ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Η Λαγκάρντ μάς κάνει πλάκα

Γράφει ο Βαγγέλης Δεληπέτρος*

Το κόλπο είναι παλιό και το ΔΝΤ το έχει επανειλημμένα χρησιμοποιήσει: Όταν εντείνονται διεθνώς οι πιέσεις για χαλάρωση των μέτρων λιτότητας, οι υπεύθυνοι του Ταμείου αναζητούν νέες διατυπώσεις που να δείχνουν ότι αντιλαμβάνονται τα προβλήματα, ώστε να φανεί ότι ο διεθνής οργανισμός δεν αδιαφορεί για τα σημάδια των καιρών.
Αυτό βέβαια καθόλου δεν τους εμποδίζει να συνεχίζουν την ίδια ακριβώς πολιτική και να επιμένουν στην αρχική συνταγή που “έγραψαν”, ακόμη κι όταν ομολογούν, όπως η Κριστίν Λαγκάρντ, ότι.. “Η εμπειρία του ΔΝΤ στην Ελλάδα δεν ήταν επιτυχημένη για κανέναν, ιδιαίτερα για τους ίδιους τους Έλληνες πολίτες”.
Άλλωστε την αποτυχία της πολιτικής του ΔΝΤ στη χώρα μας την έχει καταδείξει εδώ και χρόνια η δημόσια ομολογία των εμπειρογνωμόνων του Ταμείου ότι ο περιβόητος “πολλαπλασιαστής” ήταν λάθος, γεγονός όμως που δεν εμπόδισε τον Τόμσεν και τη Βελκουλέσκου αλλά και την ίδια την Λαγκάρντ, να ζητούν την “αυστηρή εφαρμογή” των μέτρων που αποφασίστηκαν βάσει των... λαθεμένων υπολογισμών.
Και για να καταδειχτεί απολύτως ότι αυτές οι δημόσιες παραδοχές γίνονται μόνο για επικοινωνιακούς λόγους, ας θυμηθούμε ότι οι (εσωτερικές) υπηρεσίες ελέγχου του Ταμείου άνοιξαν φάκελο για τους χειρισμούς των στελεχών του που οδήγησαν στο 1ο Μνημόνιο. Αυτό όμως δεν οδήγησε σε αλλαγή της “λαθεμένης πολιτικής”, η “μη επιτυχημένη εμπειρία” συνεχίζεται και οι υπαίτιοι των λαθών, που πληρώσαμε και πληρώνουμε ακριβά, είδαν την καριέρα τους να παίρνει τα πάνω της.
Ο Τόμσεν έγινε διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και ο τότε κάτοχος της θέσης Μπέλκα ετοιμάζει τις βαλίτσες του για να επιστρέψει στον τόπο του εγκλήματος και να αναλάβει το τιμόνι του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε να μπορεί και στο μέλλον η κ. Λαγκάρντ να κάνει επιτυχημένη... αυτοκριτική για τα λάθη που θα γίνουν από εδώ και πέρα.
Γιατί η κ. Λαγκάρντ ήταν και σε αυτό ξεκάθαρη. Ούτε αλλαγή πλεύσης, ούτε αλλαγή συνταγής, ούτε οποιουδήποτε είδους χαλάρωση. Γιατί όπως δήλωσε, “Πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε αυστηροί και πειθαρχημένοι” και να “εξακολουθούμε κατά περίπτωση να κάνουμε συστάσεις που δεν είναι ευχάριστες για τους πολίτες επειδή είναι σκληρές”.
Ίσως βέβαια να θέλει απλώς να μας προετοιμάσει για όσα μας περιμένουν με το πακέτο αλλαγών στα εργασιακά που έρχεται, ελπίζοντας στην... κατανόησή μας: Δεν είναι εύκολο να δηλώνεις ότι είσαι “κατά των ανισοτήτων” και θέλεις “να βοηθηθούν όσοι έμειναν πίσω” και την ίδια στιγμή να ζητάς να μειωθούν και άλλο οι ήδη πετσοκομμένοι μισθοί αυτών που δεν τα βγάζουν πέρα.
Αποφασισμένη πάντως να πουλήσει “καθρεφτάκια” μάς αποκάλυψε και το όραμά της: Ένα ΔΝΤ με... ανθρώπινο πρόσωπο! Κάποτε στο μέλλον βέβαια αφού πρώτα θα έχουν εξοντωθεί ή μεταναστεύσει δυο τρεις γενιές ιθαγενών.

*Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας / Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο news247