ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023

Ο Ανδρέας που έσπασε το τζάμι και έσωσε άλλους 10 νέους


Την στιγμή που όλη η Ελλάδα είναι συγκλονισμένη από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα, βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας στοιχεία και μαρτυρίες, οι οποίες φωτίζουν την τραγωδία στα Τέμπη. Μέσα σε αυτή την οδύνη και τον ανείπωτο πόνο, δημοσιοποιούνται ιστορίες, οι οποίες συγκινούν και δείχνουν την ανθρώπινη διάσταση και την αλληλεγγύη. 
 Πιο συγκεκριμένα, ένα άτομο το οποίο χρήζει αναφοράς είναι ο 20χρονος Ανδρέας Αλικανιώτης, ο οποίος σύμφωνα με την γιατρό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας Έρη Τζιαστούδη, ενώ βγήκε αλώβητος από το 2ο βαγόνι, δεν «λογάριασε» τον κίνδυνο και την μεγάλη φωτιά και μπήκε στα βαγόνια για να σώσει κόσμο. 


 Ολόκληρη η ανάρτηση της Έρης Τζιαστούδη:
«Αν και ο ουρανός γέμισε σήμερα από αγγέλους, είμαστε τυχεροί που έχουμε ανάμεσά μας έναν επίγειο άγγελο τον 20χρονο φοιτητή Ανδρέα Αλικανιώτη,ο οποίος βγήκε σχεδόν αλώβητος από το 2ο βαγόνι. Είναι ένας ήρωας γιατί με κίνδυνο της ζωής του, με την τεράστια φωτιά δίπλα του, δεν εγκατέλειψε το βαγόνι αλλά κατάφερε και έσπασε μόνος του το τζάμι και έσωσε τουλάχιστον δέκα ακόμη παιδιά, αγόρια και κορίτσια. Μέσα στη σημερινή μαύρη ημέρα ο Ανδρέας μας έδειξε πως η νέα γενιά των Ελλήνων έχει καλοσύνη,αρχές και ήθος! Συγχαρητήρια όμορφε Ανδρέα μου, συγχαρητήρια στους γονείς που σε μεγάλωσαν!».


Ο 18χρονος Άγγελος

Δεν σκέφτηκα τίποτα άλλο, πέρα από το ότι έπρεπε να βοηθήσω τους συνανθρώπους μου» περιγράφει ο 18χρονος Άγγελος Τσιαμούρας ο οποίος ήταν επιβάτης της αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε με το εμπορικό τρένο στα Τέμπη το βράδυ της Τρίτης και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων και περισσότερων τραυματιών.
Ο ίδιος ο οποίος ταξίδευε από την Πάτρα, όπου είχε πάει για το καρναβάλι, μιλώντας στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» σημείωσε ότι μαζί με τον Γιώργο που ταξίδευαν μαζί έτρεξαν στα βαγόνια 3 και 4 «για να σώσουμε, όσο το δυνατόν, περισσότερο κόσμο και καταφέραμε μαζί με τους διασώστες να βγάλουμε 16 άτομα. Το μόνο που σκεφτόμουν ήταν ότι έπρεπε να σώσω ακόμη ένα άτομο. Τίποτα άλλο», σημειώνει ο ίδιος ο οποίος περιγράφοντας το σκηνικό χάους που επικρατούσε μετά τη σύγκρουση σημείωσε ότι «στο βαγόνι νούμερο 3 είδαμε πολλούς νεκρούς. Δεν μπορούσες να κάνεις, δυστυχώς, πολλά πράγματα. Η φωτιά είχε επεκταθεί».
«Το βαγόνι νούμερο 1 διαλύθηκε αμέσως, το βαγόνι νούμερο 2 καταστράφηκε από τη φωτιά. Δεν είμαι ήρωας, μη με αποκαλείτε έτσι. Έκανα απλά το καθήκον μου, έναντι των συνανθρώπων μου» τονίζει ο ίδιος ο οποίος βρισκόταν στο βαγόνι νούμερο 6.
Επιπλέον, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων ο18χρονος εξέφρασε την ελπίδα ότι «η Πολιτεία, πλέον, να αναλάβει τις ευθύνες της, για να μην επαναληφθούν παρόμοιες τραγωδίες στο μέλλον».