ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2015

Ζήσε τον μύθο σου με την Ελληνίδα και τη VW

Γράφει ο Γιάννης Παντελάκης

Η «είδηση» που δημοσιοποιήθηκε σε πολλά sites και υιοθετήθηκε από χιλιάδες χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έλεγε πως μια Ελληνίδα εκδικήθηκε την Γερμανία του Σόιμπλε αφού ήταν αυτή που αποκάλυψε το σκάνδαλο με την VW που επέσυρε πρόστιμο 18 δισ. ευρώ. Και η «είδηση» σημειώνει  με νόημα πως η Ελληνίδα, θα έκανε ο,τι μπορούσε για να απαντήσει εκ μέρους της χώρας μας στην σκληρή πολιτική που μας επιβάλλουν οι Γερμανοί.«Παίρνει εκδίκηση για όσα υπέφερε ο λαός της από τον Β. Σόιμπλε και την παρέα του», ήταν η ακριβής φράση, που μετέφεραν τα Ελληνικά μέσα ενημέρωσης.
Αυτός είναι ο μύθος. Η αλήθεια είναι, πως η κ. Άννα Στεφανοπούλου, είναι πράγματι καθηγήτρια μηχανολογίας στο Πανεπιστήμιο του Michigan, αλλά όπως η ίδια δήλωσε δεν έχει καμία σχέση με τις αποκαλύψεις γύρω από την VW. Όταν πληροφορήθηκε τι έγραφαν γι αυτήν τα Ελληνικά sites,..
δήλωσε, πως δεν είχε καμία ανάμειξη στην έρευνα και ανάλυση των δεδομένων που αφορούν την VW και πρόσθεσε πως είναι σοκαρισμένη και απογοητευμένη για τα κατασκευασμένα αυτά δημοσιεύματα.
Ο μύθος, που συνδέεται με τις θεωρίες περί του περιούσιου λαού, ο οποίος αν θέλει μπορεί να κάνει θαύματα, ενδεχομένως να καταρρίφθηκε σχετικά γρήγορα και να μην τον υιοθέτησαν πολλοί. Ωστόσο, ο τρόπος που έγινε η αναπαραγωγή του και ιδιαίτερα τα σχόλια που τον συνόδευαν («Ετσι θα συντρίψουμε τους Γερμανούς», «Αν θέλουμε, μπορούμε» και άλλα σχετικά), είναι ενδεικτικός για το πως σκέφτεται ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Για την δεοντολογία υπό αναζήτηση, που θα έπρεπε να έχουν όσοι δημοσιογράφοιαναπαράγουν αυτή την «είδηση», τι να πούμε, έχουν ειπωθεί όλα...
Πάντως, σκέφτομαι με πόσους ακόμα μύθους και που δεν έχουν διαψευσθεί (τουλάχιστον έγκαιρα), ζούμε ακόμα. Μύθους κάθε μορφής και είδους.

protagon.gr