ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Συσπείρωση για τη σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ

Λάβαμε και δημοσιεύουμε κείμενο με τις προτάσεις και το σχέδιο της  «Συσπείρωσης Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος» για τον ΕΔΟΕΑΠ, στο οποίο αναφέρεται ότι «η συσπείρωση όλων των ασφαλισμένων στις εκλογές 11-12 Μαρτίου κλείνει το φαύλο κύκλο της κακοδιοίκησης και των ελλειμμάτων»:

«Αγαπητές/οί συνάδελφοι,
Τον ΕΔΟΕΑΠ οι προηγούμενες διοικήσεις τον φτάσανε στο χείλος του γκρεμού. Δεν είναι η στιγμή να αποδοθούν οι ευθύνες –οι οποίες υπάρχουν με ονοματεπώνυμο και πρέπει να αποδοθούν. Τώρα προέχει η σωτηρία και η συνέχιση του ασφαλιστικού μας Οργανισμού και όλοι μαζί μπορούμε να εξασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του.
Ο ΕΔΟΕΑΠ δεν τελείωσε, δεν κλείνει, δεν πτωχεύει, όπως επιχείρησαν κάποιοι να μας πείσουν.
Σ’ ένα κλάδο που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλο από την οικονομική κρίση, με το μεγαλύτερο ίσως αριθμό ανέργων, η επικούρηση και η υγεία δεν είναι προνόμια άλλα.. απαραίτητοι όροι αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Ριχνόμαστε στη μάχη σωτηρίας του ΕΔΟΕΑΠ με ρεαλιστικές προτάσεις και αξιόπιστα πρόσωπα στη νέα διοίκηση, που με χρόνο, διάθεση και επιμονή θα παλέψουν για την αναζωογόνησή του, σε μια φυγή προς τα εμπρός.
Διεκδικούμε –πάντα- με όλα τα μέσα την επιστροφή των λεηλατημένων αποθεματικών του Ταμείου μας, με το ληστρικό μνημονιακό PSI.
Εμείς, προτείνουμε ένα σχέδιο σωτηρίας του ΕΔΟΕΑΠ, το οποίο οφείλει να εφαρμόσει η νέα διοίκηση του Οργανισμού σε συνεργασία με τον ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, σε όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς του χώρου και με τη βοήθεια του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει δύο στάδια κατά τα οποία θα ληφθούν αντίστοιχα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα.

Στάδιο πρώτο
Ο ΕΔΟΕΑΠ απευθύνεται στο αδελφό Ταμείο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ κα ζητά προκαταβολή του ετήσιου ποσού του αγγελιοσήμου, το οποίο εισπράττει το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και το αποδίδει στον ΕΔΟΕΑΠ. Με αυτό τον τρόπο ο ΕΔΟΕΑΠ αποκτά επιπλέον ρευστότητα περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ, καλύπτοντας πλήρως το έλλειμμα του 2015. Στη σύμβαση που θα συναφθεί μεταξύ ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΕΔΟΕΑΠ θα προβλεφθεί ο τρόπος εξόφλησης της προκαταβολής αυτής του αγγελιοσήμου, π.χ. σε 10 ετήσιες δόσεις. Για έναν ολόκληρο χρόνο εξασφαλίζεται έτσι η απρόσκοπτη λειτουργία του ΕΔΟΕΑΠ. Κανείς μας δεν θα στερηθεί τις παροχές υγείας, την επικουρική του σύνταξη ή το εφάπαξ. Στη λύση αυτή συναινεί το υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.                    ®

Στάδιο δεύτερο
Με τις παραπάνω ενέργειες ο ΕΔΟΕΑΠ παίρνει μία ανάσα μέχρι το τέλος του 2015 ώστε να προχωρήσουν οι νομοθετικές και άλλες ρυθμίσεις που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά του στο μέλλον, χωρίς να θιγούν οι συντάξεις, οι παροχές υγείας και η περίθαλψη.

Οι κυριότερες από αυτές, τις οποίες δεσμευόμαστε να προωθήσουμε άμεσα με αγωνιστικό συντονισμό με τις Ομοσπονδίες και τις Ενώσεις, είναι:

1. Εμμένουμε στη διατήρηση και επέκταση του αγγελιοσήμου και αντικρούομε απόλυτα τις όποιες σκέψεις για κατάργησή του.
2. Επέκταση του αγγελιοσήμου στο διαδίκτυο. Το προσχέδιο της ρύθμισης είναι έτοιμο εδώ και δύο χρόνια από τα Ταμεία και τις Ενώσεις και η σημερινή κυβέρνηση δεσμεύτηκε να το φέρει άμεσα στη Βουλή.
3. Ασφάλιση των εργαζομένων στο internet. Έτσι θα εξασφαλιστούν πρόσθετοι πόροι τα Ταμεία μας, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΕΔΟΕΑΠ. Άλλωστε πρέπει να προετοιμαζόμαστε για τη νέα εποχή, όταν θα αρχίσει η αναπλήρωση των όσων έχασαν οι συνταξιούχοι (μέχρι και 50%) κατά την περίοδο της κρίσης και του μνημονίου.
4. Εσωτερική ενδυνάμωση του τομέα των εσόδων του ΕΔΟΕΑΠ για πιο αποτελεσματική είσπραξη των εισφορών, οφειλών και αγγελιοσήμου.
5. Νοικοκύρεμα του ΕΔΟΕΑΠ με επανεξέταση των λειτουργικών εξόδων και διακοπή των πανάκριβων πελατειακών παροχών.
6. Παράλληλα με την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων, διεκδικούμε ρύθμιση για τη σταδιακή επιβολή εργοδοτικής εισφοράς για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, με στόχο την αύξηση των εσόδων του Ταμείου μας και τη δημιουργία αποθεματικών για τις επόμενες γενεές.
Η παροχή της ρευστότητας προς τον ΕΔΟΕΑΠ πρέπει να γίνει άμεσα και η ψήφιση των νόμων για το internet μέσα στους επόμενους 10 μήνες.
 
ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ
Με αυτόν τον αγωνιστικό προγραμματικό στόχο –και ως εγγύηση για την υλοποίησή του- η «Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος» προτείνει την υπερψήφιση των άξιων και έντιμων υποψηφίων
Για το Διοικητικό Συμβούλιο:
ΜΕΡΜΗΓΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΠΑΠΑΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΤΟΥΦΕΞΗ ΜΙΜΗ
ΧΑΪΜΑΝΤΑ ΣΟΝΙΑ
Για την Εξελεγκτική Επιτροπή:
ΜΑΚΡΙΝΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ ΝΙΚΟΣ