ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

Απελπιστικά ανεπίκαιρος ο Τύπος - Τα κανάλια και τα (μη) αντανακλαστικά της ΕΡΤ


Η σιδηροδρομική τραγωδία (στα όρια της εθνικής τραγωδίας) στα Τέμπη αιφνιδίασε τον κόσμο τής Ενημέρωσης. Οι περισσότερες από τις ημερήσιες εφημερίδες δεν είχαν το θέμα στις πρώτες, αλλά και στις μετέπειτα εκδόσεις τους. Εξαίρεση απετέλεσαν Τα Νέα, που έδωσαν τη θέση τού δεύτερου θέματος στο πολύνεκρο δυστύχημα, η Εφημερίδα των Συντακτών (μικρό μονόστηλο «χτύπημα» στο κάτω μέρος της πρώτης σελίδας) και η Καθημερινή που ανάφερε το γεγονός στο κορυφαίο πρωτοσέλιδο μονόστηλο, αλλά με ελάχιστα στοιχεία. Έγραψε σχετικά ότι οι αρχικές πληροφορίες κάνουν λόγο για νεκρούς και τραυματίες «με τον ακριβή αριθμό τους μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες να μην έχει επιβεβαιωθεί».
Ευρεία αλλαγή στην πρώτη του σελίδα έκανε ο Ελεύθερος Τύπος, δίνοντας στη δεύτερη έκδοσή του (03.30, έγραψε) μεγαλύτερη διάσταση στηντραγωδία των Τεμπών. Είχε βγει στην πρώτη έκδοση με βασικό το θέμα «Πολάκη», το οποίο στη δεύτερη έκδοση μετατόπισε αριστερά, αφαίρεσε από το πρωτοσέλιδο μια μεγάλη προβολή για τον Ερντογάν και αφιέρωσε όλον αυτόν τον χώρο στο δυστύχημα. Ουδεμία από τις άλλες εφημερίδες είχε πρωτοσέλιδη αναφορά για το θέμα, αλλά κρατάμε την επιφύλαξη μήπως κάποια ή κάποιες έχουν κάνει αλλαγή που δεν το αντιληφθήκαμε.
Γενικά, πάντως, ο ημερήσιος Τύπος που είναι αναρτημένος στα σημεία πωλήσεων φαντάζει απελπιστικά ανεπίκαιρος σε σχέση με το θέμα που «τρέχει» από το πρωί στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Θα πρέπει να υπογραμμιστεί η κίνηση του Ελεύθερου Τύπου που λειτούργησε όπως λειτουργούσαν παλιά οι εφημερίδας: έκανε μεγάλη αλλαγή, στις 3.30 το πρωί, κάτι που σπάνια συμβαίνει σήμερα με τις (λες και είναι παραδομένες) εφημερίδες.

Η ΕΡΤ και τα κανάλια

Στην ΕΡΤ 1, που έτυχε να παρακολουθούμε το βράδυ τής Τρίτης, δεν υπήρξε κάλυψη του γεγονότος, τουλάχιστον στην πλήρη δημοσιογραφική –και εντυπωσιακή – κάλυψη που είχε κάνει το περασμένο Ιούλιο στην πτώση του Αντόνοφ το οποίο προερχόταν από τη Σερβία και κατέπεσε έξω από την Καβάλα. Εκείνα τα εντυπωσιακά αντανακλαστικά έλειπαν το βράδυ της Τρίτης προς το ξημέρωμα της Τετάρτης σε ένα τόσο σοβαρό για την Ελλάδα γεγονός. 
**από το Harddog

Τα κανάλια που ανταποκρίθηκαν άμεσα διακόπτοντας το πρόγραμμά τους, μπαίνοντας σε συνεχή ροή, ήταν ΣΚΑΪ και Mega.
Στον αντίποδα, το κανάλι που δεν διέκοψε ούτε στιγμή το πρόγραμμά του (εκτός αν έγινε κάποιο έκτακτο του λεπτού και μας διέφυγε) ήταν το Star.
Ο ΑΝΤ1 καθυστέρησε μεν αλλά μετά μπήκε μετά σε διαρκή ροή.
Παραδόξως το Open που σε ανάλογες περιστάσεις δείχνει γρήγορα αντανακλαστικά, αυτή τη φορά καθυστέρησε τραγικά. Κάποια στιγμή έβγαλε ένα μικρό έκτακτο δελτίο και μετά συνέχισε με την προβολή του Narcos.
Και ο Alpha καθυστέρησε, έβγαλε κάποια στιγμή λίγο από το στούντιο ένα μικρό έκτακτο δελτίο και λίγο αργότερα ένα ακόμα δελτίο, κάπως πιο μεγάλο σε χρονική διάρκεια.
- από το e-tetradio