ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

Νέα μετάλλαξη του κορονοϊού εντοπίστηκε στην Κρήτη


Τον εντοπισμό των κρουσμάτων επιβεβαιώνει στην «Εφ.Συν.» ο Διευθυντής Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας του ΠΑΓΝΗ καθηγητής Γιώργος Σουρβίνος, τονίζοντας πως πρόκειται για μετάλλαξη.. που μέχρι στιγμής έχει εντοπιστεί στη Νορβηγία και τη Ρωσία. Ο ίδιος τονίζει πως δεν μπορεί ακόμα να απαντηθεί το ερώτημα αν τα εμβόλια καλύπτουν τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, καθώς θα πρέπει να απομονωθεί το στέλεχός της και να γίνει καλλιέργεια, διαδικασία που ελέγχεται σε εργαστήρια του εξωτερικού.
Μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί τρία κρούσματα, όλα στον νομό Ηρακλείου και αφορούν σε Έλληνες πολίτες και όχι σε τουρίστες, ενώ η ιχνηλάτηση των επαφών τους βρίσκεται σε εξέλιξη.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Open TV», το μεταλλαγμένο αυτό στέλεχος που εντοπίζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας έχει έναν συνδυασμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη της ακίδας, που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαφυγής της ανοσίας.
Η ανησυχία των επιστημών έγκειται στο γεγονός ότι ενδέχεται τα εμβόλια κατά του νέου κορονοϊού που έχουν αναπτυχθεί έως τώρα, να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο στέλεχος.

- από ΕφΣυν