ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Επιστολή της ΕΡΤ στην «Εφ.Συν.»

Για «μονομερή πληροφόρηση» κάνει λόγο η ΕΡΤ απαντώντας στο δημοσίευμα της ΕφΣυν (7/5) «Η ΕΡΤ επιστρέφει στο κακό παρελθόν της;» Στη απάντησή της η... εταιρεία υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται για «νέο Γενικό Κανονισμό Προσωπικού», αλλά για «τροποποιήσεις, βελτιώσεις και προσθήκες στον ήδη υφιστάμενο».
Για την απαλλαγή από την εργασία πέντε μελών του Δ.Σ.. της ΠΟΣΠΕΡΤ τονίζεται ότι «επαναδιατυπώνεται το άρθρο που προέβλεπε η ΣΣΕ ΕΡΤ - ΠΟΣΠΕΡΤ και ο ΓΚΠ από το 2001. Διαγράφεται η επιπλέον αμοιβή στους συνδικαλιστές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή διοίκηση της ΠΟΣΠΕΡΤ έχει παραιτηθεί από αυτό το δικαίωμα».

Για τις αλλαγές στα απαιτούμενα προσόντα γενικών διευθυντών και διευθυντών «η Διοίκηση δίνει το δικαίωμα σε περισσότερους εργαζόμενους να διεκδικήσουν θέσεις ευθύνης, όπως έχει κάθε δικαίωμα και προβλέπει ο νόμος της ενιαίας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης». Για τις επιτροπές υποστηρίζεται ότι έχουν δημιουργηθεί μόνο δύο και όχι «πολυάριθμες» χωρίς αμοιβή. «Η σκόπιμη διαστρέβλωση και η συγχώνευση των προσωρινών ομάδων έργου με τις επιτροπές μόνο αδαείς ή συκοφάντες θα μπορούσαν να αναφέρουν. Μέχρι σήμερα δεν έχει οριστεί καμία ομάδα έργου επ’ αμοιβή».

Για τις αργίες και τις ημιαργίες σημειώνεται ότι ακολουθείται ό,τι ισχύει και σε όλο τον δημόσιο τομέα και «καθιερώνεται μία αργία για όλες τις υπηρεσίες της ΕΡΤ στην Αττική και συγκεκριμένα στον εορτασμό της Αγίας Παρασκευής [...]. Διευκρινίζεται επίσης ότι η 29η Απριλίου καθιερώνεται ως ημέρα μνήμης και εορτασμού της επαναλειτουργίας της ΕΡΤ και όχι ως ημέρα αργίας».

Η εταιρεία απαντά ότι μέσω ΕΣΠΑ η διοίκηση έχει ήδη δρομολογήσει «ενεργειακή αναβάθμιση του Ραδιομεγάρου, καθώς και μέσω ΠΔΕ την ανάπλαση του Πάρκου Ραδιοφωνίας της ΕΡΤ στο Ιλιον. Η ΕΡΤ βρίσκεται σε συνεννόηση με την ΠΟΣΠΕΡΤ και τις Ενώσεις Συντακτών για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας...»

Η απάντηση του συντάκτη
   " Μήπως, λέμε μήπως, με «τροποποιήσεις, προσθήκες και βελτιώσεις» δημιουργείται νέος Γενικός Κανονισμός Προσωπικού; Σύμφωνα με τη νομοθεσία (και όχι τον ΓΚΠ του 2001!) προβλέπεται να απαλλάσσεται από την εργασία του, για συνδικαλιστικούς λόγους, ένα μέλος και όχι πέντε συν άλλα τρία αποσπασμένα από την ΕΡΤ, όπως αναφέρεται στον... βελτιωμένο ΓΚΠ. Η... εταιρεία δεν απαντά τίποτα για την πρόβλεψη να δίνονται τρεις έως πέντε μέρες άδεια τον μήνα (!) επιπλέον της κανονικής σε προέδρους, αντιπροέδρους και γραμματείς σωματείων που είναι μέλη της ΠΟΣΠΕΡΤ.
    Στις επιτροπές δεν προσμετρώνται οι ομάδες έργου, στις οποίες αναφερόμασταν, δεν κάναμε λόγο για αμοιβή καθώς απαγορεύεται, αλλά για επιδόματα που θεσμοθετούνται. Η... εταιρεία θεωρεί δικαίωμά της να αλλάζει τα προβλεπόμενα προσόντα για γενικούς διευθυντές και διευθυντές και όχι... φωτογραφική διάταξη.
    Οσο για τη... συνεννόηση με τις δημοσιογραφικές Ενώσεις φάνηκε απ’ όσα επισήμαναν σε κοινές ανακοινώσεις τους. Η επιστολή για συνάντηση με την ΕΣΗΕΑ για τις ΣΣΕ έφυγε μόλις χθες και έπειτα από προηγούμενη παρέμβαση των Ενώσεων προχθές. Από ΕΣΠΑ τίποτα μέχρι στιγμής δεν έχει εγκριθεί, ενώ η ανάπλαση στο Ιλιον σύμφωνα με πληροφορίες έχει απορριφθεί. Το ρεπορτάζ κατέγραψε την πραγματικότητα που σημειώνουν στελέχη και εργαζόμενοι της ΕΡΤ για επιστροφή στο «κακό παρελθόν της» και όσο πιο γρήγορα γίνει κατανοητό τόσο το καλύτερο για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση."
Σωτήρης Μανιάτης / ΕφΣυν