ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023

«Απορίας άξιο ποια είναι η ακαδημαϊκή προσφορά του»


Ανακοίνωση καθηγητών του πανεπιστημίου Πατρών για την αναγόρευση Στουρνάρα ως επίτιμου διδάκτορα


Για την αναγόρευση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πατρών τοποθετείται ο Σύλλογος μελών ΔΕΠ του πανεπιστημίου, τονίζοντας ότι «είναι απορίας άξιο ποια ακαδημαϊκή προσφορά, ποια πολιτιστική προσφορά, ή ποια προσφορά προς το «έθνος ή το Πανεπιστήμιο» συνιστούν τον λόγο απονομής ενός τέτοιου τίτλου τιμής».
«Δεδομένου ότι ο τίτλος του Επίτιμου Διδάκτορα απονέμεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών και αντιπροσωπεύει τη συλλογική θέση του Ιδρύματος, οφείλουμε να επισημάνουμε πως η συγκεκριμένη διάκριση είναι μία ακόμη που αποδίδεται σε πρόσωπα/στελέχη τα οποία υπηρέτησαν/υπηρετούν, διαμόρφωσαν και εκτέλεσαν, από κεντρικές θέσεις, αντιλαϊκές οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος.
Τέλος, υπογραμμίζει: 
«Ως ΔΣ του Συλλόγου ΔΕΠ θεωρούμε πως η χρήση της απόδοσης ειδικών τιμών για καλλιέργεια δημοσίων σχέσεων, πέρα από τον ευτελισμό του θεσμού, οδηγεί στην ταύτιση της επιστημονικής αριστείας με την επιχειρηματική επιτυχία, εξωραΐζει τις αντιλαϊκές πολιτικές και εν τέλει παραχαράσσει τις αξίες που θα έπρεπε να υπηρετεί και να μεταφέρει στην κοινωνία το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Η στάση αυτή, αδικεί, εντέλει, τους δεκάδες επίτιμους διδάκτορες που έχει ανακηρύξει το Πανεπιστήμιο μας, στη βάση της διαρκούς επιστημονικής τους, κοινωνικής και πολιτιστικής τους προσφοράς.
Θεωρούμε πως τα συλλογικά όργανα του Ιδρύματος και καθένας/μία που τα υπηρετεί, οφείλουν να λειτουργούν στη βάση αρχών και σταθερών αξιών περί επιστημονικής, ερευνητικής, κοινωνικής και πολιτιστικής προσφοράς. Αρχών και αξιών που οφείλουν να διατυπώνονται και να εκτίθενται δημόσια, να υφίστανται δημοκρατικό έλεγχο και κριτική».