ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

Ψυχρολουσία για τρεις


Ψυχρολουσία για τρεις ήταν η δημοσκόπηση της GPO για την εφημερίδα «Παραπολιτικά». Ψυχρολουσία για το ΠΑΣΟΚ που παρά την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ξεκολλήσει από τα ρηχά νερά.
Το πάλαι ποτέ ισχυρό ΠΑΣΟΚ, που φιλοδοξεί να επιστρέψει σε πρωταγωνιστικό ρόλο και έχει βάλει στόχο όχι μόνο να είναι δεύτερο στις ευρωεκλογές, αλλά να αποκτήσει κυβερνητική προοπτική, δεν είναι ελκυστικός προορισμός ούτε για τους ψηφοφόρους που ψήφισαν με κρύα καρδιά τη Νέα Δημοκρατία στις τελευταίες εθνικές εκλογές ούτε όμως -κι αυτό είναι που πρέπει να ανησυχεί περισσότερο την ηγεσία του- για τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, που λόγω της βαθιάς κρίσης που ταλαιπωρεί το κόμμα τους ψάχνονται. Αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν δείχνουν να προτιμούν το ΠΑΣΟΚ για εναλλακτική λύση. Οι περισσότεροι εγκαθίστανται -προσωρινά ή όχι θα φανεί- στην περιοχή των αναποφάσιστων, μερικοί κλίνουν προς το ΠΑΣΟΚ, κάποιοι προς το ΚΚΕ και λιγότεροι προς τα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Δυναμική δεύτερου κόμματος με υπολογίσιμα ποσοστά δεν δημιουργείται για το ΠΑΣΟΚ. Και σίγουρα το σύστημα Μητσοτάκη δεν έχει λόγους να ανησυχεί. Γιατί ακόμη και στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επανακάμψει, ακόμη και στην περίπτωση που το ΚΚΕ δεν καταφέρει να κάνει την έκπληξη και να μπει σφήνα, όπως ελπίζει ο γραμματέας του Δημήτρης Κουτσούμπας, δεύτερο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ με ποσοστά κοντά στο 15% δεν είναι σπουδαία επίδοση. Η ηγεσία του δεν δικαιούται να πανηγυρίζει. Αντιθέτως πρέπει να προβληματιστεί. Γιατί αν στις ευρωεκλογές που οι πολίτες ψηφίζουν πιο χαλαρά και οι κοψοχέρηδες έχουν την ευκαιρία να μετανιώσουν εμπράκτως, δεν κερδίζει πόντους, τότε τι μπορεί να περιμένει στις εθνικές εκλογές όπου τα διλήμματα θα είναι πιο πιεστικά;

Ψυχρολουσία και για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Πρώτη φορά βρίσκεται κάτω από το 10%. Ο πρόεδρός του Στέφανος Κασσελάκης προσπαθεί να εμψυχώσει τα στελέχη, τα μέλη και τους οπαδούς του κόμματος μετά τη διπλή διάσπαση. Ισχυρίζεται ότι η ζημιά που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μεγάλη, αφού, όπως λέει επικαλούμενος αριθμούς, αυτοί που μπήκαν στον ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα είναι περισσότεροι απ’ αυτούς που αποχώρησαν, οπότε κατά τη γνώμη του το κόμμα θα βγει ενισχυμένο και απλώς χρειάζεται λίγο χρόνο για να ανασκουμπωθεί.

Το αφήγημα που διακινεί («έφυγαν τα βαρίδια, έμειναν οι συνεπείς, προχωράμε ακάθεκτοι») σκοντάφτει στην πραγματικότητα. Το κλίμα δεν δικαιολογεί τέτοιου τύπου εκτιμήσεις. Αυτός όμως δηλώνει αισιόδοξος και βάζει πολύ ψηλά τον πήχη και για το κόμμα του και για τον ίδιο προσωπικά. «Θα τερματίσουμε πρώτοι» είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του, αιφνιδιάζοντας τους πάντες, εκτός απ’ αυτούς που τον παρότρυναν να το ξεστομίσει. Λίγες μέρες νωρίτερα παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ (ρεαλιστές τούτοι) είχαν πει ότι θα είναι μεγάλη αποτυχία αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιάσει στις ευρωεκλογές το ποσοστό που πήρε στις εθνικές εκλογές. Τους ξεπέρασε ο κ. Κασσελάκης. Επισφαλής η θέση του αν οι κάλπες δεν του κάνουν το χατίρι.

Ψυχρολουσία και για τη Νέα Αριστερά.
Οι «11» ξεκίνησαν φουριόζικα, ήταν στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης για κάμποσο διάστημα, καλλιέργησαν προσδοκίες ότι θα είναι κάτι νέο για τη ριζοσπαστική και ανανεωτική Αριστερά, οργάνωσαν μεθοδικά τα κύματα αποχωρήσεων φίλων τους από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλοντας να δείξουν ότι το πρώην κόμμα τους υπό τη νέα ηγεσία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα συνοχής, δήλωσαν ότι δεν θα είναι κόμμα διαμαρτυρίας, αλλά δύναμη πολιτικής αλλαγής (δηλαδή κυβερνώσα Αριστερά σε ελεύθερη απόδοση), αλλά βλέπουν τα ποσοστά να είναι πολύ χαμηλά, κοντά στο όριο εισόδου και στην Ευρωβουλή και στην ελληνική Βουλή. Με ένα τόσο αναιμικό ξεκίνημα, δεν γίνεται να είναι πολύ αισιόδοξοι στη Νέα Αριστερά. Είναι νωρίς; Οντως. Θέλουν χρόνο για να προετοιμαστούν; Σίγουρα. Ομως αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε πρέπει να προσγειωθούν.

Τάσος Παππάς