ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023

«Νερό στο μύλο του Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του ουδείς δικαιούται να ρίχνει»


Ο Τσίπρας καθαιρεί τον Πολάκη από τομεάρχη, τον παραπέμπει στην Επιτροπή Δεοντολογίας

Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με τον Παύλο Πολάκη, μετά την ανάρτησή του με την οποία στοχοποιούσε προσωπικά δικαστές και δημοσιογράφους. Όπως ανακοίνωσε το Γραφείο Τύπου του κόμματος, με απόφαση του Αλέξη Τσίπρα, τη θέση του Παύλου Πολάκη ως Τομεάρχη Διαφάνειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναλαμβάνει ο Γιάννης Ραγκούσης, ενώ κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος αναλαμβάνει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Μάλιστα, στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί σε διευρυμένη σύνθεση την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει τη παραπομπή του Παύλου Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας, «αναφορικά με τη στάση της συστηματικής παραβίασης από πλευράς του των κανόνων συλλογικότητας και δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος».
Στην ανακοίνωση, που δείχνει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει λάβει τις αποφάσεις του σχετικά με τον βουλευτή Χανίων, αλλά και ότι η ενέργεια Πολάκη έχει πλήξει το κόμμα, επισημαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «πάντοτε λειτουργούσε συλλογικά και έτσι διαμόρφωνε και διαμορφώνει την πολιτική του. Η πολιτική σύγκρουση με το καθεστώς Μητσοτάκη και με όσους το εκπροσωπούν δεν γίνεται με όρους προσωπικής σταυροφορίας αλλά με σχέδιο, θεσμική σοβαρότητα και αποφασιστικότητα. Δεν είναι ατομική υπόθεση αλλά συλλογικό καθήκον και στρατηγική».
Τονίζεται δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «θέλει και μπορεί με ενότητα, σοβαρότητα και ψυχραιμία να διασφαλίσει το πρόσωπο και την καθαρότητα της πολιτικής του», ενώ, αφήνοντας σαφείς αιχμές προς τον Παύλο Πολάκη, προστίθεται: 
  • «Νερό στο μύλο του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του ουδείς δικαιούται να ρίχνει και μάλιστα λίγες ημέρες πριν και την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου».
Της ανακοίνωσης του κόμματος είχε προηγηθεί ανάρτηση του Παύλου Πολάκη, ο οποίος απαντώντας στην απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να τον αφήσει εκτός των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και της άτυπης ενημέρωσης του κόμματος, είχε γράψει:
  • «Θα τα πούμε ΟΛΑ στην πολιτική γραμματεία και στην Κεντρική Επιτροπή. Με “πηγές” δεν θα ανοίξω διάλογο ….
    Προφανώς υπάρχουν και διαδικασίες και όργανα στα οποία και συμμετείχα και εκλέχθηκα και μάλιστα με υψηλότατα ποσοστά. Εκεί θα μιλήσουμε και θα διευκρινίσουμε ποιος έχει δίκιο. 
    Προφανώς υπάρχουν και διαδικασίες και όργανα στα οποία και συμμετείχα και εκλέχθηκα και μάλιστα με υψηλότατα ποσοστά. Εκεί θα μιλήσουμε και θα διευκρινίσουμε ποιος έχει δίκιο!»
Κύκλοι του κόμματος είχαν δώσει σκληρή απάντηση στην αρχική ανάρτηση του βουλευτή και σε όσα υποστήριζε για «βαθύ κράτος», δικαστές και δημοσιογράφους, εκτιμώντας, εμμέσως πλην σαφώς, ότι ο ίδιος ο Κρητικός βουλευτής θέτει εαυτόν εκτός της εκλογικής μάχης. Όπως υποστήριζαν, η συλλογική θέση και στάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν περιλαμβάνει «προσωπική στοχοποίηση δημοσιογράφων και δικαστών», ενώ προσέθεταν ότι οι ενέργειες αυτές αποπροσανατολίζουν τη συζήτηση σε μια κρίσιμη περίοδο.


Εισαγγελική παρέμβαση

Επίσης, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνης Ελευθεριάνος, με παρέμβασή του ζητά από την προϊσταμένη της Ποινικής Δίωξης, Αγγελική Τριανταφύλλου, να πραγματοποιήσει προκαταρκτική έρευνα για τυχόν τέλεση εκ μέρους του βουλευτή δύο τουλάχιστον αδικημάτων: της διέγερσης πολιτών στη διάπραξη εγκλημάτων και της βίας κατά δικαστικών λειτουργών. Η Εισαγγελία θα αποστείλει την υπόθεση, όπως προβλέπεται, και στη Βουλή, η οποία θα κρίνει αν τίθεται ή όχι θέμα άρσης της βουλευτικής του ασυλίας.

