ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Συνθήκη Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Βοήθειας στον ΔΟΛ

Προς Σύμφωνο Ψυχάρη σε ΒΗΜΑ και ΝΕΑ...

Στο Βήμα έγινε και δεύτερη συνάντηση μελών της Επιτροπής με τη διοίκηση του ΔΟΛ (απουσίαζε ο εκπρόσωπος των εργαζόμενων Τ. Αναστασιάδης) κατά την οποία, όπως αναφέρουν οι 4 της επιτροπής «διαπραγμάτευσης», αποσαφηνίσθηκαν τα εξής:
1. Ο πρόεδρος του ΔΟΛ Στ. Ψυχάρης αποδέχεται να υπογράψει με τους εργαζόμενους του «Βήματος» «σύμφωνο εργασίας» στο οποίο θα περιλαμβάνονται λεπτομερώς όλοι οι όροι της συμφωνίας.
2. Το «σύμφωνο εργασίας» που αποτελεί ένα είδος επιχειρησιακής σύμβασης στην περίπτωση που υπογραφεί από τα 3/5 των συντακτών εκτιμάται από νομικούς κύκλους ότι αποτρέπει την υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας.
3. Ανάλογο «σύμφωνο εργασίας» προετοιμάζουν και οι συντάκτες των «ΝΕΩΝ», ο εκπρόσωπος των οποίων διαβεβαίωσε μέλη της Επιτροπής ότι είναι διατεθειμένοι, πρώτον, το σύμφωνο να είναι κοινό με εκείνο του «Βήματος» και, δεύτερον, να το θέσουμε από κοινού στην ΕΣΗΕΑ και να την καλέσουμε να το υπογράψει με τον ΔΟΛ.
4. Μέλη της Επιτροπής εκτιμούν ότι μπορούμε να πιέσουμε τη διοίκηση του ΔΟΛ, στην περίπτωση βεβαίως που υπάρξει τελικά συμφωνία, να πάρει πίσω την απόφασή της για μονομερή περικοπή του 20% των αποδοχών του μήνα Δεκεμβρίου και οι περικοπές να τεθούν σε ισχύ τον Ιανουάριο από κοινού με την υπογραφή του «συμφώνου εργασίας».
5. Κατόπιν όλων αυτών εκτιμούμε ότι είναι άμεση η ανάγκη..
ο εκπρόσωπος να συγκαλέσει, ακόμη και εντός της ημέρας, γενική συνέλευση των συντακτών του «Βήματος», προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Υ.Γ:
Στο πρακτικό της Επιτροπής των 4 που «διαπραγματεύτηκαν» με τον Ψυχάρη αφού αναφέρεται ότι η διοίκηση εμμένει στην μείωση μισθών κατά 20%, τονίζεται ότι ο εκδότης τους είπε πως «αν ο ΔΟΛ ακόμη και εντός του έτους βελτιώσει τα οικονομικά του (εδώ γελάμε) και επιλύσει το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει, τότε δεσμεύεται ότι οι αποδοχές των εργαζομένων θα επανέλθουν (ξαναγελάμε) στην προ της απομείωσης περίοδο». Και τα παιδιά το πίστεψαν και το συμπεριέλαβαν και στο «πρακτικό»! Μάλλον θα σκέφτηκαν πως μια νότα αισιοδοξίας ποτέ δεν έβλαψε κανέναν...

Υ.Γ1:
το πρακτικό αναφέρεται ότι «η διοίκηση του ΔΟΛ αποδέχθηκε να αναλάβει έγγραφες δεσμεύσεις για να μην υπάρξουν κατά τη διάρκεια της διετούς ισχύος της σύμβασης ομαδικές απολύσεις εργαζομένων». Τι θεωρούνται όμως ομαδικές απολύσεις; Οι μη ομαδικές απολύσεις δεν είναι απολύσεις; Μήπως στον ΔΟΛ ακόμη και το «νόμιμο» μηνιαίο ποσοστό απολύσεων μεταφράζεται σε ομαδικές απολύσεις;