ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

Διατηρεί τη δεύτερη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ, στο όριο στατιστικού λάθους η διαφορά με το ΠΑΣΟΚ


Δημοσκόπηση εν όψει των ευρωεκλογών, για λογαριασμό του ενημερωτικού ιστότοπου politic.gr, υλοποίησε η εταιρεία Interview, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της οποίας προηγείται η Νέα Δημοκρατία με προβάδισμα 15,4 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο οποίος διατηρεί τη δεύτερη θέση, αλλά με μικρή διαφορά από το τρίτο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.
Η Νέα Αριστερά, που μόλις έχει συστήσει κοινοβουλευτική ομάδα, φαίνεται ότι λαμβάνει 2,5%.
Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, 
  • η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει 29,2%, 
  • ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 13,8%, 
  • το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. 12,4%, 
  • το ΚΚΕ 6,8%, 
  • η «Νέα Αριστερά» 2,5%, 
  • η Πλεύση Ελευθερίας 2,6%, 
  • η Ελληνική Λύση 6,5%, 
  • Νίκη 3,3% και 
  • Σπαρτιάτες 2%.
Τα πράγματα αλλάζουν ελαφρά στο ερώτημα «τι θα ψηφίζατε αν σήμερα για βουλευτικές εκλογές». Στην πρόθεση ψήφου η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζεται στις 18,2 μονάδες, με τη ΝΔ να λαμβάνει 31,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 13%, το ΠΑΣΟΚ 12,5%, το ΚΚΕ 6,7%, η Ελληνική Λύση 6,5%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,1%, οι Σπαρτιάτες 2% και η Νίκη 4%. Η κοινοβουλευτική ομάδα «Νέα Αριστερά», στην πρώτη της καταγραφή, λαμβάνει 2%, με την εκτίμηση να κυμαίνεται ανάμεσα στο 2% και στο 3%.



Ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρέπει να σημειωθεί ότι στις περισσότερες προηγούμενες πρόσφατες δημοσκοπήσεις ήταν στην τρίτη θέση, ακόμη και με μονοψήφιο ποσοστό.
6 στους 10 κρίνουν αρνητικά το κυβερνητικό έργο

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα, στην αρχή ακόμη της δεύτερης θητείας του, δεν πείθει τους πολίτες για το πολυδιαφημισμένο «μεταρρυθμιστικό» της έργο.


Στη δημοσκόπηση το 61% κρίνει «αρνητικά» το μέχρι τώρα έργο της κυβέρνησης σε αντίθεση με το 35% που απάντησε «θετικά».

Άλλωστε, οι πολίτες δεν φαίνεται να πείθονται από όσα ακούν για «βελτιωμένη και ανθεκτική οικονομία», κρίνοντας ότι το βασικότερο πρόβλημα είναι η ακρίβεια (31,7%), με την οικονομία στη δεύτερη θέση (16%) και την υγεία στην τρίτη (14%). Επίσης, οι ερωτηθέντες δηλώνουν σε ποσοστό 70% λίγο ή καθόλου αισιόδοξοι, ενώ μόλις 25% δηλώνουν λίγο ή πολύ αισιόδοξοι. Επίσης, σε ποσοστό 72% εκτιμούν ότι το 2024 δεν θα υπάρξει σημαντική βελτίωση για την εικόνα της χώρας.
Καταλληλότερος ο Μητσοτάκης, αλλά...

Το παράδοξο της δημοσκόπησης είναι ότι ενώ το 55,3% των ερωτηθέντων έχουν αρνητική άποψη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εξακολουθεί να θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός (42%), με τον Στέφανο Κασσελάκη, που πρώτη φορά «δοκιμάζεται» σε αυτό το ερώτημα να λαμβάνει 15% και τον Νίκο Ανδρουλάκη 11%.