ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Από το αβυσσαλέο μίσος στον παράφορο ερωτα

Οικογένειες Αλαφούζου - Μητσοτάκη: μια σχέση που κρατάει χρόνια

Δημοσίευμα των Νέων
Η συνέντευξη του Αρ. Αλαφούζου στα «ΝΕΑ» τον Οκτώβριο του 1993
Ο τρόπος συμπεριφοράς των καναλαρχών και της ηγετικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητός αν δεν λάβει κανείς υπόψη του την προϊστορία αυτού που ονομάζεται σήμερα διαπλοκή.
Για να φτάσουμε ώς εδώ χρειάστηκε να κουκουλωθούν οι αντιθέσεις που είχαν δημιουργηθεί από τότε που ξεκίνησε η ιδιωτικοποίηση καναλιών και συχνοτήτων. Τον Φεβρουάριο του 1991 ξέσπασε πόλεμος μεταξύ του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και της οικογένειας Αλαφούζου, στην οποία είχε περιέλθει η ιδιοκτησία της «Καθημερινής» και του ραδιοφωνικού «Sky», μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου Κοσκωτά.
Στην υπόθεση εμπλεκόταν και το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη, διότι, σύμφωνα με την.. «Καθημερινή», ο γιος του πρωθυπουργού ήταν μέλος της συντακτικής επιτροπής της «Εποπτείας», ανήκε δηλαδή στους «ανθρώπους του υπογείου» που μεθόδευαν την προπαγάνδα της οικογένειας Μητσοτάκη.
Η σχετική σύγκρουση κορυφώθηκε τις παραμονές των εκλογών του 1993, μετά την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ο τότε πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός:
«Κατηγορώ την οικογένεια Αλαφούζου ότι βρίσκεται πίσω από τη συνωμοσία της ανατροπής της κυβέρνησης. Είναι η κατηγορία μου ξεκάθαρη. Εκείνο για το οποίο κατηγορώ τον κ. Αλαφούζο δεν είναι ότι είχε συμφέροντα οικονομικά να πέσει η Ν.Δ., είναι ότι ενεπλάκη ευθέως στην υπόθεση ανατροπής της κυβέρνησης» («Τα Νέα», 6.10.1993).
Η απάντηση ήρθε αυθημερόν από τον Γιάννη Αλαφούζο:
«Ο κ. Μητσοτάκηςδιέπραξε σήμερα το τελευταίο του, ελπίζουμε, πλήγμα κατά της ελευθερίας του Τύπου. Αφού επί τριάμισι χρόνια: Κατέρριψε κάθε ρεκόρ διώξεων κατά του Τύπου. Κατασκεύασε ειδικούς νόμους κατά των μέσων ενημέρωσης. Εστειλε στον Κορυδαλλό εκδότες και διευθυντές εφημερίδων, απείλησε με δημεύσεις περιουσιών των μέσων ενημέρωσης, έστειλε δεκάδες φορές δημοσιογράφους στα δικαστήρια, έστησε χωρίς επιτυχία “ποινικές” υποθέσεις κατά του ιδιοκτήτη ενός μέσου ενημέρωσης, ενοχλημένος από την αντιπολιτευτική του φωνή. Εφθασε σήμερα στο σημείο να διαπράξει δημοσίως ενώπιον πανελληνίου ακροατηρίου σωρεία ποινικών αδικημάτων, το ελαφρότερο των οποίων είναι η συκοφαντική δυσφήμηση.
Την επομένη, τη σκυτάλη πήρε ο (πατέρας) Αριστείδης Αλαφούζος. Με συνέντευξή του στην Τζώρτζια Κοντράρου ισχυρίστηκε ότι το πρόβλημα μεταξύ των δύο πλευρών ήταν ότι ο Μητσοτάκης ζητούσε συνεχώς χρήματα.

* Ολόκληρο το ρεπορτάζ του Δημήτρη Ψαρρά στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί.