ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023

Εβαλαν στην επιτροπή Γεραπετρίτη τον κύριο υπαίτιο της υποβάθμισης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ


Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όρισε στην τριμελή επιτροπή του Γιώργου Γεραπετρίτη που θα διερευνήσει τα αίτια της τραγωδίας στα Τέμπη, τον άνθρωπο των μεγάλων περικοπών στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Συγκεκριμένα, ένα από τα μέλη της Επιτροπής είναι ο καθηγητής Μεταφορών και Παραγωγής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος ο οποίος διετέλεσε διευθύνοντας σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από το 2010 μέχρι το 2015, την εποχή δηλαδή που υποβαθμίστηκε η εταιρεία.
Επί των ημερών του, το προσωπικό των ελληνικών σιδηροδρόμων μειώθηκε δραματικά λόγω, ενώ ο ΟΣΕ προχώρησε σε απενεργοποίηση του Κέντρου Τηλεδιοίκησης του Σιδηροδρομικού Κέντρου Αχαρνών (ΣΚΑ), η δημιουργία του οποίου κόστισε στο Ελληνικό δημόσιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση 20 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα τον Αθανάσιο Ζηλιασκόπουλο η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν τον άφησε «αναξιοποίητο» καθώς τον τοποθέτησε το 2021 πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ για να συνεχίσει το «έργο» τους στις ιδιωτικοποιήσεις.
Έντονη ήταν η αντίδραση του Νίκου Παππά ο οποίος σχολίασε την επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ο «κ. Ζηλιασκόπουλος μέλος της επιτροπής Γεραπετρίτη. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από το 2010 έως το 2015. Θα ελέγξει ο ίδιος τις ευθύνες του. Κοροϊδία και προσβολή» τόνισε ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.

Η Πόπη Τσαπανίδου έστειλε μήνυμα ζητώντας να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. «Αυτές τις δύσκολες ώρες κάθε προσπάθεια απόκρυψης και συγκάλυψης της αλήθειας για την τραγωδία αποτελεί όχι μόνο ασέβεια προς τους νεκρούς αλλά προαναγγέλλει νέες τραγωδίες. Η επιλογή όλων μας τώρα δεν μπορεί παρά να είναι μία: Όλα στο φως!» σημειώνει χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Είχε προηγηθεί αιχμηρή ανακοίνωση από το κόμμα με αφορμή τη δημοσιοποίηση των ονομάτων της επιτροπής διερεύνησης.
«Η ανακοίνωση των εκλεκτών εμπειρογνωμόνων της κυβέρνησης δεν χαίρει καμίας διακομματικής συναίνεσης και προφανώς δεν μπορεί να θεωρηθεί υπερκομματική επιτροπή.Αν η κυβέρνηση ήθελε διακομματική επιτροπή θα μπορούσε να ζητήσει προτάσεις από όλα τα κόμματα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Και τονίζει χαρακτηριστικά: «Αυτό που επιθυμεί όμως είναι ένα βολικό προεκλογικό πόρισμα που θα επικυρώνει την ετυμηγορία που ήδη έχει βγάλει στο διάγγελμά του ο κος Μητσοτάκης: Ότι όλα είναι ένα «τραγικό ανθρώπινο λάθος» και «διαχρονικές οι ευθύνες»».
«Τα αίτια όμως που οδήγησαν στην τραγωδία δε θα μείνουν στο σκοτάδι. Θα διερευνηθούν όχι από τις Επιτροπές που ορίζουν οι ελεγχόμενοι, αλλά από τις αρμόδιες Αρχές» διαμηνύει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.