ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

Οι ατσίδες και τα συμφέροντα


Δεν πιστεύω να εκπλαγήκατε με τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το φαινόμενο της οπαδικής βίας. Μία από τα ίδια για πολλοστή φορά. Τούτη τη φορά όμως, όπως λένε οι αρμόδιοι παράγοντες, θα το λύσουν το θέμα. Και να θέλεις να τους πιστέψεις, δεν σ’ αφήνει το παρελθόν. Το γενικότερο και το δικό τους. Αυτή η κυβέρνηση συσκέπτεται διαρκώς. Οποτε σκάει ένα θέμα που δεν είναι εύκολο να το διαχειριστεί, είτε γιατί δεν μπορεί λόγω εκκωφαντικής ανικανότητας είτε γιατί δεν θέλει λόγω εμπλοκής φίλιων δυνάμεων, κάνει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού μια σύσκεψη και στη συνέχεια με τυμπανοκρουσίες ανακοινώνει μέτρα. Μέχρι την επόμενη φορά που κι αυτή θα είναι η τελευταία.

Δεν έχουν πρόβλημα να επαναλαμβάνονται αφού ως γνωστόν έχουν το σαράντα και κάτι τοις εκατό και οι άλλοι, οι πολιτικοί αντίπαλοί τους δηλαδή, απλώς παρίστανται στη δημόσια αντιπαράθεση και χαιρετίζουν, όταν δεν τσακώνονται μεταξύ τους για σοβαρά ζητήματα, όπως είναι για παράδειγμα το φύλο των αγγέλων.

Προχτες η κυβέρνηση των ατσίδων ανακοίνωσε μέτρα που υπάρχουν εδώ και δέκα χρόνια, αλλά δεν εφαρμόζονται. Ξανά τα ίδια. Γιατί μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα; Γιατί έτσι γουστάρουν. Αφού έχουν μείνει ατιμώρητοι, αποθρασύνονται. Αφού βρίσκουν και κάνουν γιατί να προβληματιστούν. Είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης:
«Είναι συντεταγμένοι στρατοί που πρέπει να δούμε με ποιους συνδέονται, από πού χρηματοδοτούνται, πώς επιβιώνουν, ποιοι είναι οι επικεφαλής τους και πόσο ψηλά φτάνει το θέμα αυτό. Πρέπει να ενοποιηθεί η έρευνα για όλα τα γεγονότα τα οποία έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια στον χώρο του αθλητισμού, να διερευνηθούν οι διασυνδέσεις μεταξύ όλων αυτών των εγκληματικών ενεργειών και βεβαίως να οδηγηθούν τα πράγματα στο να αποδώσουν δικαστικά αυτό που πράγματι συμβαίνει... Εχουμε εγκληματικές οργανώσεις που πρέπει να αποκτήσουν ονοματεπώνυμο».

Μάλιστα. Οργανωμένοι στρατοί, συντεταγμένοι. Εγκληματική οργάνωση. Η πολιτική εξουσία αν πιστέψουμε τον κ. Φλωρίδη έχει καταλήξει σε συμπέρασμα και καλεί τη Δικαιοσύνη να ψάξει για ονοματεπώνυμα, να τεκμηριώσει τις κατηγορίες, να εξαρθρώσει την εγκληματική οργάνωση και να τιμωρήσει τους δράστες. 
Με τους ρυθμούς που έχει η ελληνική Δικαιοσύνη θα βγάλουμε άκρη (είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι θα βγάλουμε) ύστερα από καμιά δεκαετία (αισιόδοξη πρόβλεψη). Μέχρι τότε; Η κυβέρνηση θα παραπέμπει για απαντήσεις στη Δικαιοσύνη κάθε φορά που θα δέχεται ερωτήσεις για το πού βρίσκεται η έρευνα. Θα κάνει, μ’ άλλα λόγια, ό,τι κάνει με το σκάνδαλο των υποκλοπών (το θυμάστε;). Γιατί τη βολεύει αυτή η κατάσταση; Αυτονόητο. Οι ατσίδες πετώντας την μπάλα στην «τα ζώα μου αργά» Δικαιοσύνη δεν πρόκειται να μπουν στον πυρήνα του προβλήματος, δεν πρόκειται να τα βάλουν με τα ισχυρά συμφέροντα.
  • Οι ιδιοκτήτες των μεγάλων ΠΑΕ είναι πλούσιοι άνθρωποι. Πολύ πλούσιοι. Εχουν δραστηριότητες εντός και εκτός της χώρας. Εχουν διασυνδέσεις εντός και εκτός της χώρας. Εχουν βουλευτές που τους υποστηρίζουν. Οι ομάδες τους έχουν πολυπληθή ακροατήρια. 
  • Εχουν επίσης -κι αυτό είναι που τρέμει το σύστημα Μητσοτάκη- και μέσα ενημέρωσης (κανάλια, εφημερίδες, ραδιόφωνα, ιστοσελίδες). Με τα μέσα που διαθέτουν στήριξαν το σύστημα Μητσοτάκη. Αφιλοκερδώς; Αστεία ερώτηση. Δούναι και λαβείν είναι η σχέση σ’ αυτό το επίπεδο.
Το σύστημα Μητσοτάκη δεν θέλει να τα σπάσει μαζί τους. Ωστόσο δεν είναι εύκολο να κρατήσει ισορροπίες γιατί αυτοί έχουν αντιπαλότητα, όχι μόνο ποδοσφαιρική. Υπάρχουν μεσολαβητές που θα προσφερθούν να λειτουργήσουν κατευναστικά. Το έκαναν στο παρελθόν με καλά αποτελέσματα και για τις δύο πλευρές. Θα το επιχειρήσουν και τώρα. Τι θα πετύχουν ακόμη δεν ξέρω. Πάντως οι εμφύλιοι στην ολιγαρχία τελειώνουν με μικρές ανακατατάξεις στο εσωτερικό της. Συνήθως. Λέτε τούτη τη φορά να έχουμε κάτι διαφορετικό;

Τάσος Παππάς