ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

«Ειδήσεις» πολλαπλής αντιγραφής...

Αντιγράφουμε από το mediablog ένα κείμενο που περιγράφει ανάγλυφα το τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα στο ελληνικό διαδίκτυο και γενικά σε portals, sites και λοιπές δημοσιογραφικές επιχειρήσεις

To ανθρώπινο blanco
Σε μία τεράστια χοάνη ανακύκλωσης αναμασημένων ειδήσεων μετατρέπεται μέρα με τη μέρα το ελληνικό διαδίκτυο.
Portals, sites και λοιπές δημοσιογραφικές επιχειρήσεις αναδημοσιεύουν με τέτοια ταχύτητα και συχνότητα, «ειδήσεις» και ειδήσεις: Κάποια αναφέρουν την πηγή.
Κάποια άλλα όχι. Στην πορεία κανείς – εκτός ίσως από τον συντάκτη που τη δημοσίευσε πρώτος – δεν μπορεί να πει με σιγουριά από «που» πήρε «τι» και το «κρέμασε» στον δικό του ιστότοπο.
Στο τέλος της μέρας, μιας μέρας διαδικτυακής που δεν τελειώνει ποτέ κι αυτό το ξέρουν καλύτερα απ’ όλους οι συντάκτες που εργάζονται σε τέτοιες επιχειρήσεις, όλοι και όλα γράφουν τα ίδια και φυσικά κανείς δεν τολμά να βγάλει γλώσσα, να αναρωτηθεί ίσως γιατί είναι χρήσιμο να δημοσιευθεί έστω και δια του copy paste, μία είδηση η οποία έχει ήδη αναρτηθεί σε..όποιο site «μιλάει» την ελληνική…
Τις περισσότερες φορές δε, η άξια (πολλαπλής) αντιγραφής είδηση, δεν ξεπερνά τις 150 λέξεις και φυσικά ούτε λόγος για προσέγγιση στην είδηση ή έστω για ένα αξιοπρεπές re-writing…
Άλλωστε, οι συντάκτες των τριών βαρδιών, με τις οποίες λειτουργούν τα σχετικώς πιο… πολιτισμένα sites, δεν έχουν χρόνο για τέτοιες πολυτέλειες, αφού στη βάρδια τους πρέπει να «σηκώνουν» από… 25 ειδήσεις ο καθείς, στην καλύτερη περίπτωση και φυσικά έχουν να αντιμετωπίσουν λογικές του τύπου «αυτό γιατί το έχει ο άλλος και δεν το έχουμε εμείς» ή το άλλο το αμίμητο «όσα περισσότερα βάζετε, τόσα περισσότερα clicks, unique views» και πάει λέγοντας.
Εννοείται ότι θέματα ορθογραφικών και συντακτικών λαθών και άλλων δαιμονίων της γραφής, αντιμετωπίζονται στο… ποδάρι, ενώ η διασταύρωση της είδησης ακυρώνεται και αυτή από τη δύναμη της αντιγραφής.
Κι αν γίνει «πατάτα»; Ισχύει το άλλο εξαίσιο μότο. «Ζούμε στην εποχή του internet. Επανορθώνουμε αμέσως. Ενίοτε “τρώμε” και τα λάθη μας!».
Σωστά. 300 – βία 700 ευρώ – για 10-12 ώρες εργασίας είναι μια χαρά μισθός για ένα ανθρώπινο blanco. Ή ένα προηγμένο… φωτοτυπικό με χέρια και πόδια.