ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023

«Ο γάμος στο Αφρίν»: Η νέα ταινία του Θωμά Σίδερη στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης


Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Θωμάς Σίδερης παρουσιάζει τη νέα ταινία του με τίτλο «Ο γάμος στο Αφρίν» στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το δεύτερο μέρος της τριλογίας του για τον πόλεμο, μετά τα πολυβραβευμένα «Ρόδια του Ναγκόρνο Καραμπάχ» που έχουν αποσπάσει 14 κινηματογραφικά βραβεία σε φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο.

Με φόντο το κατεστραμμένο Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, ο σπουδαιότερος εν ζωή Κούρδος ποιητής Μερουάν Μπερεκάτ μας ξεναγεί στα συντρίμμια της πόλης του. Κινηματογραφεί τους φίλους του που ζουν σε σκηνές μετά την τουρκική κατοχή το 2018, τα εγγόνια του, τοπία της πόλης, σκηνές από την καθημερινή ζωή της, τους στρατιώτες που εκπαιδεύονται στους πρόποδες του όρους Κουρμέντς. Το κινηματογραφικό υλικό του ποιητή βρίσκεται σε διαρκή συνομιλία με το υλικό και τα πλάνα του σκηνοθέτη. Η αφήγηση του Μπερεκάτ αφαιρετική, αποσπασματική, θραύσματα μνήμης μέσα στα θραύσματα της πολύπαθης πόλης: εμφύλιος πόλεμος, δράση τζιχαντιστών, ISIS, τουρκική εισβολή και κατοχή, σεισμός.

Κεντρικός αφηγηματικός άξονας της ταινίας είναι ένας γάμος που πραγματοποιήθηκε στο Αφρίν 15 χρόνια πριν την έναρξη του πολέμου. Καθώς η γαμήλια τελετή εξελίσσεται από νωρίς το μεσημέρι έως αργά τη νύχτα, τότε που ο γαμπρός θα πάρει τη νύφη από το χέρι για να χορέψουν στο κέντρο του κύκλου, παρακολουθούμε ταυτόχρονα τον μετασχηματισμό της πόλης του Αφρίν μέσα στα χρόνια του πολέμου και της βίας, από το 2012 έως το 2022. Τα άγνωστα πρόσωπα που εμφανίζονται στη βιντεοταινία του γάμου, και κανένας δεν γνωρίζει αν βρίσκονται πια στη ζωή, εισχωρούν στη ζωή της πόλης και αναζητούν μετά από τόσα χρόνια χώρο και ταυτότητα.

Η ταινία του Θωμά Σίδερη συμμετέχει στο πρόγραμμα «Πλατφόρμα» και θα είναι διαθέσιμη από 2 έως και 12 Μαρτίου στην παρακάτω διεύθυνση:
https://online.filmfestival.gr/film/o-gamos-sto-aphrin-the-wedding-in-afrin/
Το κόστος θέασης για τις online προβολές, όπως έχει καθοριστεί από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, είναι τρία ευρώ.