ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 14 Αυγούστου 2018

"Κύριε Καρτερέ, ο Ελεύθερος Τύπος δεν είναι «Πράβδα»"

Η εφημερίδα απαντά στο διάβημα προς την ΕΣΗΕΑ

Από την διεύθυνση της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος λάβαμε και δημοσιεύουμε απάντηση στην επστολή - διαβημα προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ που απέστειλε ο προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Θανάσης Καρτερός. Στην επιστολή (ολόκληρη ΕΔΩ) ο Θ. Καρτερός, μέλος της ΕΣΗΕΑ, ζητάει να
αποκατασταθεί η αλήθεια σχετικά με το "ψευδές", όπως το χαρακτηρίζει, ρεπορτάζ της Κυριακάτικης έκδοσης της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος" για το "δήθεν" SMS του Μεγάρου Μαξίμου προς επιλεγμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν σε εξέλιξη οι πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική. Επίσης ο Θ. Καρτερός ζητάει από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ να διερευνηθούν από τα πειθαρχικά όργανα της Ενωσης οι ευθύνες τυχόν μελών της.
 Ακολουθεί ασχολίαστο ολόκληρο το κείμενο της απάντησης της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, όπως μας εστάλη υπό το τίτλο «Τα μαρούλια του Τσέρνομπιλ και η μακάβρια προπαγάνδα του Μαξίμου»:
Μόλις… 48 ώρες μετά την αποκάλυψη του «Ελεύθερου Τύπου» για το «SMS της μακάβριας προπαγάνδας» εμφανίστηκε με μια προκλητική και υβριστική ανακοίνωση κατά της εφημερίδας μας ο προϊστάμενος του γραφείου Tύπου του πρωθυπουργού κ. Θανάσης Καρτερός.
Ως τι απαντά ο κ. Καρτερός; Ως δημοσιογράφος; Ως κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ; Ως διευθυντής του γραφείου Tύπου του πρωθυπουργού που πληρώνεται από τις θυσίες των φορολογουμένων;
Ο κ. Καρτερός καταγγέλλει ως «παντελώς ψευδές, ανυπόστατο, κακόβουλο το ρεπορτάζ». Ισχυρίζεται ότι «το SMS ουδέποτε συντάχθηκε, στάλθηκε ή με οποιονδήποτε τρόπο υπήρξε». Και συνεχίζει ότι πρόκειται για «προϊόν προπαγανδιστικής φαντασίας, που προορίζεται να πλήξει την κυβέρνηση καιτον πρωθυπουργό».
Φτάνει μάλιστα στο σημείο ο κ. Καρτερός να καλεί την ΕΣΗΕΑ και τα πειθαρχικά της όργανα να επιληφθούν ώστε να διερευνηθούν οι ευθύνες επειδή, όπως υποστηρίζει, χαρακτηρίσαμε την απάντηση του Μαξίμου ως «λάσπη και ύβρεις».
Αλήθεια, ο κ. Καρτερός γνωρίζει τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ; Ο Κώδικας Δεοντολογίας απαγορεύει ρητά σε δημοσιογράφο - μέλος της ΕΣΗΕΑ να ασκεί καθήκοντα συμβούλου σε κυβερνητική θέση ταυτόχρονα με την ιδιότητα του πολιτικού αρθρογράφου, όπως ασκεί ο ίδιος στο Μαξίμου και την εφημερίδα «Αυγή»; Ο κ. Καρτερός παραβιάζει κατάφωρα τον κώδικα δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ και όμως ζητά από την Ενωση Συντακτών να πάρει θέση για το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας. Το θράσος του κ. Καρτερού μπορεί να χρησιμεύσει σε κάτι: να ασχοληθεί η ΕΣΗΕΑ με την προκλητική παραβίαση του Καταστατικού και να του αφαιρέσει την ιδιότητα του μέλους της.
Η μοναδική προπαγανδιστική φαντασία που υπάρχει βρίσκεται στο μυαλό του κ. Θανάση Καρτερού και του επικοινωνιακού επιτελείου του Μαξίμου.
