ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 9 Απριλίου 2023

Tσίπρας για συνεργασίες: Με όλους πλην ΝΔ, Βελόπουλου και ακροδεξιών


Απαντήσεις για όλα τα θέματα της προεκλογικής ατζέντας δίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ζητώντας εντολή για μια προοδευτική κυβέρνηση «βιώσιμη και μακράς πνοής».
Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζει κεντρική προϋπόθεση για αλλαγή στην πολιτική ζωή του τόπου την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα του εξαιρεί από τις μετεκλογικές συνεργασίας τη Ν.Δ., τον Κυριάκο Βελόπουλο και την Ακροδεξιά.
Συγκεκριμένα στην ερώτηση «η δική σας πρόσκληση θα απευθύνεται και προς το ΚΚΕ; Και προς τον κ. Βαρουφάκη;» ο Τσίπρας απάντησε:
«Δεν συνηθίζω να βάζω το κάρο μπροστά από το άλογο. Η πρότασή μας δεν εξαιρεί κανέναν, πέραν της Ν.Δ., του κ. Βελόπουλου και φυσικά της Ακροδεξιάς. Αλλά, πέρα από τα κόμματα, απευθύνεται πρώτα και κύρια σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες. Στην κοινωνική πλειοψηφία που απαιτεί απαλλαγή από το καθεστώς της Δεξιάς και πολιτική αλλαγή. Οι πολίτες με την ψήφο τους θα κρίνουν ποιοι και πώς θα κυβερνήσουν τη χώρα. Και οι ηγεσίες των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε ένα κοινό πρόγραμμα αλλαγής και προόδου από τη μια, και στην περιπέτεια μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης από την άλλη. Την οποία, επαναλαμβάνω, επιδιώκει και έχει προαναγγείλει ο κ. Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης μόνο η απλή αναλογική μπορεί να οδηγήσει σε βιώσιμη κυβέρνηση και στέλνει το μήνυμα «ποιος θα αναλάβει την ευθύνη και το κόστος με οποιοδήποτε πρόσχημα, να οδηγήσει τη χώρα στις δεύτερες και τρίτες εκλογές που επιδιώκει η ΝΔ;».
«Δεν έχουμε όλοι τις ίδιες απόψεις και το ίδιο ύφος» τονίζει για το θέμα Πολάκη και προσθέτει ότι το να αναγνωρίζει κανείς λάθη και μάλιστα δημόσια, να τα ξεχωρίζει από τις προθέσεις και να βλέπει τις αρνητικές επιπτώσεις τους στη συλλογική δράση, είναι πράξη στοιχειώδους ευθύνης.
Σχετικά με τον φράχτη στον Έβρο, ο Αλέξης Τσίπρας λέει: «Προφανώς και θα τον διατηρήσουμε, αλλά δεν θα μείνουμε μόνο σε αυτό. Θα διεκδικήσουμε την προστασία των συνόρων μας στη βάση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου».