:00, ο εκφωνητής του ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου Δημήτρης Παπαχρήστος με τον Αλφόνσο Βιτάλη, ξεδιπλώνουν μέσα από την εκπομπή «Εδώ Πολυτεχνείο» το χρονικό της εξέγερσης και συζητούν για το πώς επηρέασαν τα γεγονότα του Νοέμβρη του 1973 τις μετέπειτα εξελίξεις, αλλά και το τι μένει σήμερα στη συλλογική μνήμη.

➤Την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019 στις 10:00, η Ειρήνη Γιανναρά και η Ιωάννα Νιαώτη παρουσιάζουν μέσα από το «Ιδεοδρόμιο» ένα «άλλο οδοιπορικό» της εποχής. Η Διευθύντρια της Ταινιοθήκης της Ελλάδας Μαρία Κομνηνού μιλά για τον Ελληνικό Κινηματογράφο και τα μηνύματά του τη δύσκολη εκείνη περίοδο, ενώ ο ερευνητής Φοίβος Οικονομίδης αναφέρεται στα φοιτητικά κινήματα στην Ευρώπη και στον κόσμο την περίοδο εκείνη, καθώς και στις κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Επίσης, στην εκπομπή γίνεται μια ιστορική αναδρομή μέσα από τα πρωτοσέλιδα της εποχής.

Από το μεσημέρι το Πρώτο Πρόγραμμα θα έχει ζωντανές συνδέσεις και ρεπορτάζ από τον χώρο του Πολυτεχνείου και θα παρακολουθεί συνεχώς την καθιερωμένη πορεία.

Το Δεύτερο Πρόγραμμα
 
Την ίδια μέρα στις 17:00, το Δεύτερο Πρόγραμμα παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στην ιστορική παράσταση-προάγγελο του Πολυτεχνείου και της πτώσης της Χούντας «Το Μεγάλο μας Τσίρκο», σε επιμέλεια-παρουσίαση Γιάννη Παπουτσάκη.

Το Αρχείο της ΕΡΤ  

Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ την εκπομπή «Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ», παραγωγής 1982. Η εκπομπή-αφιέρωμα που μεταδόθηκε με αφορμή την επέτειο των εννέα χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, περιλαμβάνει αποσπάσματα από την ιστορική Δίκη του 1975 στις Φυλακές Κορυδαλλού. Στην εκπομπή περιλαμβάνονται καταθέσεις κατηγορουμένων και μαρτύρων κατηγορίας, καθώς και η απόφαση του Δικαστηρίου που ανακοινώθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1975.