Είναι εκείνοι που οργάνωσαν τη fake σύσκεψη στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής το βράδυ της μοιραίας Δευτέρας. Τότε που χωρίς αιδώ έστησαν μια θεατρική παράσταση σε πανελλαδική τηλεοπτική σύνδεση όπου εμφάνισαν τον ίδιο τον πρωθυπουργό, κορυφαίους υπουργούς, τους
επικεφαλής ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστικής και την Πολιτική Προστασία να συνομιλούν σε χαλαρό ύφος για τις φωτιές στο Λουτράκι, τα Χανιά και απλά αναφέρθηκαν σε κάποια φωτιά στο Μάτι η οποία βρισκόταν σε ύφεση, πέρασε από κάποια σπίτια, ενώ κάποιοι πολίτες βρίσκονταν σε κάποιο
λιμανάκι. Είτε εξέθεσαν τον Αλέξη Τσίπρα είτε τον έκαναν συμμέτοχο σε ένα σόου, όπου ρωτούσε τι ώρα θα πετάξουν το επόμενο πρωί τα πυροσβεστικά αεροπλάνα όταν όλη η Ελλάδα γνώριζε πως η φωτιά είχε πια σβήσει και πως υπήρχαν ήδη νεκροί.
Είναι εκείνοι που τρεις ημέρες μετά την τραγωδία έστησαν την προκλητική συνέντευξη - παρωδία με τη συμμετοχή του τότε υπουργού Τόσκα, των τότε αρχηγών ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστικής και του Δημήτρη Τζανακόπουλου, για να πουν ότι τα έκαναν όλα σωστά, ότι θα έκαναν πάλι ακριβώς τα ίδια και «έδειξαν» πως όλα όσα συνέβησαν ήταν αποτέλεσμα οργανωμένου εμπρησμού, ενώ όπως όλα δείχνουν προκλήθηκε από αμέλεια.
Είναι εκείνοι που τέσσερις ημέρες μετά το έγκλημα στο Μάτι συγκάλεσαν «έκτακτο» υπουργικό συμβούλιο. Εκεί όπου ο πρωθυπουργός αφού υποτίθεται πως έκανε τη «χάρη» στον ελληνικό λαό να αναλάβει την πολιτική ευθύνη, την ίδια ώρα την αποποιήθηκε ρίχνοντας το φταίξιμο σε «σκοτεινά
κέντρα» που θέλουν να μπλοκάρουν την επανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας και στα ντουβάρια των αυθαιρέτων. Εκεί που ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι οι «αποκεφαλισμοί» υπευθύνων δείχνουν δειλία και ύστερα από λίγες ημέρες προχώρησε ο ίδιος σε «αποκεφαλισμούς».
Είναι εκείνοι που υποστήριξαν μέσω του Πολάκη πως όλα λειτούργησαν αποτελεσματικά, απλά οι νεκροί θόλωσαν την εικόνα. Πως τα ίδια και χειρότερα έγιναν στους Δίδυμους Πύργους, πως κατανοούν τον ανείπωτο πόνο αλλά βγαίνουμε από τα μνημόνια, πως απλά έτυχε μια στραβή στη
βάρδια τους.
Η κυβέρνηση, το επικοινωνιακό της επιτελείο και ο κ. Καρτερός αντί να σιωπήσουν για τη μακάβρια επικοινωνιακή προπαγάνδα που έστησαν με φόντο την εθνική τραγωδία συνεχίζουν να προκαλούν την κοινωνία.
Ο κ. Καρτερός καταγγέλλει την εφημερίδα μας επειδή δεν συμμορφωθήκαμε στις υποδείξεις τους και δεν σιωπήσαμε!
Μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας μας για το ημερολόγιο του Λιμεναρχείου Ραφήνας σχετικά με την έναρξη επιχειρήσεων ανεύρεσης νεκρών, τις αναφορές της αστυνομίας για την ύπαρξη θυμάτων λίγο μετά τις 9 το βράδυ της μαύρης Δευτέρας, την άσκηση της Πυροσβεστικής που θεμελιώνει τη δραματική ανεπάρκεια στη διαχείριση της μεγάλης καταστροφής από την κυβέρνηση, αποκαλύψεις οι οποίες έχουν πλήρως επιβεβαιωθεί, η εφημερίδα μας δημοσίευσε ρεπορτάζ την Κυριακή σχετικά με SMS που εστάλη, όπως είναι σύνηθες, από τα επικοινωνιακά επιτελεία, σε κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Το Μαξίμου γνώριζε το δημοσίευμα από το Σάββατο το απόγευμα και «αντέδρασε» καταϊδρωμένο με 24 ώρες καθυστέρηση το απόγευμα της Κυριακής. Οχι μόνο άργησε να αντιδράσει αλλά επειδή δεν υπακούσαμε στις εντολές του Γραφείου του Πρωθυπουργού τώρα επιλέγει να μας παραπέμψει στην ΕΣΗΕΑ με σκοπό να σιωπήσουμε!
Ούτως ή άλλως το περιεχόμενο του SMS αποδεικνύεται από την ίδια την πραγματικότητα και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης. Η επιχείρηση «μπουλντόζα» έχει ήδη αναγγελθεί από τους αρμόδιους υπουργούς, οι απομακρύνσεις στελεχών έγιναν, η προπαγάνδα έλεγε ότι «πολιτική ευθύνη ίσον συγνώμη» κ.λπ.
Το σύνολο των γεγονότων των τελευταίων 10 ημερών επιβεβαιώνουν ότι τα αναγραφόμενα στο SMS (Μακεδονικό, σύγκρουση δύο κόσμων, διώξεις για τα φάρμακα κ.λπ.) αποτελούν επιλογή της κυβέρνησης.
Κύριε Καρτερέ, εμείς δεν είμαστε εργαζόμενοι σε κομματικές εφημερίδες του σταλινικού καθεστώτος, όπου η δημοσιογραφία ήταν η κρατική προπαγάνδα και όσοι διαφωνούσαν με την κομματική γραμμή παραπέμπονταν σε πειθαρχικά ή τους ασκούνταν κάθε είδους διώξεις ή ακόμα καλούσαν τους πολίτες να τρώνε μαρούλια το 1985 επειδή δεν υπήρχε… Τσέρνομπιλ.
Ο Ελεύθερος Τύπος δεν είναι «Πράβδα». Οσοι νομίζουν ότι θα μας κάνουν να σιωπήσουμε στο ρεπορτάζ είναι γελασμένοι.
Μόνο αυτό ξέρουν να κάνουν. Οπως όταν έκαναν την περήφανη διαπραγμάτευση που έφτασε τη χώρα ένα βήμα από το Grexit to 2015. Οπως όταν ισχυρίζονταν πως δεν υπογράφουν μνημόνιο και νέα μέτρα αλλά έναν «έντιμο συμβιβασμό». Το θράσος τους είναι απύθμενο.
Ακόμα και τώρα που η Ελλάδα θρηνεί τουλάχιστον 95 νεκρούς το μόνο που τους νοιάζει είναι η επικοινωνιακή διαχείριση. Τα θυσιάζουν όλα για μια καρέκλα.
Αλήθεια, το Μαξίμου έχει την τόλμη να παραδεχθεί αυτό που γνωρίζουν τα δεκάδες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που υπήρξαν παραλήπτες του περιβόητου SMS; Πως επιχείρησαν να αποφύγουν πάση θυσία το πολιτικό κόστος αυτής της εθνικής τραγωδίας;
Αυτά όσον αφορά στο πολιτικό σκέλος της ανακοίνωσης του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού. Οσον αφορά στην αξιοπιστία του ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου» τα πρωτοσέλιδα αποδεικνύουν ότι η εφημερίδα διαρκώς επιβεβαιώνεται και η κυβέρνηση βρίσκεται διαρκώς ψευδόμενη και
εκτεθειμένη.

«Ε.Τ.»