ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Ανοιχτή επιστολή-απάντηση του Γιάννη Κωστάκη στον Αντώνη Λιάρο



Ο Αντώνης Λιάρος του Mega έγραψε ένα κείμενο, στο σάιτ του διευθυντή του, με τίτλο «Οι δημοσιογράφοι είμαστε άξιοι της μοίρας μας» το οποίο μπορείτε να διαβάσετε πιο κάτω. Αντί κάποιου δικού μας σχολίου προτιμούμε την αναδημοσίευση από το syspeirosi.wordpress.com της ανοιχτής επιστολής - απάντησης του μέλους της Εφορευτικής Επιτροπής της ΕΣΗΕΑ Γιάννη Κωστάκη:

Ανοιχτή επιστολή – απάντηση στον Αντώνη Λιάρο

Αντώνη Λιάρε μερακλή είσαι άξιος της μοίρας σου

Διάβασα Αντώνη Λιάρε σε ένα site κείμενο σου όπου αναφέρεσαι στην κατά την γνώμη σου κατάντια του κλάδου μας και δεν ήξερα αν πρέπει να θυμώσω ή να γελάσω. Κατ’ αρχήν Αντώνη Λιάρε καλό είναι να μιλάς σε πρώτο ενικό και όχι πρώτο πληθυντικό. Απ’ όσο ξέρω δεν εκπροσωπείς κανένας εκτός από τον εαυτό σου. Να λες λοιπόν «Εγώ ο Αντώνης Λιάρος είμαι άξιος της μοίρας μου» και..όχι «Οι δημοσιογράφοι είμαστε άξιοι της μοίρας μας».

Γράφεις Αντώνη Λιάρε ότι όλη η οικουμένη είχε στραμμένα τα μάτια της στην Αθήνα επειδή από την ψηφοφορία στη Βουλή εξαρτάται η παγκόσμια οικονομική ισορροπία. Καλέ τι μας λες! Φαντάζομαι ανακουφίστηκες από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Κι αν δεν ανακουφίστηκες προσωπικά λίγο με απασχολεί. Περισσότερο με ενδιαφέρουν αυτά που γράφεις παρακάτω. Λες ότι οι δημοσιογράφοι κάνουμε τη δουλειά μας από μεράκι. Δεν λες ευσυνείδητα. Χρησιμοποιείς τη λέξη «μεράκι». Τυχαία; Δεν νομίζω. Η αλήθεια είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων ασκεί το επάγγελμα της (και όχι το μεράκι της) ευσυνείδητα. Γι’ αυτό ίσως και πληρώνεται με ψίχουλα ή είναι άνεργοι. Βλέπει Αντώνη Λιάρε μερακλή το μεράκι πληρώνεται, η ευσυνειδησία όχι.

Πολλά θα μπορούσα να σου πω Αντώνη Λιάρε μερακλή. Δεν θα το κάνω. Θα σε ρωτήσω μόνο αν ξέρεις πόσος ήταν ο μισθός του συναδέλφου που σακάτεψαν τα ΜΑΤ την περασμένη εβδομάδα επειδή έκανε ευσυνείδητα την δουλειά του; Εσύ μερακλή Αντώνη Λιάρε γιατί τότε δεν εξέφρασες την αγανάκτησή σου; Γιατί δεν το πρόβαλες την είδηση από το μεγάλο σου Δελτίο; Δεν ήταν μερακλίδικη αυτή η είδηση; Μήπως, μήπως λέω, δεν ανέδειξες το γεγονός επειδή ο συνάδελφος ήταν θύμα της εξουσίας που υπηρετείς;

Λες διάφορα Αντώνη Λιάρε και δεν καταλαβαίνεις πως με κάθε παράγραφο του κειμένου σου εκτίθεσαι όλο και περισσότερο. Λες ότι η δίψα του δημοσιογράφου για δημοσιοποίηση της είδησης, υποχώρησε στη συνδικαλιστική υποχρέωση της συμπαράστασης στην απεργία της ΓΣΕΕ. Εδώ όμως διψασμένε και μερακλή Αντώνη Λιάρε συλλαμβάνεσαι και αδιάβαστος. Η ΠΟΕΣΥ δεν κήρυξε στάση εργασίας για συμπαράσταση στην απεργία της ΓΣΕΕ, αλλά όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση: «μπροστά στην άκαμπτη στάση της Κυβέρνησης που προχωρεί παρά τη συνολική κοινωνική αντίδραση στην ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και την αδιαλλαξία της εργοδοσίας, αποφάσισαν την κήρυξη 4ωρης πανελλαδικής στάσης εργασίας την προσεχή Τρίτη, 28 Ιουνίου 2011 11.00-3.00 μμ και 4ωρης πανελλαδικής στάσης εργασίας την Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2011 11.00-3.00 μμ, όλων των δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικών στα Μ.Μ.Ε., στην Ε.Ρ.Τ., στο Α.Π.Ε.–Μ.Π.Ε., στη Γ.Γ.Ε., το Ελληνικό Δημόσιο, τους Ο.Τ.Α. και τα ειδησεογραφικά site, συμμετέχοντας με όλους τους εργαζόμενους της χώρας στην 48ωρη πανελλαδική-πανεργατική απεργία που έχουν κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, ζητώντας:

•Να υπογραφούν ικανοποιητικές ΣΣΕ.

•Να σταματήσουν οι περικοπές των αποδοχών.

•Να διασφαλιστούν οι θεσμικές κατακτήσεις.

•Να μη γίνουν απολύσεις».

Ισως αυτά μερακλή, διψασμένε, αλλά προφανώς χορτάτε Αντώνη Λιάρε εσένα να σε αφήνουν αδιάφορο. Δεν αφήνουν όμως αδιάφορη όμως τη συντριπτική πλειοψηφία των ευσυνείδητων δημοσιογράφων που συνεχίζουν να αγωνίζονται και για το ψωμί τους και για την πραγματική ενημέρωση.

Εσύ Αντώνη Λιάρε μερακλή είσαι άξιος της μοίρας σου κι όχι οι δημοσιογράφοι

Γιάννης ΚΩΣΤΑΚΗΣ Μέλος Εφορευτικής Επιτροπής της ΕΣΗΕΑ

Υγ 1 Αν έχεις τα κότσια Αντώνη Λιάρε κάλεσέ με στο μεγάλο σου κανάλι να μιλήσουμε περί δημοσιογραφίας.

Υγ 2 Ολο το κείμενο του Αντώνη Λιάρου:

«Οι δημοσιογράφοι είμαστε άξιοι της μοίρας μας
του Αντώνη Λιάρου…
Είμαστε άξιοι της μοίρας μας… Την ώρα που η χώρα βιώνει τη μεγαλύτερη κρίση της νεώτερης ιστορίας της, την ώρα που οι βουλευτές καλούνται να πάρουν αποφάσεις ζωής, ακόμα και κόντρα στη συνείδηση τους, αφού οι στιγμές επιτάσσουν να αρθεί η λογική πάνω από το συναίσθημα και την ιδεολογία, την ώρα που τα μεγαλύτερα Μέσα Ενημέρωσης ολόκληρης της υφηλίου συνδέονται live με την Αθήνα, όχι φυσικά για λόγους εντυπωσιασμού, αλλά γιατί από την ψηφοφορία εξαρτάται η παγκόσμια οικονομική ισορροπία, αυτή, την ίδια ώρα, εδώ στην Αθήνα, που για μία ακόμη φορά έχει καταστεί ομφαλός της γης (αυτή τη φορά ουσιαστικά και όχι μεταφορικά), το συνδικαλιστικό όργανο των ελλήνων δημοσιογράφων είχε επιλέξει να κάνει στάση εργασίας για συμπαράσταση στην 24ωρη απεργία στη ΓΣΕΕ!
Δηλαδή, εμείς. οι δημοσιογράφοι που -υποτίθεται- κάνουμε αυτή τη δουλεία από μεράκι για την Ενημέρωση, υποχρεωνόμαστε από αυτούς τους (επαγγελματίες;) συνδικαλιστές, να απόσχουμε από αυτό το κορυφαίο γεγονός . Είναι περισσότερο από φανερό ότι η δίψα του δημοσιογράφου για δημοσιοποίηση της είδησης, υποχώρησε στη συνδικαλιστική υποχρέωση της . . . συμπαράστασης.
Ας μην γελιόμαστε, τίποτε δεν είναι τυχαίο σε αυτή τη ζωή. Οι ίδιες συνδικαλιστικές ηγεσίες είναι που ηγούνται του κλάδου στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας τους, με τα αποτελέσματα που όλοι παρακολουθούμε, αλλά και αφιστάμεθα. Είναι οι ίδιες ηγεσίες που δεν έχουν συμφωνήσει εδώ και δυο μήνες για τη σύσταση προεδρείου (γιατί δεν τα βρίσκουν στη μοιρασιά των θέσεων του ΔΣ της. ΕΣΗΕΑ) την ώρα που ο κλάδος σαρώνεται από τις απολύσεις, το κλείσιμο ΜΜΕ, και την απαξίωση της δημοσιογραφίας. Δυστυχώς, αυτούς εκλέξαμε και, μάλιστα, πρόσφατα. Ας τους χαιρόμαστε. Όλοι κρινόμαστε!
Υ.Γ.: Χρήσιμη επισήμανση: η ηγεσία των τεχνικών της τηλεόρασης ήρθη στο ύψος των περιστάσεων και αποφάσισε πριν από τους -υποτίθεται λειτουργούς της ενημέρωσης- δημοσιογράφους την αναστολή της κινητοποίησης, έστω κατά μία ώρα νωρίτερα ώστε να καταστεί δυνατή η μετάδοση της κορυφαίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας».