ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Boύπερταλ


Στο πέμπτο επεισόδιο της σειράς εκπομπών «Έλα απόψε στου Θωμά» που μεταδίδεται από την ΕΡΑ ΣΠΟΡ, ο Θωμάς Σίδερης μας μεταφέρει στη γερμανική πόλη Βούπερταλ. Εκεί συναντάμε τα αδέλφια Βασίλη και Κυριάκο Ασλιχλανίδη που δούλεψαν στα εργοστάσια της Γερμανίας πάνω από 50 χρόνια.
Από τα βαμβακοχώραφα των Σερρών και τη φτώχεια των αγροτικών πληθυσμών τη δεκαετία του ’60, ο Βασίλης και ο Κυριάκος θα συναντήσουν τους γονείς τους στην ξενιτιά και θα γίνουν εργάτες από τα εφηβικά τους χρόνια. 
Οι ακροατές θα παρακολουθήσουν τη ζωή αυτών των ανδρών μέσα στον χρόνο, ενώ παράλληλα ξεδιπλώνονται πτυχές της κοινωνικής ζωής από την ελληνική κοινότητα του Βούπερταλ.
Μπάλα και σινεμά τις Κυριακές, ενώ ο Βασίλης θα παίξει ποδόσφαιρο στην τοπική ελληνική ομάδα, που τότε ονομαζόταν Απόλλων Βούπερταλ. Ο Βασίλης όμως θα γίνει αδελφικός φίλος με έναν Κούρδο, που ζει και εκείνος στην ίδια πόλη. Τούρκοι, Κούρδοι, Έλληνες και Ιταλοί μετανάστες μοιράζονται τα ίδια βάσανα και τις ίδιες αγωνίες.
 Δεκαετίες μετά, ο Βασίλης και ο Κούρδος φίλος του θα συναντηθούν στον αέρα της ΕΡΑ ΣΠΟΡ, ενώ ο πρόεδρος της ομάδας ΕΛΛΑΣ Βούπερταλ Γιώργος Αβραμίδης ξετυλίγει τη μοναδική ιστορία της ομάδας, που άλλαξε ονόματα αλλά παρέμεινε με την ίδια ψυχή.
Δευτέρα, 20 Μαρτίου, 10 με 12 το βράδυ.
Έρευνα-τεκμηρίωση-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Λεωνίδας Κασάπης