ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023

Aβεβαιότητα για 500 συμβασιούχους στην ΕΡΤ


Επιασε στασίδι στο Ραδιομέγαρο η εν δυνάμει νέα διευθύνουσα σύμβουλος, Κατερίνα Κασκανιώτη

Δεκαπέντε και σήμερα για να λήξουν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου (με δυνατότητα ανανέωσης) σε περίπου 500 εργαζομένων στην ΕΡΤ, διαφόρων ειδικοτήτων μεταξύ των οποίων και δημοσιογράφων του ΕΡΤNews. Όλοι αυτοί εργάζονται σε καθεστώς αβεβαιότητας και μέσα σε αυτή τη συνθήκη θα κάνουν βάρδιες τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, όπως υποστηρίζουν γνώστες των συνθηκών και της ΕΡΤικής πραγματικότητας.
Θεωρητικά η κατάσταση στην οποία βρίσκονται αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να λάβει τέλος άμεσα. Αλλά για να συμβεί αυτό πρέπει να υπάρχει- θεωρητικά επταμελές- ΔΣ και να συνεδριάσει. 
 Από το ΔΣ όμως έχουν ήδη αποχωρήσει (εξαιτίας του νόμου Κεραμέως για πτυχίο ΑΕΙ) ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο τηλεοπτικός παραγωγός Νίνο Ελματζιόγλου, που ήταν μέλη του και δεν έχουν ενεργοποιηθεί διαδικασίες αντικατάστασης τους.

Από προχθες στον 4ο όροφο του Ραδιομεγάρου βρίσκεται η Κατερίνα Κασκανιώτη– εν δυνάμει νέα διευθύνουσα σύμβουλος- η οποία ενημερώνεται εντατικά, σύμφωνα με ΕΡΤικούς κύκλους. Αλλά οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες επισήμως δεν έχουν ενεργοποιηθεί. Ακόμα και για τη μεσοβέζικη λύση της προσωρινής τοποθέτησης σε μεταβατική περίοδο ως την ενεργοποίηση διαγωνισμού προκήρυξης της θέσης, επισήμως δεν έχει δημοσιοποιηθεί κάτι σχετικό.

Για την ρύθμιση των εκκρεμοτήτων που αφορούν στη σύνθεση και τη συγκρότηση σε «σώμα» του ΔΣ της ΕΡΤ το χρονικό διάστημα έως τις 31 του μήνα πιθανόν να εκτιμάται αρκετό.
Ακόμα κι αν πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του ΔΣ την επόμενη εβδομάδα ή στο διάστημα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, η αβεβαιότητα σε εκείνους που εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου θα παραμείνει.
Ο πρόεδρος της ΕΡΤ έχει ενημερώσει, κατά τους ίδιους κύκλους της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, τις γενικές διευθύνσεις του φορέα να εφαρμόσουν τη διάταξη για ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε ποσοστό 10%.
Λέγεται πως κάποιοι από τη συγκεκριμένη κατηγορία συμβασιούχων- μεταξύ των οποίων και δημοσιογράφοι- έχουν ενημερωθεί ότι συνεργασία τους θα ολοκληρωθεί τέλος του έτους.

Στο μεταξύ η εφάπαξ επιχορήγησης 250 ευρώ στους δημοσιογράφους της ΕΡΤ για την απόκτηση ή αντικατάσταση ηλεκτρονικού υπολογιστή πάει «από του χρόνου», ήταν η απάντηση επιτελικού της γενικής διεύθυνσης Οικονομικών της εταιρείας, σε σχετικό ερώτημα.