ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 11 Ιουνίου 2019

ΚΕΔ: Όλα όσα κρύβουν για τις συντάξεις…

Από τη γραμματεία της Κίνησης Ενωμένων Δημοσιογράφων (παράταξη ΕΣΗΕΑ) λάβαμε και δημοσιεύουμε ανακοίνωση για τις συντάξεις και τις εκλογές στην Ενωση. Αναλυτικά:
"Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι
Στις 12 και 13 Ιουνίου ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΜΑΣ. Αυτή την φορά οι εκλογές στην ΕΣΗΕΑ είναι απόφαση ζωής Έχουμε όλοι μαζί την ΕΥΘΥΝΗ, ώστε τα πρόσωπα που θα εκλεγούν στο νέο Δ.Σ., να μπορούν και.. ΝΑ ΘΕΛΟΥΝ να κρατήσουν τον ΕΔΟΕΑΠ όρθιο και την ΕΣΗΕΑ ανοιχτή.
Εμείς στην Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων σας έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ για τον ΕΔΟΕΑΠ και για τις συντάξεις κύριες και επικουρικές.
Κύριες συντάξεις: Από την 1.1.2019 οι κύριες συντάξεις των δημοσιογράφων οι οποίες καταβάλλονται πλέον από την περιφερειακή διεύθυνση του ΕΦΚΑ ( πρώην ΕΤΑΠ-ΜΜΕ που αντικατέστησε το πρώην ΤΣΠΕΑΘ) έχουν μεταβληθεί . Θεωρητικά , με βάση τον ληστρικό νόμο Κατρούγκαλου όλες οι συντάξεις έχουν επανυπολογιστεί . Κανείς όμως δεν γνωρίζει:
# ποια ακριβώς είναι πλέον η σύνταξη του από την 1.1.2019 , -ποιο ακριβώς είναι το ποσόν που δικαιούται και ποιο είναι το ποσόν που του καταβάλλεται.
# ποιές περικοπές/η κρατήσεις γίνονται πάλι σε κάθε συνταξιούχο και
# ποια ακριβώς είναι προσωπική διαφορά κάθε συνταξιούχου μετά τον επανυπολογισμό.
Ζητήσαμε στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ να υπάρξει σχετική παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας – Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η απερχόμενη πλειοψηφία αρνήθηκε για τους δικούς της λόγους. Οι εξελίξεις όμως τρέχουν . Έτσι ή αλλιώς δεν ξέρουμε τις μας ξημερώνει. Πρέπει λοιπόν να μάθουμε επισήμως ποια είναι τώρα η σύνταξη μας και γι αυτό χρειάζεται:
1. Να καταθέσουμε έγγραφη αίτηση στον ΕΦΚΑ (1η διεύθυνση πρώην ΤΣΠΕΑΘ) με την οποία να ζητάμε να μας δώσουν την καινούργια ΑΠΟΦΑΣΗ επανυπολογισμού της σύνταξης, για να διακόψουμε την όποια ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ και να κατοχυρώσουμε ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ μας. Είναι υποχρεωμένο το Ταμείο σύμφωνα με το νόμο.
Είναι κάτι που μπορεί να το κάνει ο καθένας μόνος του.
Yπάρχει το σχέδιο αίτησης που καλύπτει όλους τους συναδέλφους oι oποίοι είναι συνταξιούχοι των δημοσιογραφικών ταμείων. Προσοχή όμως η αίτηση αφορά μόνο τις κύριες συντάξεις Και πρέπει να κατατεθεί ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ.
2.Επικουρικές συντάξεις: Η βιωσιμότητα του ΕΔΟΕΑΠ στηρίζεται στην εισφορά 2% , η οποία συμφωνήθηκε από την διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ τους καναλάρχες και την Κυβέρνηση. Προηγουμένως βέβαια καταργήθηκε το αγγελιόσημο ως πόρος του ΕΔΟΕΑΠ, για να το πάρουν οι εργοδότες ως διαφημιστική δαπάνη. Η συμφωνία αυτή της ντροπής κλείσθηκε με την Κυβέρνηση και τα αφεντικά από το απερχόμενο προεδρείο της ΕΣΗΕΑ και του ΕΔΟΕΑΠ.
Οι ιδιοκτήτες αφού εξασφάλισαν αυτό, πρόσθετες φοροαπαλλαγές και εξόφληση του κόστους των αδειών για τα κανάλια τους με δόσεις, προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά του 2% που είχαν συμφωνήσει. Θέλουν τώρα να πάρουν πίσω το 2%, το οποίο όμως ακόμη και αν διατηρηθεί έχει νομοθετηθεί να διατίθεται μόνο για την περίθαλψη!.. Την ίδια ώρα στο Ταμείο δεν φαίνεται να τηρούνται αποθεματικά ασφαλείας για τις επικουρήσεις.

Υπάρχουν όμως τις 31.12.2016 περισσότερα από 60 εκ. ευρώ από αγγελιόσημο (απόφαση υπουργείου Εργασίας 60973/3381/2017 ΦΕΚ Β 130/25.01.2017) τα οποία παρακρατεί παράνομα ο ΕΦΚΑ και δεν τα αποδίδει ενώ αρνείται να τα ζητήσει ο ΕΔΟΕΑΠ και η ΕΣΗΕΑ.
Το ίδιο ισχύει και για όσα χρήματα( διψήφιος αριθμός εκατομμυρίων ευρώ) εκκρεμούσαν στο πρώην ΕΤΑΠ ΜΜΕ από χρέη εργοδοτών και διαφημιστικών εταιριών, που για να χαθούν τα ίχνη τους, καταργήθηκε με απόφαση του Προέδρου και Γεν. Γραμματέα του ΕΔΟΕΑΠ της απερχόμενης πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και του Προέδρου της ΕΠΗΕΑ, η ομάδα ελέγχου του αγγελιοσήμου και απολύθηκαν οι υπάλληλοι!
Με τα κεφάλαια αυτά όμως κατοχυρώνεται και η λειτουργία του ΕΔΟΕΑΠ και η απρόσκοπτη συνέχιση της πληρωμής των επικουρήσεων.

Αλλιώς είμαστε αντιμέτωποι με την μείωση των επικουρήσεων των συνταξιούχων, αφού σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη που παρεδόθη προχθές αναφέρεται χαρακτηριστικά ( σελ 65) « Συγκεκριμένα η μηνιαία επικούρηση διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στο επίπεδο των 224 ευρώ(για όλο το διάστημα των αναλογιστικών προβολών 2018-2068) από 384 ευρώ πού ήταν περίπου το 2018.
Δηλαδή το μελλοντικό επίπεδο της μηνιαίας επικούρησης θα είναι κατά 42% μειωμένο σε σχέση με το επίπεδο του 2018..»
Μένει να φανεί - επειδή δεν διευκρινίζεται- αν θα υπάρξουν και αναδρομικές μειώσεις.
Να λοιπόν γιατί είναι κρίσιμες αυτές οι εκλογές στη ΕΣΗΕΑ .
Χρειάζονται πρόσωπα που να μπορούν, να γνωρίζουν και να ΘΕΛΟΥΝ να μας βγάλουν από τον εφιάλτη που ζούμε.
Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων"