ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

Η αγωνία του δημοσιογράφου πριν από το πέναλτι

Γράφει ο Χρήστος Ξανθάκης

Οπότε εκεί που κάθομαι στα αυγουλάκια μου και κλωσάω, ντριν ντριν τηλέφωνο η φίλη μου η Σόνια Χαϊμαντά:
«Έλα ρεπόρτερ Ξανθάκη, ανέλαβα απ’ την ΕΣΗΕΑ να οργανώσω ένα σεμινάριο για τα New Media. Θα έρθεις να μιλήσεις; Ένα δίωρο είναι, δεν θα σου πέσει το νεφρί, πες ναι!»
Την ακούω εγώ έκπληκτος, που με θυμήθηκε η ΕΣΗΕΑ, αλλά είναι..
φίλη η Σόνια, πώς να της αρνηθώ, απαντάω: «Εντάξει, αλλά θα τα πω με τον δικό μου τρόπο…»
«Να τα πεις», μου λέει και το κλείσαμε.
Και τι θα τους πω δηλαδή; Αυτό με απασχολεί εδώ και ημέρες.
Όχι ότι δεν με αφήνει να κοιμηθώ (μόνο ο Παναθηναϊκός δεν με αφήνει να κοιμηθώ!), αλλά έχω κι εγώ τα άγχη μου, άνθρωπος είμαι. Κάπως το σκέφτηκα όμως και κάπως κατέληξα για την αγωνία του δημοσιογράφου εν έτει 2019, την αγωνία του δημοσιογράφου πριν απ’ το πέναλτι. Μερικές
σημειώσεις λοιπόν για να μην ξεχνιόμαστε:
* Είμαστε όλοι και όλες πιο αναλώσιμοι και αναλώσιμες από ποτέ.
* Όπως η εφημερίδα είναι συνήθεια, έτσι και τα New Media συνήθεια είναι. Δεν πα’ να έχεις γράψει το αριστούργημα στο χαρτί, στην οθόνη θα τρέξει ο άλλος να το διαβάσει.
* Όσο αρκείσαι στο κόπυ πάστε, τόσο το κόπυ πάστε θα σε μασουλάει. Προσπάθησε να περάσεις ολίγη άποψη έστω και στο τελευταίο δελτίο Τύπου που αντιγράφεις.
* Παλιά ξεκίναγαν όλοι και όλες απ’ τα φαρμακεία. Τώρα στα New Media, όλα φαρμακεία είναι.
* Δεν πουλάμε πλέον την εξυπνάδα μας, τη σοφία μας, τις γραμματικές μας γνώσεις. Πουλάμε τους εαυτούς μας. Και οι εαυτοί μας είναι το brand name μας. Είτε στα απλά media είτε στα social media, η εικόνα που διαμορφώνουμε είναι ενιαία.
* Σε λίγα χρόνια υπολογίστηκε ότι το 40 % των εργαζόμενων στις αναπτυγμένες χώρες θα απασχολούνται στην gig economy –sharing economy για τους χιπστεράδες. Στην δημοσιογραφία
συμβαίνει ήδη.
* Έχει κι ένα καλό η εποχή των New Media. Ψοφάει σιγά σιγά το «ρεπορτάζ Υπουργείου» και το «πρυτανιλίκι» που κατέστρεφε πολύ κόσμο και πολλές συνειδήσεις στον κλάδο.
* Το δίκτυο δεν σε καταστρέφει αν δεν θέλεις να καταστραφείς από μόνος σου. Για την ακρίβεια, σου προσφέρει σκοινί να κρεμαστείς. Δεν το απαιτεί όμως.
* Όσο και να βολεύει το Google, το μεγάλο όπλο του δημοσιογράφου παραμένει το αρχείο του.
* Το μυστικό της επιτυχίας στα New Media δεν έχει αλλάξει τα τελευταία δέκα χρόνια και είναι μια λέξη: SoLoMO. Σε απλά ελληνικά: Social, Local, Mobile. Επένδυση στα social media με δυο λόγια, επένδυση στην τοπικότητα της ειδησεογραφίας και επένδυση στο φορητόν της υποθέσεως. Και όλα τα υπόλοιπα έρχονται ύστερα από μόνα τους.

- το κείμενο του Χρ. Ξανθάκη είναι από τη στήλη των Media στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής