ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Η Eurostat αμφισβητεί την αυτονομία του ΕΔΟΕΑΠ...

...και η κυβέρνηση το κρύβει  

Οι μάσκες έπεσαν. Σήμερα στο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ ο δημοσιογράφος μέλος του ΔΣ Κώστας Ντελέζος αποκάλυψε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες του υπάρχει απάντηση της Eurostat στο ερώτημα αν ο ΕΔΟΕΑΠ ανήκει ή όχι στους φορείς Γενικής Κυβέρνησης.
Και πράγματι είχε δίκιο καθώς από τα στοιχεία που περιήλθαν στην κατοχή μας η απάντηση.. της Eurostat βρίσκεται στα κυβερνητικά συρτάρια από τις 27 Απριλίου.
Σύμφωνα με τα όσα έχουμε πληροφορηθεί, στα συμπεράσματα της γνωμοδότησης της Eurostat αναφέρεται ότι μετά από την αξιολόγηση των στοιχείων που έλαβε από την ελληνική κυβέρνηση, ο ΕΔΟΕΑΠ κατατάσσεται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Τίθεται δηλαδή υπό αμφισβήτηση η Ανεξαρτησία του. Και αυτό γιατί δήθεν ο Οργανισμός χρηματοδοτείται από φόρους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ουδέποτε ζητήθηκαν στοιχεία από τον ΕΔΟΕΑΠ για αυτή τη γνωμοδότηση και η κυβέρνηση παρείχε ό,τι στοιχεία έκρινε η ίδια, τα οποία ουδέποτε μας γνωστοποίησε.
Υπενθυμίζουμε επίσης ότι στα προαπαιτούμενα του Μνημονίου αναφέρονται τα εξής:
«iii. ως βασικό παραδοτέο, οι αρχές, μέσα σε ένα μήνα από τη γνωμοδότηση για τη στατιστική κατάταξη του EΔΟΕΑΠ από την EUROSTAT, θα υιοθετήσουν τα αναγκαία μέτρα (βλ. Τεχνικό Μνημόνιο Συνεργασίας TMU XX) σε διαβούλευση με τους θεσμούς (και σύμφωνα με την απόφαση 5/2002 του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου-ΑΕΔ)».
Υπό τα παραπάνω δεδομένα τα ερωτήματα που τίθενται είναι τα εξής:
  • Γιατί αποσιωπά το ζήτημα η κυβέρνηση;
  • Τι στοιχεία απέστειλε στη Eurostat;
  • Σχεδιάζει κρυφίως αλλαγή του νόμου για τον ΕΔΟΕΑΠ χωρίς τον  ΕΔΟΕΑΠ και τους ασφαλισμένους του;
  • Έχει καμία σχέση η γνωμοδότηση της Eurostat με τις συνεχείς καθυστερήσεις του Υπουργείου Εργασίας και τα προσκόμματα που δημιουργεί στην εφαρμογή του νέου νόμου για τον ΕΔΟΕΑΠ (4498/2017);
  • Εντέλει, μήπως στην κυβέρνηση σχεδιάζουν να κάνουν τον ΕΔΟΕΑΠ υποκατάστημα του ΕΦΚΑ, σχέδιο που δικαιολογεί την εδώ και μήνες επιμονή του υφυπουργού Εργασίας κου Πετρόπουλου να προσημειώσει ο ΕΦΚΑ τα ακίνητα του ΕΔΟΕΑΠ για να τα «προφυλάξει»;
Καλούμε την κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας άμεσα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να λειτουργήσουν έστω και στην ύστατη στιγμή υπεύθυνα στο ζήτημα του ΕΔΟΕΑΠ. Καλούμε επίσης τους συναδέλφους μας σε εγρήγορση προκειμένου να αποτραπεί η αμφισβήτηση της ανεξαρτησίας και της αυτονομίας του Οργανισμού.

Τα μέλη του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ
Νίκος Καρούτζος
Άντζυ Σταθάτου
Κωνσταντίνος Δαυλός
Μαριάννα Βασιλάκου