Πίεση από τα άλλα κόμματα

Η ανάρτηση Πολάκη έγινε άλλωστε η αφορμή για σκληρά σχόλια, αλλά και εκμετάλλευση από τα άλλα κόμματα, κυρίως τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, που ζήτησαν διαγραφή του Παύλου Πολάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με αιχμές προς τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ επαναφέρουν και το θέμα της καταδίκης του Νίκου Παππά από το Ειδικό Δικαστήριο, πρόσφορο θέμα εν όψει και των εκλογών.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του αναφέρει διάφορα διαδικαστικά και επικοινωνιακά, σχετικά με τη ζημιά που υφίσταται, δεν βρίσκει όμως να πει ούτε μία κουβέντα για τις προγραφές και για την ουσία όσων απαράδεκτων είπε ο κ.Πολάκης. Οι επιθέσεις κατά της δικαιοσύνης άλλωστε δεν ήταν κάποια παρέκκλιση του κ. Πολάκη, αλλά η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ομόφωνη απόφαση για τον κ. Παππά. Καταφανώς οι επιθέσεις κατά της δικαιοσύνης και κατά δημοσιογράφων είναι η επίσημη γραμμή του κ. Τσίπρα, την οποία ο κ. Πολάκης εκφράζει με πολύ πιο χοντροκομμένο τρόπο. Πραγματική καταδίκη των απόψεων του κ. Πολάκη δεν αποτελεί μόνο η αυτονόητη διαγραφή του, αλλά και η ανοικτή καταγγελία των απόψεων που εξέφρασε. Απαιτούμε εκτός από τη διαγραφή του κυρίου Πολάκη, την αποπομπή από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ του καταδικασμένου για παράβαση καθήκοντος κ. Παππά. Μόνο η διαγραφή του κ. Πολάκη δεν αρκεί», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η προσωπική στοχοποίηση και οι απειλές προγραφών δημοσιογράφων και δικαστών από τον ομοτράπεζο και ομογάλακτο του κ. Τσίπρα, Παύλο Πολάκη, δεν έχουν σχέση ούτε με τη Δημοκρατία ούτε με το κράτος δικαίου» και τόνισε ότι έρχονται σε συνέχεια δηλώσεων και άλλων ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για το πώς θα είναι η επόμενη φορά «”είτε με το καλό είτε με το άγριο”», αλλά και της «πλήρους κάλυψης στον ομόφωνα καταδικασμένο από την ελληνική Δικαιοσύνη, Νίκο Παππά, τον οποίον η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε το ηθικό σθένος να θέσει εκτός ψηφοδελτίων».

Στο δικό του σχόλιο για την αντιπαράθεση σχετικά με την ανάρτηση Πολάκη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ μιλά για «πολύ βολική αντιπαράθεση που εντοπίζει το “βαθύ κράτος” σε κάποιους δημοσιογράφους και δικαστικούς κι όχι σε όσους έχουν τα “κλειδιά” της οικονομίας, με βάση τα οποία ελέγχουν και παρεμβαίνουν στους μηχανισμούς του κράτους, στα ΜΜΕ, στις κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα για τα δικά τους συμφέροντα. Και φυσικά με αυτόν τον τρόπο να μένουν στο απυρόβλητο οι κοινές αντιλαϊκές δεσμεύσεις των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ απέναντι σε όλους αυτούς».

Και καταλήγει ότι «σε κάθε περίπτωση -και με δεδομένες τις πολιτικές διάφορες του ΚΚΕ με τον συγκεκριμένο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και τον ΣΥΡΙΖΑ συνολικά- η εισαγγελική εντολή για προκαταρκτική εξέταση με αφορμή μια ανάρτηση πολιτικού περιεχομένου, ανεξάρτητα από τη συμφωνία ή διαφωνία με αυτήν, είναι ενέργεια απαράδεκτη που ανοίγει πολύ επικίνδυνους δρόμους».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, σημείωσε: «Ο τρόπος με τον οποίο πολιτεύεται ο κ. Πολάκης ήταν γνωστός στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Το ίδιο γνωστή ήταν στον κ. Πολάκη και η ενσωμάτωση και παράδοση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο ολιγαρχικό σύστημα μετά την συνθηκολόγηση το βράδυ της 5ης Ιουλίου του '15. Ας μην κοροϊδεύομαστε».

Reporters United κατά Πολάκη

Εκτός από την ΕΣΗΕΑ, που καταδίκασε την ανάρτηση του βουλευτή Χανίων, και οι Reporters United καταδικάζουν τη στοχοποίηση δημοσιογράφων και δημόσιων λειτουργών. Όπως σημειώνουν, «η διαφωνία και η κριτική επιτρέπονται σε μια δημοκρατία, οι προγραφές όχι».