ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 27 Μαΐου 2024

Πυρετός μεταγραφών στην τηλεόραση - Πόσα λεφτά παίρνουν οι παρουσιαστές


Με ανακυκλωμένα αλλά εγγυημένα υλικά «χτίζει» η ελληνική TV το ψυχαγωγικό πρόγραμμα της επόμενης σεζόν – πρωϊνές, μεσημεριανές και βραδινές εκπομπές και talk shows, με τα λαμπερά ονόματα να έχουν ήδη τοποθετηθεί στη σκακιέρα ή να διαπραγματεύονται «χρυσά» μεν αλλά λιγότερων καρατίων συμβόλαια με αντάλλαγμα μια ορατή προοπτική για υψηλότερη τηλεθέαση άρα και μεγαλύτερα η τουλάχιστον τα κεκτημένα διαφημιστικά έσοδα.
Εκεί που διαφοροποιούνται πλέον τα κανάλια στις αμοιβές των παρουσιαστών είναι το flat fee, δηλαδή οι μηνιαίες αποδοχές που πλέον έχουν κάνει βουτιά έως και 30%. 
  • Μια μέση αμοιβή πρωτοκλασάτου παρουσιαστή-παρουσιάστριας κυμαίνεται περί τις 20-30.000 ευρώ τον μήνα με το ποσοστό επί των διαφημίσεων να ορίζεται στο 20% – αυτό για τα μεγάλα κανάλια.
  • Για τα μικρότερα δεν ξεπερνούν το ποσόν των 7.000-10.000 ευρώ. 
Ο κανόνας που διαμορφώνεται φέτος είναι υψηλότερα ποσοστά για τα διαφημιστικά έσοδα και μικρότερες αμοιβές σε μηνιαία βάση, με τους μισθούς των στελεχών της ομάδας των εκπομπών να περιορίζονται και αυτοί αισθητά.
Οι νόμοι της αγοράς είναι λίγο έως πολύ γνωστοί: Η τιμή ανεβαίνει όταν το κανάλι διεκδικεί μια μεταγραφή ενώ πέφτουν όταν ο «ορφανός» από στέγη ζητά ραντεβού με τον διευθυντή προγράμματος ή τον διευθυντή παραγωγής.
- απόσπασμα από ρεπορτάζ της Σόνια Χαϊμαντά στο mononews (ολόκληρο ΕΔΩ)