ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 5 Ιουνίου 2022

Αν υπήρχε δημοσιογραφικός όρκος


Το βράδυ της Πέμπτης τα τηλεοπτικά δελτία ούτε ήξεραν ούτε είπαν κάτι για την πλαστογράφηση ενός δημόσιου αμερικανικού εγγράφου που κάποιος/κάποιοι το αλάφρυναν κατά ένα-δυο ονόματα στη μετάφραση. Και ας γινόταν λόγος για δωροδοκία πρώην υπουργού –ψεύτικη ή όχι, δεν εξετάζεται εν προκειμένω ως προς τη δημοσιογραφική (μη) αντίδραση. Το πρωί της Παρασκευής η πλειοψηφία του πολιτικού Τύπου αγνόησε το θέμα και το ανέφεραν μόνο τέσσερα πρωτοσέλιδα: Εφημερίδα των Συντακτών, Αυγή, Κόντρα, Δημοκρατία.
Στα βραδινά δελτία της Παρασκευής, και μετά από την εισαγγελική παρέμβαση, τα κανάλια κάτι ψέλλισαν, περί το τέλος της διάρκειας τους.
Το πρωί του Σαββάτου τα πρωτοσέλιδα που εξακολούθησαν να διατηρούν το θέμα ήταν η Εφημερίδα των Συντακτών, η Αυγή, η Δημοκρατία, η Εστία, η Κόντρα και η Καθημερινή που μεταξύ εκείνων που είχαν σιωπήσει την προηγούμενη ημέρα, ήταν η μόνη που φιλοτιμήθηκε να γράψει κάτι στην πρώτη της σελίδα –ένα μονόστηλο χτύπημα για την ακρίβεια, χαμηλά στην πρώτη σελίδα, με τίτλο «Υπόθεση Novartis».
Από τις εβδομαδιαίες, η Άποψη έφερε τούμπα το θέμα στο πνεύμα «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε». Έγραψε: «‘‘Πυροβολεί τα πόδια της’’ η κ. Τουλουπάκη – Με τη βοήθεια των ΣΥΡΙΖΑικών ΜΜΕ, προσπαθεί να εμφανιστεί ως ‘‘θύμα’’ στοχεύοντας με άσφαιρα πυρά τον Ανδρέα Λοβέρδο, επιβαρύνοντας έτσι τη θέση της».
Ίδια εικόνα και στις εφημερίδες της Κυριακής. Όσες πρόβαλαν το θέμα το συνεχίζουν, όσες το αγνόησαν εξακολουθούν να το αγνοούν, όπως το αγνοούν και οι εβδομαδιαίες Πρώτο Θέμα, Βραδυνή, Real News και Βήμα που ασχολείται, κατά τα άλλα, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει σε ‘‘κόμμα Τσίπρα’’ και βάζει πλώρη για τις κάλπες».
Εν τέλει, το τελευταίο τριήμερο ανέδειξε την ανυποληψία τής ελληνικής δημοσιογραφίας. Για την οποία αν υπήρχε όρκος, πάμπολλοι δημοσιογράφοι θα είχαν χάσει για πάντα το δρόμο για τον παράδεισο. Τώρα το μόνο σίγουρο είναι ότι, και χωρίς όρκο, πολλοί έχουν χάσει την ψυχή τους –και όχι μόνο για το θέμα της μη μετάφρασης.

-από το Harddog