ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Ιάκωβος Κουμής - Σταματία Κανελλοπούλου

 -από το μπλογκ agitatoras

Κυριακή 16 Νοέμβρη του 1980
Ο Καραμανλής μαζί με την ανάκληση του ν. 815, βλέποντας να έρχεται καλπάζοντας το τέλος της παράταξης του στην εξουσία και κατά την προσφιλή του συνήθεια να μην αποδέχεται προσωπικά την ήττα  παρέδωσε στον Γ. Ράλλη. 
Η κυβέρνηση Ράλλη είχε απαγορέψει τη χρονιά εκείνη στην πορεία του Πολυτεχνείου να κατευθυνθεί προς την Αμερικάνικη πρεσβεία και σύμφωνα με την απαγόρευση οι διαδηλωτές επιτρέπονταν να φτάσουν μόνο ως το Σύνταγμα και εκεί να διαλυθούν.
Η πλειοψηφία της ΕΦΕΕ πειθάρχησε παρά τους λεονταρισμούς των προηγουμένων ημερών, αλλά κάμποσες χιλιάδες διαδηλωτών αποφάσισαν να ακολουθήσουν την αριστερή μειοψηφία της ΕΦΕΕ (ΠΠΣΠ, ΑΑΣΠΕ, ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος, Β’ Πανελλαδική κ.α.) επιχειρώντας να συνεχίσουν προς την αμερικανική πρεσβεία.
Η πορεία ανέβηκε από Σταδίου έκανε τον γύρο του Συντάγματος και όσοι δεν πήγαιναν για..Πρεσβεία κατέβαιναν την Πανεπιστημίου, οι υπόλοιποι έστριβαν στην Βασιλίσσης Σοφίας. Πενήντα μέτρα από εκεί, μετά τα λουλουδάδικα και πριν το φυλάκιο για την είσοδο στη Bουλή, ήταν 2 ή 3 σειρές παραταγμένες αύρες και μπροστά από αυτές ΜΑΤ. Η κατάσταση ήταν.. στρατοκρατούμενη και ασφυκτική.
Σε αυτό το κομμάτι του δρόμου της Βασ. Σοφίας είχαν στριμωχθεί μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές (φοιτητές και εργάτες) που ακολουθούσαν την απόφαση των παρατάξεων της μειοψηφίας της ΕΦΕΕ.
Συνήθως σε τέτοιες καταστάσεις έρχεται ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης ίσως με κάποιον εισαγγελέα και ανακοινώνουν ότι η πορεία είναι απαγορευμένη. Γίνεται μια διαβούλευση που κρατάει κάμποσα λεπτά και μετά ακολουθεί ότι είναι να ακολουθήσει.
Αυτήν την φορά δεν ακολουθήθηκε το πρωτόκολλο. Αμέσως μετά την πρώτη προειδοποίηση ξεκίνησε μια άνευ προηγουμένου σύρραξη.
Θυμάμαι στην αλυσίδα της πρώτης γραμμής, πολλούς γνωστούς μου από το ΚΚΕ (μ-λ) με πιο εντυπωσιακή παρουσία έναν τεράστιο (μεγαλόσωμο) από την οργάνωση της Καλλιθέας να τον κτυπούν λυσσασμένα και αυτός να κάθετε ακίνητος και να μην σπάει την αλυσίδα με τίποτα. Το κεφάλι του έτρεχε αίματα. Συνέχιζαν να τον κτυπούν και αυτός σαν να μην καταλάβαινε τίποτα. Κάτι που βλέπεις στα κινούμενα σκίτσα…. (Πρόσφατα έμαθα ότι ονομαζόταν Νίκος Μαυρίδης).
Με τα δακρυγόνα και το ξύλο έσπασε το μπλοκ από μια άκρη (νομίζω από τη αριστερή) και μετά άρχισε το λιάνισμα.
Στη συνέχεια τα ΜΑΤ μετέτρεψαν το κέντρο της Αθήνας σε πραγματικό σφαγείο με δυο νεκρούς διαδηλωτές (Κανελλοπούλου, Κουμής) τουλάχιστον δυο τραυματίες από αστυνομικά περίστροφα, εκατοντάδες σπασμένα κεφάλια, συλλήψεις κλπ…
Ο 26χρονος Κύπριος φοιτητής της Νομικής Ιάκωβος Κουμής βρέθηκε στην Πλατεία Συντάγματος με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις από γκλομπ (από σφαίρα αστυνομικού περιστρόφου υποστηρίζουν άλλοι), διακομίστηκε στο «Λαϊκό» και άφησε την τελευταία του πνοή λίγες μέρες αργότερα.
Η 20χρονη εργάτρια Σταματία Κανελλοπούλου βρέθηκε πεσμένη σε πεζοδρόμιο της οδού Πανεπιστημίου χτυπημένη άσχημα από αστυνομικά γκλομπ. Μεταφέρθηκε αναίσθητη στο «Ιπποκράτειο» όπου άφησε την τελευταία της πνοή, προτού οι γιατροί της προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες.

Την άλλη μέρα ένας μικρός λόφος από παπούτσια υπήρχε έξω από τα λουλουδάδικα και οι εργάτες καθαριότητας ξέπλεναν το αίμα από τον δρόμο. Κάποιο από εκείνο το αίμα ήταν από τους Κουμή και Κανελλοπούλου…
Τα ΜΜΕ απέδωσαν τις ευθύνες σε 2000 προβοκάτορες, ο πρωθυπουργός Γ. Ράλλης δήλωσε στη Βουλή “και ο αρχάγγελος κρατούσε ρομφαία”, αλλά και η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ), ήταν χλιαρή γιατί πλησίαζε πλέον στην εξουσία και έπρεπε να παίρνει “σοβαρές αποφάσεις” και να αρχίσει πλέον να κάνει “αστικές” υποχωρήσεις. Κάτω από τέτοιες ευνοϊκές για τους δολοφόνους συνθήκες, η διοικητική εξέταση που διατάχτηκε δεν αποκάλυψε τους ενόχους...

Υ.Γ:  Τις ημέρες πριν την πορεία έγιναν συναντήσεις σε αμφιθέατρο του ΕΜΠ (αν θυμάμαι καλά ήταν αίθουσα των Αρχιτεκτόνων) των αριστερών δυνάμεων της ΕΦΕΕ με θέμα συζήτησης την οργάνωση της πορείας στην Αμερικάνικη πρεσβεία.

kanali
Δες και εδώ
athens.indymedia