ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

Ευρωπαϊκή εφημερίδα της χρονιάς η «Ναυτεμπορική»


Στον διευθυντή σχεδιασμού Δημήτρη Νίκα τα εύσημα

Λίγο πριν συμπληρώσει 100 χρόνια κυκλοφορίας, «Η Ναυτεμπορική» η οικονομική-επιχειρηματική εφημερίδα που εκδίδεται στον Πειραιά, είχε ακόμη μια διάκριση κάνοντας ακόμα ένα σημαντικό βήμα και μάλιστα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Η Ναυτεμπορική» ανακηρύχθηκε «Ευρωπαϊκή Εφημερίδα της Χρονιάς 2024» στον διαγωνισμό European Newspaper Awards.
Στον φετινό, 25ο διαγωνισμό, έλαβαν μέρος 136 εφημερίδες που εκδίδονται σε 22 χώρες. Στάλθηκαν περισσότερες από 3.500 υποψηφιότητες, οι οποίες κρίθηκαν από μία 14μελή κριτική επιτροπή.
Κάθε χρόνο η κριτική επιτροπή απονέμει τέσσερα μεγάλα βραβεία για την «Εφημερίδα της Χρονιάς». Φέτος οι νικητές, ανά κατηγορία, είναι οι εξής:

Ευρωπαϊκή Εφημερίδα της Χρονιάς

Κατηγορία: Κυκλοφορίες έως 35.000 φύλλα:
  •  Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ /Ελλάδα
Κατηγορία: Περιφερειακή εφημερίδα: 
  • DER TAGESSPIEGEL / Γερμανία
Κατηγορία: Εθνικής κάλυψης: 
  • NRC / Ολλανδία
Κατηγορία: Εβδομαδιαία εφημερίδα: 
  • DER FREITAG / Γερμανία
Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού European Newspaper Awards αναφέρει για τη βράβευση της Ν»:
«Η Ναυτεμπορική είναι μια οικονομική-επιχειρηματική εφημερίδα, σχήματος ταμπλόιντ και εκδίδεται στον Πειραιά. Θεωρείται η πλέον σημαντική καθημερινή εφημερίδα στην Ελλάδα, στον τομέα της Οικονομίας και της Ναυτιλίας. Η εφημερίδα έχει μία κυκλοφορία περίπου 5.000 φύλλων. Απασχολεί 5 συντάκτες ύλης και 6 σελιδοποιούς.
»Η Ναυτεμπορική είναι κυρίως επικεντρωμένη σε οικονομικά-επιχειρηματικά θέματα και έχει ένα σοβαρό και κομψό σχεδιασμό ο οποίος ταιριάζει με αυτό. Η επιλογή των γραμματοσειρών, ο σχεδιασμός των σελίδων και η χρήση φωτογραφιών και γραφημάτων είναι εξαιρετικές.
»Το ντιζάιν της πρώτης σελίδας έχει μια ακραία ποικιλία: κάποιες φορές υπάρχουν μεγάλοι τίτλοι και μικρότερη εικονογράφηση, κάποιες άλλες φορές κυριαρχεί μια φωτογραφία, και σε περιπτώσεις μεγάλων γεγονότων η φωτογραφία τοποθετείται σαν φόντο πίσω από τον τίτλο. Τα μεγάλα θέματα παρουσιάζονται σε δισέλιδα (σαλόνια) και συχνά διαιρούνται σε υποθέματα, με στόχο την παρουσίαση του περιεχομένου γρήγορα και ξεκάθαρα.
»Η Ναυτεμπορική είναι μια εξαιρετικά σχεδιασμένη οικονομική εφημερίδα, που παράγεται καθημερινά από μία μικρή ομάδα».

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Διοίκηση για την εμπιστοσύνη με την οποία μας περιβάλλει και όλους τους συναδέλφους για την συνεργασία η οποία έφερε αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο διευθυντής σχεδιασμού της Ναυτεμπορικής Δημήτρης Νίκας που έγραψε και στο fb:
«Αυτό το βραβείο μας κάνει όλους, εδώ στη Ναυτεμπορική, πολύ περήφανους και χαρούμενους! Είναι προϊόν προσπάθειας δύο ετών.
Θέλω να πω ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στον εκδότη που με εμπιστεύτηκε.
Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλα τα πράγματα των εφημερίδων, τον αρχισυντάκτη, τους συντάκτες, και ιδιαίτερα τα μέλη της παραγωγής όπως συντάκτες σελίδων, layouters, infographers και photo editor.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ τα μέλη της κριτικής επιτροπής!».

Άλλες τρεις ελληνικές εφημερίδες έχουν τιμηθεί με το ανώτατο αυτό βραβείο. Η τελευταία πριν από 15 χρόνια:
  • ΤΑ ΝΕΑ (2003 -ΔΟΛ, σχεδιαστής ο Δημ. Νίκας),
  • Ελεύθερος Τύπος (2007- εποχή Γιάννας Αγγελοπούλου, σχεδιαστής η ισπανική Innovation)
  • ATHENS PLUS (2008-Καθημερινές Εκδόσεις, σχεδιάστρια Βαλεντίνα Βιγιέγκ).