ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Μπίζνες στην Ουζουμπούρου (ποιούς εννοεί άραγε;)

του Χρήστου Ξανθάκη

Είχα καιρό να μάθω νέα απ’ την Ουζουμπούρου κι ανησυχούσα. «Τι να γίνονται άραγε αυτά τα παιδιά;», αναρωτιόμουν. Κι εκεί που πνιγόμουν στις απορίες, ήρθαν τα σήματα καπνού να μου τις λύσουν. Δυο μεγάλοι φύλαρχοι προσπαθούν να αγοράσουν την επιχείρηση ενός τρίτου. Ο ένας δίνει λιγότερο χρυσάφι αλλά περισσότερη κατανόηση, ο άλλος έχει ανοίξει φουλ το σεντούκι, αλλά είναι φρέσκος στο παιχνίδι και δεν εμπνέει την ίδια εμπιστοσύνη.
Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Δυο είναι τα μεγάλα τα μαντριά στην Ουζουμπούρου. Αμφότερα διαθέτουν ποικιλία ζωντανών, από βουβάλια έως κατσίκια κι από πρόβατα έως αντιλόπες. Είναι, μάλιστα, συνεταίροι οι ιδιοκτήτες τους σε υπηρεσία ταμ ταμ, που διανέμει τα νέα σε όλη τη ζούγκλα. Υπηρεσία υψηλού κύρους μέχρι πρότινος,..
ως την ώρα που οι κάτοικοι του τροπικού δάσους αντελήφθησαν ότι η συμπεριφορά των αγρίων θηρίων δεν ταίριαζε ακριβώς με την ειδησεογραφία και άρχισαν να της γυρίζουν την πλάτη. Οι δύο φύλαρχοι που κατέχουν τα μαντριά έχουν επίσης κοινά συμφέροντα σε μια επιχείρηση επεξεργασίας παπύρων. Δεν την πολυγουστάρουν, ωστόσο, και προσπαθούν με κάθε τρόπο να την φορτώσει ο ένας στον άλλο. Εστω να την ξαποστείλουν στον πρώτο τυχόντα.

Όπως και να ‘χει το θέμα, τον τελευταίο καιρό η κατάσταση δεν είναι και τόσο ευχάριστη στα μαντριά. Έχει πέσει πανικός, έχει πέσει αφθώδης, χρήμα δεν βγαίνει, μπαίνουνε μέσα τα αφεντικά. Άγχος γενικό. Τα λένε μεταξύ τους, βέβαια, κι όπως τα λένε, πρότεινε ο ένας φύλαρχος στον άλλο να του αγοράσει το μαντρί. «Ελα να τα βάλουμε παρέα» του είπε, «μπας και φτουρήσουν». Οι κακές γλώσσες πάντως ισχυρίζονται ότι δεν τον νοιάζουν τόσο τα ζωντανά όσο το ταμ ταμ, καθώς εκεί έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον του. Γι’ αυτό και δεν δίνει πολύ λεφτό, αλλά υποστήριξη στις μελλοντικές δραστηριότητες του έτερου φύλαρχου στον τομέα της διάνοιξης δασικών οδών. Έχει κι η ζούγκλα τα θέματά της μη νομίζετε, δεν μπορείς να κυκλοφορείς σαν τον Ταρζάν από κλιματσίδα σε κλιματσίδα.

Η συμφωνία θα μπορούσε να κλείσει αν δεν έμπαινε στη μέση ένας τρίτος φύλαρχος. Άνθρωπος φιλόδοξος και ενεργητικός, προσωπικότητα ζωηρή και πολύχρωμη, με περιουσία στις πιρόγες. Πιρόγα να δει το μάτι σου! Ξεκινάνε απ’ την άκρη του ποταμού και φτάνουν ως τον ωκεανό. Ξαφνικά, εκεί που είχε την ησυχία του και μασούλαγε ψαράκι τηγανητό της λίμνης, του κατέβηκε η ιδέα να επεκτείνει τις δραστηριότητές του. Αμ έπος, αμ έργον, βρήκε κυνηγούς κεφαλών, τους ξαμόλησε, πήρε πεντέξη σκαλπ, το φχαριστήθηκε. Αλλά δεν χόρτασε. Και μπήκε στον καυγά να πάρει το μαντρί του φύλαρχου, που ψάχνεται να πουλήσει. Να το ‘χει δίπορτο και στεριά και θάλασσα.

Τα μπακίρια που δίνει; Αρκετά, πιο πολλά από τον πρώτο φύλαρχο τον εδραιωμένο. Αν ήταν μόνο θέμα χρυσού, θα την είχε ήδη πάρει την παρτίδα. Δεν καταθέτει ωστόσο τις ίδιες εγγυήσεις για το μέλλον, οπότε αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό. Άσε που ο γιος του δεύτερου φύλαρχου προτείνει να πάρουν οι διεκδικητές τα μαντριά μόνο και να του αφήσουν το ταμ ταμ, μπουρδουκλώνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Ίσως γι’ αυτό ένας τέταρτος φύλαρχος, πολύ ισχυρός και αμάσητος, απειλεί ότι θα ρίξει πολύ λεφτό στο δικό του ταμ ταμ και θα τους σβήσει όλους τους αντιπάλους.

Η κατάληξη; Μέρες που ‘ναι, δεν κουνιούνται πολλά στη ζούγκλα. Άντε να βράσουν κανάν ιεραπόστολο για το καλό, άντε να φουρνίσουν καμιά καλόγρια, ως εκεί. Με το νέο έτος τα σπουδαία, όταν θ’ αρχίσουν να κινούνται τα πράγματα και στην ελληνική αγορά των media.
- αναδημοσίευση από το propolitix.gr

σημ. zoornalistas: Ποιούς εννοεί άραγε ο Χρήστος Ξανθάκης;To σίγουρο είναι ότι αποκλείονται οι Μπόμπολας και Ψυχάρης.