ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 9 Απριλίου 2024

Λεηλατώντας το ακριβότερο κοινωνικό αγαθό


«Σε τιμές συμφέρουσες» – σε τρεις μονάχα λέξεις συμπύκνωσε το νόημα του... εκσυγχρονισμού των δημόσιων νοσοκομείων ο καλλικέλαδος υπουργός Υγείας. Αριστος χρήστης της Νέας Ομιλίας, ο κ. Γεωργιάδης ακολουθεί βήμα βήμα τα κελεύσματα του Μεγάλου Αδελφού, κατά πώς το περιέγραφε ο Οργουελ στο «1984»: «Καταστρέφουμε λέξεις – δεκάδες, εκατοντάδες λέξεις κάθε μέρα. Πετσοκόβουμε τη γλώσσα ώς το κόκαλο».

Ετσι, το νέο βήμα στην επιχείρηση «ξεπούλημα της δημόσιας υγείας» αποκτά το κομψεπίκομψο προσωνύμιο «απογευματινά χειρουργεία» και το δικαίωμα στη δωρεάν υγεία για όλους εξευτελίζεται σε προϊόν που πουλιέται «σε τιμές συμφέρουσες».

Το τι σημαίνει αυτό για όλους μας –νυν και μελλοντικούς ασθενείς, χρήζοντες κατά περίσταση ή χρόνιας νοσηλείας– το γνωρίζουμε. Η σθεναρή αντίσταση των υγειονομικών στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, η αποδόμηση του αφηγήματος του Μαξίμου με στιβαρά επιχειρήματα, ο αγώνας και η αγωνία τους έχουν κάνει γνωστό σε κάθε πολίτη το τι ακριβώς μας περιμένει στο πολύ κοντινό μας μέλλον. Πρόκειται στην κυριολεξία για λεηλασία του πιο σπουδαίου και ακριβού από τα κοινωνικά αγαθά. Ωστόσο, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη επιχειρεί και κάτι βαθύτερο από αυτό.

Υποτίθεται πως τα απογευματινά, επί πληρωμή, χειρουργεία θεσμοθετήθηκαν για να αποσυμφορηθούν οι τεράστιες λίστες αναμονής που η ίδια η κυβέρνηση με τις πολιτικές της δημιούργησε. Ωστόσο, σχεδόν έναν μήνα μετά τα ενθουσιώδη εγκαίνια, η πραγματικότητα διαψεύδει τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς.

Είναι πολύ χαρακτηριστικό το περιστατικό του ασθενούς στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο οποίος, ενώ έφτασε με κάταγμα στο νοσοκομείο, αντί να αντιμετωπιστεί ως έκτακτο περιστατικό, εισήχθη στο... «απογευματινό χειρουργείο» και χρεώθηκε κανονικά.

«Ολος ο σκοπός της Νέας Ομιλίας είναι να στενέψει τα όρια της σκέψης», μας λέει ο Οργουελ κι αυτό ακριβώς στοχεύει η κυβέρνηση. Η θανατοπολιτική της να γίνει συνήθειά μας. Ο νόμος της ζούγκλας, όπου επιβιώνει ο πιο δυνατός (εν προκειμένω οικονομικά), να γίνει καθημερινότητά μας. Οι πολλαπλές ταχύτητες, κι επομένως η σαλαμοποίηση, των υγειονομικών στα δημόσια νοσοκομεία, να γίνει κανονικότητα.

Ο κ. Μητσοτάκης ήταν ανέκαθεν ειλικρινής. Ηδη από το 2017 είχε δηλώσει πως «μια κοινωνία χωρίς ανισότητες είναι (κάτι) αντίθετο στην ανθρώπινη φύση». Σήμερα ο πρωθυπουργός είναι ταξικά συνεπής, αξιόπιστος προς τα συμφέροντα που τον στηρίζουν, προσηλωμένος στη νεοφιλελεύθερη ατζέντα που προωθεί. Και, εν ανάγκη, διαστρέφει και την ανθρώπινη φύση...

ΕΦ.ΣΥΝ. / Αποψη