ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Ο Αρμαγεδώνας του ΔΝΤ / Κόβονται μισθοί και συντάξεις

ΤΑ ΣΙΓΟΥΡΑ:

*
Πάγωμα μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για τρία έτη.


* Κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο.

* Κατάργηση δώρων Πάσχα, Χριστουγέννων και επιδόματος αδείας για τους συνταξιούχους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

*
Αύξηση του ΦΠΑ και αύξηση του ορίου απολύσεων




Ρεπορτάζ: Άγγελος Κωβαίος (Βήμα)

Πέλεκυ ακόμη και στις συντάξεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα απαιτούν οι αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΔΝΤ, στο τελικό στάδιο της συζήτησής τους με την κυβέρνηση, πριν από τη λεπτομερή διατύπωση των όρων που θα επιβληθούν, προκειμένου να.... αποδεσμευτεί η διεθνής οικονομική βοήθεια προς την ελληνική οικονομία.

Ο στόχος για τη μείωση του ελλείμματος ανέρχεται πλέον στο 10% ως το τέλος του 2011, κάτι που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο βάρος της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής θα πέσει σε διάστημα συντομότερο της διετίας.

Ο κ. Γ. Παπανδρέου ενημέρωσε χθες το μεσημέρι τους κοινωνικούς φορείς, σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του «πακέτου» που μεταφέρουν οι εκπρόσωποι των διεθνών οργανισμών στην Αθήνα. Στη συνάντηση, η οποία διήρκεσε περί τις τρεις ώρες, ο Πρωθυπουργός παρουσίασε τους όρους του ΔΝΤ με διλημματικό και δραματικό τρόπο:
«Ή θα πτωχεύσουμε ή θα πάρουμε αυτά τα χρήματα τώρα και θα προχωρήσουμε στις αλλαγές» φέρεται να δήλωσε ο κ. Παπανδρέου σύμφωνα με τα όσα μετέδιδαν οι χθεσινοί συνομιλητές του, και τόνισε ότι «χωρίς κοινωνική στήριξη δεν μπορεί να προχωρήσουν τα μέτρα», με δεδομένο ότι τα περιθώρια διαπραγματεύσεων είναι σχεδόν ανύπαρκτα.

«Φαίνεται πως η αντίληψη της τρόικας για τη χώρα είναι πως θα αναγεννηθεί μέσα από την τέφρα της» έλεγε ένας από τους συνδικαλιστές που συναντήθηκαν χθες με τον κ. Παπανδρέου, ενώ ο Πρωθυπουργός ζήτησε τη συμβολή τους για την αποτροπή κοινωνικών εκρήξεων.

Με βάση τα όσα οι ίδιοι ανέφεραν κατά τη έξοδό τους από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός περιέγραψε τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και της ΕΕ, λέγοντας ότι πρόκειται για σχέδιο «άμεσης εφαρμογής», ώστε το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά τη διετία 2010-2011 να μειωθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες (αντί για 8 που προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας). Στο πλαίσιο αυτό ζητείται:

* Πάγωμα μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για τρία έτη.

* Κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο.

* Κατάργηση 13ου και 14 μισθού και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά σύμφωνα με την κυβέρνηση το θέμα παραμένει ανοικτό.

* Κατάργηση δώρων Πάσχα, Χριστουγέννων και επιδόματος αδείας για τους συνταξιούχους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Στο σημείο αυτό η κυβέρνηση εμφανίζεται να προσπαθεί ώστε να ισχύσει κάτι τέτοιο για τις συντάξεις άνω των 700 ευρώ.

* Μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξεων στο 65%.

* Επαναφορά του ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.

* Αύξηση του ΦΠΑ τουλάχιστον κατά 2%, στο 23%.

* Αύξηση του ορίου απολύσεων από το 2% στο 4%, ενώ ασκούνται πιέσεις για πλήρη απελευθέρωση.

* Πάγωμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

* Κατάργηση της δυνατότητας προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.


* Επίσπευση των αλλαγών του Ασφαλιστικού με άμεση εφαρμογή της εξίσωσης ορίων ηλικίας γυναικών και ανδρών στο Δημόσιο.


Κατόπιν όλων αυτών, στην κυβέρνηση είναι έκδηλη η ανησυχία για την επίπτωση που θα έχουν οι ανακοινώσεις, όμως είναι χαρακτηριστική η διστακτικότητα εν όψει της δημοσιοποίησης. Ο προβληματισμός που κυριάρχησε χθες ήταν πως μια πρωτοβουλία πριν από την αυριανή επέτειο της Πρωτομαγιάς θα λειτουργούσε εμπρηστικά, με δεδομένο ότι ούτως ή άλλως αναμένονται αντιδράσεις.

Η άλλη άποψη που διατυπώθηκε εντός και εκτός Μεγάρου Μαξίμου ήταν πως η καθυστέρηση στις ανακοινώσεις εκλαμβάνεται ως ένδειξη αναποφασιστικότητας και αδυναμίας διαχείρισης του ζητήματος από την κυβέρνηση. Με βάση αυτή την προσέγγιση, στελέχη της κυβέρνησης εκτιμούν ότι οι αντιδράσεις μπορεί να γίνουν ακόμη εντονότερες από τη στιγμή που Μέγαρο Μαξίμου και υπουργεία εμφανίζονται να εξωθούνται σε μια επιλογή χωρίς ορατή προοπτική διεξόδου.