ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο, 31 Δεκεμβρίου 2011

Καταγγελία της ΕΣΗΕΑ στην Επιθεώρηση Εργασίας

«ΠΑΡΑΝΟΜΗ, ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ ΣΕ ΔΟΛ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΤΑ 20% και 15% ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ»

Μειωμένους είδαν τους μισθούς τους, στην εξόφληση Δεκεμβρίου, οι εργαζόμενοι στον ΔΟΛ και στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα κατά 20% και 15% αντίστοιχα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ κατέθεσε στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας έγγραφη καταγγελία κατά:
-Της ιδιοκτησίας της εφημερίδας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
-Του δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (για τις εφημερίδες “ΒΗΜΑ”, “ΝΕΑ”, το ραδιοφωνικό σταθμό “ΒΗΜΑ FM ” και τις ιστοσελίδες “ in . gr ”, “ vima . gr ” και “ nea . gr ” )
ζητώντας τις κατά νόμον ενέργειες της υπηρεσίας και την υποβολή κυρώσεων και τιμωρίας των εργοδοτών για την παράνομη, μονομερή και αυθαίρετη μείωση των καταβαλλομένων μηνιαίων αποδοχών των δημοσιογράφων κατά ποσοστό 15% και 20 % αντίστοιχα.
Οπως αναφέρει η ΕΣΗΕΑ «η νέα μείωση έρχεται να προστεθεί στις, κατά καιρούς και με διάφορα προσχήματα, περικοπές των αποδοχών των εργαζόμενων. Όταν, μάλιστα, αυτή..προέρχεται και από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών Σταύρο Ψυχάρη, Εκτελεστικό Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Δ.Ο.Λ., καταδεικνύεται ότι οι πραγματικές προθέσεις των εργοδοτών είναι να μην υπογράψουν ΣΣΕ. Αποκαλύπτει, επίσης, την πρόθεσή τους για επιστροφή σε έναν εργασιακό μεσαίωνα και την υπαγωγή της εργασίας σε καθεστώς γαλέρας».
Θυμίζουμε ότι στα μέσα του 2001 οι μισθοί στο Πρώτο Θέμα είχαν περικοπεί ξανά κατά 10%, η μείωση δηλαδή σε διάστημα λίγων μηνών έχει φτάσει στο 25%. Την ίδια ώρα ο Τάσος Αναστασιάδης, εκπρόσωπος του Βήματος στο Μεικτό της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει την κλοπή μισθών από τον ΔΟΛ και με επιστολή του προς την ΕΣΗΕΑ αναφέρει:
«Οφείλω να ενημερώσω ότι, σήμερα (30 Δεκεμβρίου), τελευταία εργάσιμη μέρα του Δεκεμβρίου, ο ΔΟΛ μας κατέβαλε μειωμένους τους μισθούς μας του Δεκέμβρη. Η μονομερής και αδικαιολόγητη αυτή περικοπή είναι της τάξης του 20% και αφορά όλο το προσωπικό. Τα ακριβή ποσά που η εργοδοσία μας έκλεψε θα διευκρινιστούν με τα χαρτιά της μισθοδοσίας που θα μας δοθούν από τη νέα χρονιά.
Σημειώνω ότι η κλοπή αυτή από το μισθό μας συνοδεύεται προφανώς και από κλοπή των αντίστοιχων εισφορών στα ταμεία μας καθώς και από το σχετικό φόρο. Η εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή αυτή αφορά, έτσι, και την πολιτεία, ενώ επιπλέον καθώς γίνεται πρωτοπόρα από τον πρόεδρο των εργοδοτών αποκτάει μια προγραμματική σημασία. Γιατί οι οπλαρχηγοί του ώς τώρα προσπάθησαν να επιβάλουν μειώσεις και περικοπές με εκβιασμούς και απειλές, αλλά με υποτιθέμενα νομότυπο τρόπο.
Αντίθετα και πρωτοπόρα, ο πρόεδρος της ΕΙΗΕΑ χαράζει έναν πιο ουσιαστικό και απειλητικό δρόμο. Γιατί δεν είναι μόνο το ύψος του μισθού που παίζεται: είναι κυρίως η επιβολή μιας διαχείρισης της εργασίας που είχαμε να δούμε από την Αγγλία του Ντίκενς, δηλαδή ο εργοδότης να αμείβει όσο του κατέβει την εργασία. Μονομερώς και χωρίς καμία διαβούλευση, συζήτηση ή νομικό περιορισμό. Ή, για να το πούμε με σύγχρονους όρους, ένα εργοδοτικό κίνημα "Δεν πληρώνω - Δεν πληρώνω" κατά της εργασίας και της κοινωνίας.

Ευχαριστώ
Τάσος Αναστασιάδης
Εκπρόσωπος εργαζομένων Βήματος στο Μεικτό της ΕΣΗΕΑ»