ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

«Στην υγειά σας κύριε Μανδραβέλη»!

«Ο κ. Μανδραβέλης μάς εγκαλεί σε άρθρο του στην Καθημερινή της 28.1.2019 οτι ανακαλύψαμε "άγνωστα ροδάκινα" και εισάγουμε στο δημόσιο διάλογο έναν "ανύπαρκτο εθνικό κίνδυνο", δίνοντας "μάχες οπισθοφυλακής" και διεκδικώντας "υστερικά" το δίκιο που μας πνίγει, την ίδια στιγμή που –στο ίδιο άρθρο!– αναγνωρίζει πως "υπάρχει βεβαίως ζήτημα με κάποια προϊόντα που έχουν στον τίτλο τους Μακεδονικός/ή/ό"».
Αυτό αναφέρουν οι καθηγητές..
Γκλαβίνης και Στεφανίδης απαντώντας στον δημοσιογράφο Πάσχο Μανδραβέλη για τα όσα έγραψε στην Καθημερινή αδειάζοντας τον Μητσοτάκη (δείτε ΕΔΩ) με αφορμή τα... μακεδονικά ροδάκινα. Οι δύο καθηγητές φαίνεται πως ενοχλήθηκαν με τα όσα έγραψε ο Π. Μανδραβέλης και απάντησαν μέσω liberal:
«Η Συμφωνία των Πρεσπών επιτρέπει ρητά τη χρήση των όρων «Μακεδονία» και «μακεδονικός» σε νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις της γείτονος κατά την άσκηση των δραστηριοτήτων τους (άρθρο 1 παρ. 3 f). Ως γνωστόν, στις διεθνείς τους συναλλαγές, οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν το όνομα της χώρας τους για να προσδιορίσουν την εθνικότητά τους και την προέλευση των προϊόντων τους και των υπηρεσιών τους». Και συνεχίζουν «Ο κ. Μανδραβέλης μάς εγκαλεί σε άρθρο του στην Καθημερινή της 28.1.2019 οτι ανακαλύψαμε «άγνωστα ροδάκινα» και εισάγουμε στο δημόσιο διάλογο έναν «ανύπαρκτο εθνικό κίνδυνο», δίνοντας «μάχες οπισθοφυλακής» και διεκδικώντας «υστερικά» το δίκιο που μας πνίγει, την ίδια στιγμή που –στο ίδιο άρθρο!– αναγνωρίζει πως «υπάρχει βεβαίως ζήτημα με κάποια προϊόντα που έχουν στον τίτλο τους «Μακεδονικός/ή/ό». Αγνοεί, άραγε, ο καλός δημοσιογράφος ότι δεν επιτρέπεται, όταν γράφουμε δημοσίως, να κάνουμε διαφήμιση σε συγκεκριμένες εταιρίες και προϊόντα, λόγος για τον οποίο κι εμείς επιλέξαμε ένα ουδέτερο παράδειγμα; Ή μήπως το γνωρίζει, αλλά επιλέγει να κοιτάζει το δάκτυλο ενώ εμείς του δείχνουμε το φεγγάρι; Σε κάθε περίπτωση, αν κάνει τον κόπο και αναζητήσει στο διαδίκτυο τους όρους xumos-rodakino-makedonias, για παράδειγμα, θα διαπιστώσει πως μια μεγάλη εταιρία προωθεί με αυτούς τους όρους προέλευσης το προϊόν της, επικαλούμενη και τα εξής: «The famous fields of Macedonia offer us the peaches that make this juice. Before becoming a juice drink, they have been for hours under the Greek sun and … the taste that Greek sun gives is unique!». Αύριο, δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορεί να το κάνει με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο το κάνει σήμερα. Όσο για τις νέες εταιρίες που θα θέλανε να βάλουν την Μακεδονία στην επωνυμία τους ή στα προϊόντα τους, αυτές είναι βέβαιο πως δεν υπάρχει περίπτωση να πάρουν τον κίνδυνο να το κάνουν. Περί αυτού πρόκειται, λοιπόν. Χάσαμε, φίλες και φίλοι. Στην υγειά σας κύριε Μανδραβέλη»!