ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Έξαλλοι οι Ιάπωνες για το… γλυκό του Νετανιάχου

Όταν ο Σίνζο Άμπε και η σύζυγός του κάθισαν στο τραπέζι του επίσημου δείπνου που τους παρέθεσε ο Βενιαμίν Νετανιάχου την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της δεύτερης επίσκεψης του Ιάπωνα πρωθυπουργού στο Ισράηλ, σίγουρα δεν περίμεναν ότι το επιδόρπιο θα αποτελούσε μια προσβολή στην κουλτούρα τους.
Κι όμως, στο τέλος του..
ομολογουμένως πλούσιου γεύματός τους βρέθηκαν αντιμέτωποι με αυτό ακριβώς: ένα γλυκό που «έθιγε» μια ιδιαιτερότητα του ιαπωνικού πολιτισμού και που σίγουρα οι αξιωματούχοι της χώρας θα ήταν δύσκολο να… καταπιούν.

Ο Ισραηλινός celebrity chef Μόσε Σέγκεβ, προσωπικός σεφ του Ισραηλινού πρωθυπουργού, υπέπεσε σε ένα σημαντικό ατόπημα ως προς την επιλογή του επιδόρπιου, με το οποίο θα έκλεινε το σημαντικό γεύμα. Αποφάσισε να σερβίρει στον Ιάπωνα πρωθυπουργό και τη σύζυγό του μια επιλογή από σοκολατάκια, τα οποία σερβιρίστηκαν μέσα σε ένα… παπούτσι!
Φυσικά, δεν χρειάζεται κανείς να είναι ειδικός στον ιαπωνικό πολιτισμό για να καταλάβει γιατί αυτό ήταν προσβλητικό, αφού η αποστροφή του συγκεκριμένου λαού για τα παπούτσια είναι γνωστή τοις πάσι.
«Ήταν μια ανόητη και αναίσθητη επιλογή», δήλωσε στην εφημερίδα Yediot Aharonot ένας υψηλόβαθμος Ισραηλινός διπλωμάτης που έχει ζήσει πολλά χρόνια στην Ιαπωνία. Όπως επισήμανε «δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο στην ιαπωνική κουλτούρα από τα παπούτσια. Όχι μόνο τα βγάζουν όταν μπαίνουν στο σπίτι τους, αλλά φροντίζουν να κυκλοφορούν χωρίς αυτά και στα γραφεία τους. Ακόμα και ο πρωθυπουργός με τους υπουργούς του δεν φοράνε παπούτσια στη δουλειά. Είναι το ίδιο με το να σερβίρεις σε έναν Ισραηλινό επισκέπτη σοκολατάκια μέσα σε ένα πιάτο σε σχήμα χοίρου!».