ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023

Η ΕφΣυν «ψηφίζει» Αχτσιόγλου


Σε συνθήκες εσωκομματικής πόλωσης, λίγες μέρες πριν τον δεύτερο γύρο των εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη νέου προέδρου, η Εφημερίδα των Συντακτών στο editorial του σημερινού φύλλου, εκφράζει τη στήριξή της στο πρόσωπο της Έφης Αχτσιόγλου, εξαπολύοντας παράλληλα βολές κατά του Στέφανου Κασσελάκη.
Οπως γράφει η Εφημερίδα των Συντακτών, η Έφη Αχτσιόγλου «εκθέτει τις πολιτικές της θέσεις για το αύριο της λαβωμένης Αριστεράς και αναζητεί μάταια τις απαντήσεις από την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη» ενώ επισημαίνει ότι ο Κασσελάκης «κρατά ακόμα κρυφό το πολιτικό του πρόγραμμα και περιορίζεται στην εκφώνηση κάποιων συνθημάτων που θεωρεί -και όπως φαίνεται δικαίως- ότι συγκινούν μέρος της εκλογικής πελατείας του κόμματος».
Κι αναρωτιέται η εφημερίδα: «Σε ποια βάση άραγε έχουν στρατευθεί όλοι αυτοί οι ανώνυμοι (και λίγοι επώνυμοι) υποστηρικτές του;»
Ακολουθεί ολόκληροι το κείμενο του editorial της Εφημερίδας των Συντακτών υπό τον τίτλο 
«Η Αριστερά και τα υπόγεια της Δεξιάς»:
Οι εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσονται σε μια απροσδόκητα σκληρή μάχη που όμως δεν διεξάγεται μεταξύ των δύο υποψηφίων. Από τη μια μεριά βλέπουμε την Έφη Αχτσιόγλου να εκθέτει τις πολιτικές της θέσεις για το αύριο της λαβωμένης Αριστεράς και να αναζητεί μάταια τις απαντήσεις από την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη. Από την άλλη μεριά, έχει ξεκινήσει μια πρωτοφανής εκστρατεία κατασυκοφάντησης της υποψήφιας προέδρου, με επιχειρήματα που έως τώρα τα συναντούσαμε μόνο σε ανώνυμους προπαγανδιστικούς διαδικτυακούς μηχανισμούς της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς.

Το γεγονός ότι στην επιχείρηση αυτή δεν διστάζουν να εμπλακούν επωνύμως και ορισμένα (ευτυχώς ελάχιστα) παλιά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καθιστά το ζήτημα εξαιρετικά σοβαρό και την έκβαση της αναμέτρησης της Κυριακής πραγματικά κρίσιμη για το μέλλον του κομματικού μηχανισμού της Αριστεράς που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όσοι έχουν μελετήσει την ιστορία του αριστερού κινήματος γνωρίζουν βέβαια ότι οι εσωτερικές συγκρούσεις σε κόμματα και οργανώσεις πήραν πολλές φορές ακραίες μορφές και οδήγησαν σε μάχες πολιτικής αλληλοεξόντωσης. Όμως στις περιπτώσεις εκείνες το διακύβευμα υπήρξε πάντοτε πολιτικό.

Αντίθετα, στη σημερινή περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει κάτι ανάλογο, εφόσον ο κ. Κασσελάκης κρατά ακόμα κρυφό το πολιτικό του πρόγραμμα και περιορίζεται στην εκφώνηση κάποιων συνθημάτων που θεωρεί και όπως φαίνεται δικαίως ότι συγκινούν μέρος της εκλογικής πελατείας του κόμματος. Σε ποια βάση άραγε έχουν στρατευθεί όλοι αυτοί οι ανώνυμοι (και λίγοι επώνυμοι) υποστηρικτές του;

Το ζήτημα δεν αφορά πλέον μόνο το ίδιο το κόμμα και τα μέλη του. Η Αριστερά δεν μπορεί να ανακάμψει από τη διπλή εκλογική ήττα μέσα από την εγκατάλειψη των δικών της αρχών και αξιών. Αν υποχωρήσει από αυτές, χάρη σε μια ψευδαίσθηση «υπέρβασης», θα έχει οριστικά χάσει το παιχνίδι από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που πρώτη αποφάσισε να κυβερνά με τη διάδοση παρόμοιων παραπλανητικών εικόνων.

Το κακό είναι βέβαια ότι η διαδικασία εκλογής προέδρου από τη βάση, με τον τρόπο που διεξάγεται, είναι ανοιχτή σε κάθε λογής εξωκομματικές παρεμβάσεις. Και η Δεξιά έχει ήδη δώσει την ψήφο της. Πάντως την Κυριακή θα δοθεί στον ΣΥΡΙΖΑ μια δεύτερη ευκαιρία».

Η Εφημερίδα των Συντακτών λοιπόν «ψηφίζει» Αχτσιόγλου. Και πολύ καλά κάνει!..