ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 14 Απριλίου 2023

Ενας μικρός αριθμός ολιγαρχών έχει μοιραστεί την ιδιοκτησία των ΜΜΕ


Πόρισμα-κόλαφος από τη LIBE για δημοσιογραφία, κράτος δικαίου, θεμελιώδη δικαιώματα στην Ελλάδα

Μεγαλοπρεπέστατο «χαστούκι» από την υποεπιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου LIBE, που είχε επισκεφτεί τη χώρα μας από τις 6 μέχρι τις 8 Μαρτίου και διαπίστωσε σειρά προβλημάτων σχετικά με τις συνθήκες του κράτους δικαίου και τους χειρισμούς της κυβέρνησης, η οποία αρνήθηκε να την δει εξαπολύοντας μάλιστα επίθεση στα μέλη της.
Στο πόρισμά της η υποεπιτροπή εκφράζει σημαντικές ανησυχίες για πολύ σοβαρές απειλές κατά του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, σημειώνοντας ότι οι έλεγχοι είναι ουσιώδεις για μια ισχυρή δημοκρατία αλλά έχουν δεχθεί ισχυρές πιέσεις στην Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά το σκάνδαλο των υποκλοπών καταγγέλλει την παραβίαση του απορρήτου δημοσιογράφων και τον εκφοβισμό αξιωματούχων ανεξάρτητων δημόσιων φορέων όπως η Αρχή Προστασίας Δεδομένων και η Αρχή για την Ασφάλεια και το Απόρρητο των Επικοινωνιών.
Επίσης, σοβαρή ανησυχία εκφράζεται για τη συνεχιζόμενη παρενόχληση της εισαγγελέως κατά της διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, που έπεσε θύμα συκοφαντίας, αλλά αθωώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο.
Η υποεπιτροπή εκφράζει την έκπληξή της για το γεγονός ότι σχεδόν δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, δεν υπάρχει ακόμη ορατή πρόοδος στην αστυνομική έρευνα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια ανατριχιαστική επίδραση για άλλους δημοσιογράφους. Η LIBE καλεί τις αρχές να ζητήσουν βοήθεια από την Europol, γιατί η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.
Παράλληλα, ανησυχεί ιδιαίτερα για το γεγονός ότι πολλοί δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν σωματικές απειλές, λεκτικές επιθέσεις, ακόμα και από υψηλόβαθμους πολιτικούς και υπουργούς, παραβίαση του απορρήτου τους με spyware ή αγωγές SLAPPs (Στρατηγικές αγωγές κατά της συμμετοχής του κοινού).
Ευρύτερα, ο πλουραλισμός των ΜΜΕ ενημέρωσης απειλείται, καθώς ένας μικρός αριθμός ολιγαρχών έχει μοιραστεί την ιδιοκτησία των Μέσων στη χώρα με αποτέλεσμα τη ανεπαρκέστατη αναφορά για ορισμένα θέματα, όπως το ατύχημα του τρένου στα Τέμπη.