ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023

Μνημείο ντροπής η σύσταση του ΕΣΡ - Καλεί τα ΜΜΕ να αυτοεποπτευθούν!


Δυστυχώς, η στάση του «εξαφανισμένου» ΕΣΡ κρίνεται αναντίστοιχη του ρόλου και της αποστολής του, μιας και πάρα το ότι είναι συνταγματικά Ανεξάρτητη Αρχή φαίνεται να λειτουργεί ως κυβερνητικός βραχίονας που συμπληρώνει την ενημέρωση 108.
Αυτό καταγγέλλουν οι Μάριος Κάτσης, Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η Αναστασία Γκαρά, Αν. Τομεάρχης Ενημέρωσης & Επικοινωνίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με την ανακοίνωση-σύσταση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. 
Το ΕΣΡ αποδεικνύεται κατώτερο των περιστάσεων. Ανίκανο να υπηρετήσει ακόμα και τον συνταγματικό του ρόλο, αυτόν της εποπτείας των ΜΜΕ, καλεί τα ΜΜΕ να αυτοεποπτευθούν, αναφέρεται στη δήλωση των Κάτση - Γκαρά.
Αναλυτικά η ανακοίνωση Κάτση-Γκαρά για την «προκλητική στάση ΕΣΡ»:
ην ώρα που χιλιάδες πολίτες κατακλύζουν -συγκροτημένα και οργανωμένα- τα νοσοκομεία και τους σταθμούς αιμοδοσίας εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη στους τραυματίες του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, το ΕΣΡ με τη σημερινή του ανακοίνωση, κάνει λόγο για πανικό.
Την ώρα που χιλιάδες νέοι κατακλύζουν τους δρόμους με αυτοσυγκράτηση και οδύνη για να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά για την απώλεια τόσων συνανθρώπων μας και συμφοιτητών τους, το ΕΣΡ μιλάει και πάλι πανικό.
Κανέναν πανικό δεν νοιώθουν οι πολίτες και οι νέοι της χώρας. Το αποδεικνύουν όλες αυτές τις ημέρες με τη στάση και τις πράξεις τους. Πανικό νιώθουν μόνο αυτοί που θέλουν να κρύψουν την αλήθεια, παραπληροφορώντας και συσκοτίζοντας. Γι αυτούς το ΕΣΡ θα κάνει κάτι;
Η σημερινή ανακοίνωση-σύσταση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου αποτελεί μνημείο ντροπής για την Ανεξάρτητη Αρχή. Το ΕΣΡ αποδεικνύεται κατώτερο των περιστάσεων. Ανίκανο να υπηρετήσει ακόμα και τον συνταγματικό του ρόλο, αυτόν της εποπτείας των ΜΜΕ, καλεί τα ΜΜΕ να αυτοεποπτευθούν!
Ένα ΕΣΡ που εδώ και τόσο καιρό δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα ώστε να προασπίσει τον χαμένο πλουραλισμό στη χώρα μας. Που μένει άπραγο μπροστά σε περιστατικά απροκάλυπτης μονομέρειας και προπαγάνδας, τα οποία έχουν οδηγήσει την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα στη θέση 108, κάνει συστάσεις, στο «και πέντε», για να μην παρουσιάζεται η οδύνη και οι αντιδράσεις των πολιτών στον ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό «αέρα».
Την ίδια ώρα που επί τρεις ημέρες έχουν ακουστεί στις τηλεοπτικές οθόνες, αδιανόητοι ισχυρισμοί οι οποίοι μάλιστα προκάλεσαν την κοινή αντίδραση των δημοσιογραφικών σωματείων της χώρας. Δυστυχώς, η σημερινή στάση του «εξαφανισμένου» ΕΣΡ κρίνεται αναντίστοιχη του ρόλου και της αποστολής του, μιας και πάρα το ότι είναι συνταγματικά Ανεξάρτητη Αρχή φαίνεται να λειτουργεί ως κυβερνητικός βραχίονας που συμπληρώνει την ενημέρωση 108.
Ο κ. Κουτρουμάνος φέρει ακέραια την ευθύνη για αυτήν την κατάντια του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Αφού δεν μπορεί να διασφαλίσει την πολυφωνία και τον πλουραλισμό, επιβάλλοντας κυρώσεις ως ο νόμος ορίζει, το λιγότερο που έχει να κάνει είναι να παραιτηθεί."

Θυμίζουμε ότι το ΕΣΡ απηύθηνε συστάσεις προς όλους τους ενημερωτικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς και εν γένει τους παρόχους υπηρεσιών μέσων επικοινωνίας της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των διαδικτυακών, με αφορμή όσα μεταδίδουν σχετικά με το δυστύχημα των Τεμπών, απευθύνει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Αθανάσιος Κουτρομάνος, παρακαλεί για τη «δέουσα εποπτεία κατά την παρουσίαση της τρέχουσας τραγικής συγκυρίας, ώστε να αποφευχθεί η συμβολή των ΜΜΕ στην πρόκληση περαιτέρω πανικού στο κοινό (και ιδίως στους ανηλίκους) και περαιτέρω οδύνης στους παθόντες και στους πενθούντες».